Νέα Ζηλανδία: Γιατί η τετραήμερη εργασία πέτυχε και θα συνεχιστεί

Μία εταιρεία στη Ν. Ζηλανδία κατέρριψε τη θεωρία.

Parallaxi
νέα-ζηλανδία-γιατί-η-τετραήμερη-εργασ-336369
Parallaxi

Η πενθήμερη εργασία αποτελεί μια de facto κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, κι αυτό αν δεν υπάρχει εκμετάλλευση με περισσότερες ώρες και ημέρες δουλειάς. Ωστόσο, η εταιρεία Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να δοκιμάσει ένα διαφορετικό πείραμα, ένα άλλο «μείγμα», και το αποτέλεσμα φαίνεται να τη δικαιώνει.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία εφάρμοσε την 4ήμερη εργασία για 2 μήνες, με τους εργαζόμενους να καταλήγουν πιο δημιουργικοί και ευτυχισμένοι στο πόστο τους. Η θετική ανταπόκριση έπεισε τους επικεφαλής να μονιμοποιήσει αυτό το μοτίβο και πλέον από εδώ και πέρα οι (τυχεροί) υπάλληλοι θα έχουν ελεύθερες τρεις μέρες της εβδομάδας τους.

Η φίρμα, που ασχολείται με ακίνητα και διαθήκες, ξεκίνησε τη δοκιμαστική φάση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δίνοντας στο προσωπικό της το δικαίωμα να επιλέξει αν θα συμμετάσχει. Φυσικά, όποια και αν ήταν η επιλογή, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν κανονικά. Ο ιδρυτής της Perpetual Guardian, Andrew Barnes, είχε ζητήσει τη γνώμη δικηγόρων για να διασφαλιστεί ότι το νέο σύστημα θα ήταν σύννομο με τη νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας.

Διαβάστε επίσης: Οι νέες θέσεις εργασίας που πρέπει να δεις αν ψάχνεις δουλειά στη Θεσσαλονίκη

Όπως λέει ο ίδιος, σκέφτηκε να εφαρμόσει αυτή την διαδικασία όταν αντιλήφθηκε ότι το προσωπικό του ήταν πολύ πιεσμένο για να διαχειριστεί την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή.

Έτσι υπέθεσε πως, δίνοντας άλλη μία μέρα στους εργαζόμενους του να ασχοληθούν με ζητήματα εκτός δουλειάς, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα προσωπικό πιο συγκεντρωμένο και παραγωγικό στο γραφείο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεωρία του επαληθεύτηκε.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα πριν τη δοκιμαστική περίοδο και μετά. Το 54% των εργαζομένων πριν τη δοκιμή είχε δηλώσει πως μπορεί να εξισορροπήσει τις οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις του ενώ μετά το ποσοστό ανέβηκε στο 74%. Επίσης, τα επίπεδα του στρες μειώθηκαν κατά 7%, ενώ αυξήθηκε κατά 5% η αφοσίωση και το κίνητρο για δουλειά.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας της Νέας Ζηλανδίας, Iain Lees-Galloway χαρακτήρισε αυτή την δοκιμή πολύ ενδιαφέρουσα και ενθάρρυνε κι άλλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν ανάλογα μοντέλα εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η “Μέρεντιθ” αποκάλυψε πότε θα έρθει το τέλος του Greys Anatomy

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα