Life

Νέο επικίνδυνο trend στο Tik Tok: Βάζουν ταινία στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου

Οι κίνδυνοι από τη συγκεκριμένη πρακτική και τι λένε οι ειδικοί. 

Parallaxi
νέο-επικίνδυνο-trend-στο-tik-tok-βάζουν-ταινία-στ-921000
Parallaxi

Ένα νέο επικίνδυνο challenge “τρεντάρει” στο TikTok και πραγματικά προκαλεί ανησυχία. 

Αυτή τη φορά η πρόκληση προς τους χρήστες είναι να… κλείνουν τα χείλη τους με ταινία ώστε να μην αναπνέουν από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Το hashtag #mouthtaping έχει 24 εκατομμύρια προβολές σε όλη την πλατφόρμα και αποτυπώνει χρήστες να κλείνουν τα χείλη τους με ταινία τη νύχτα. Ο λόγος είναι για να προωθήσουν τη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

«Εάν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου τότε, ναι, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο», προειδοποιεί ο ειδικός σε θέματα ύπνου Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου* είναι μία από τις πιο συχνές και επικίνδυνες διαταραχές ύπνου: 

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι μεταξύ 30 και 69 ετών πιστεύεται ότι έχουν την πάθηση, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Lancet Respiratory Medicine”. 

Εκατομμύρια ακόμη περιπτώσεις δεν έχουν διαγνωστεί μέχρι τώρα, λένε οι ειδικοί.

«Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της ταινίας στο στόμα και θα ήμουν πολύ προσεκτικός – θα απευθυνόμουν επίσης σε ειδικό προτού το επιχειρήσω», προσθέτει ο Dasgupta.

Παρόλα αυτά, κανένα από τα βίντεο στο TikTok που παρουσιάζει το CNN δεν αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να είναι επιβλαβής με οποιονδήποτε τρόπο.

«Κλείνω με ταινία το στόμα μου κάθε μέρα … Ο σωστός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την αντιγήρανση, την εμφάνιση και την καλύτερη αίσθηση», εμφανίζεται να λέει νεαρή γυναίκα σε βίντεο στην πλατφόρμα. 


Οι κίνδυνοι από αυτήν την πρακτική 

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα που φαίνεται να «ανακάλυψαν» κάποιοι στο TikTok, το “mouth taping” δεν είναι κάτι καινούριο. 

Τι λέει το CNN: 

Οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και χρόνια τρόπους για να κλείνουν το στόμα τους τη νύχτα. 

Η αναπνοή από το στόμα ως γνωστόν μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και υπερβολική δίψα τη νύχτα, καθώς και ξηροστομία και κακοσμία το πρωί. 

Με την πάροδο του χρόνου, η αναπνοή με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με ασθένειες των ούλων και κακή απόφραξη, όπου τα άνω και κάτω δόντια δεν ευθυγραμμίζονται.

Τα παιδιά που αναπνέουν από το στόμα κινδυνεύουν μεταξύ άλλων να αναπτύξουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία έχει συνδεθεί με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία.

Ο δημοσιογράφος Τζέιμς Νέστορ επέτρεψε σε επιστήμονες να κλείσουν τη μύτη του με σιλικόνη και χειρουργική ταινία για 10 ημέρες, ώστε να δει πώς ακριβώς θα επιδρούσε η στοματική αναπνοή στην υγεία του.

 Όπως περιέγραψε στο βιβλίο του «Breath: The New Science of a Lost Art», ο ίδιος ανέπτυξε αποφρακτική άπνοια ύπνου, η αρτηριακή του πίεση, οι σφυγμοί και οι καρδιακοί παλμοί του αυξήθηκαν και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του έπεσαν κατακόρυφα.

«Δεν είχαμε ιδέα ότι θα ήταν τόσο άσχημο», είπε ο Νέστορ στο CNN το 2020. 

«Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια ήταν τόσο δραματικά και εμφανίστηκαν τόσο γρήγορα».

Γιατί το να αναπνέουμε από τη μύτη είναι το καλύτερο 

Η αναπνοή από τα ρουθούνια είναι η ενδεικνυόμενη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι λεπτές τρίχες στη μύτη φιλτράρουν τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα, τα μικρόβια και τα υπολείμματα του περιβάλλοντος. Η αναπνοή από τη μύτη ενυδατώνει επίσης τον εισερχόμενο αέρα, ενώ ο ξηρός αέρας που εισπνέεται από το στόμα μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, επισημαίνει ο Dasgupta.

«Η ρινική αναπνοή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας το οξείδιο του αζώτου, μια ένωση στο σώμα που μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο», συμπληρώνει. 

Επιπλέον, η αναπνοή από τη μύτη είναι χαλαρωτική, γι’ αυτό και συχνά συνίσταται, μαζί με γιόγκα και διαλογισμό ως τρόπο προώθησης του ύπνου.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κρατήσουμε, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ότι υπάρχουν μόνο ελάχιστες επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη του mouth taping. Γι΄αυτό και ειδικοί σπεύδουν να απορρίψουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο TikTok. 

Το Ίδρυμα Ύπνου διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες του mouth taping μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή γύρω από τα χείλη. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου λόγω δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα ύπνου Dr. Raj Dasgupta και James Wilson οι άνθρωποι με άπνοια ύπνου θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας τους με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα.

*Σύμφωνα με το iatropedia, η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι η διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου που διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Θεωρείται μάλιστα παθολογική υπνική άπνοια.

Με πληροφορίες από CNN.com, in.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα