Οι χώρες του κόσμου που παράγουν τις περισσότερες νέες ιδέες
Σύμφωνα με τη μελέτη Global Economy Watch της PwC.
Η Νότια Κορέα ανακηρύχθηκε η χώρα με το μεγαλύτερο όγκο δημιουργίας νέων ιδεών παγκοσμίως, ενώ μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών κυριαρχούν οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με τη μελέτη Global Economy Watch της PwC.
Λαμβάνοντας υπόψη τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται ανά εκατομμύριο κατοίκων, στις υψηλότερες θέσεις κατατάσσονται οι σκανδιναβικές χώρες. Συγκεκριμένα, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα ενώ η Νορβηγία κατατάσσεται 16η. Τα ευρωπαϊκά κράτη καταλαμβάνουν 13 θέσεις μεταξύ των κορυφαίων 20, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να κατατάσσονται 8η και 13η αντίστοιχα.
Η Ανατολική Ασία επίσης καταγράφει υψηλές επιδόσεις, με την Ιαπωνία στην 4η και τη Σιγκαπούρη στην 14η θέση. Η Κίνα εμφανίζεται στην πρώτη 20αδα για πρώτη φορά, με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό χορηγούμενων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της PwC βασίζονται στην μελέτη δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organisation-WIPO) που αφορούν στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκαν το 2017, με τις αντίστοιχες προσαρμογές στο μέγεθος του πληθυσμού. Επίσης, η ανάλυση αναδεικνύει έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της έντασης ιδεών με τις δαπάνες για Ε&Α, καθώς στις 20 πρώτες θέσεις κυριαρχούν τα κράτη που δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην έρευνα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε την πρώτη είσοδό του στις κορυφαίες 20 χώρες, με 311 διπλώματα ευρεσιτεχνίας να χορηγούνται ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ωστόσο, υστερεί ακόμα έναντι πολλών ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία ενώ σε απόλυτο αριθμό χορηγούμενων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατατάσσεται 8ο στον κόσμο.
Η έκδοση Σεπτεμβρίου της μελέτης Global Economy Watch περιλαμβάνει επίσης μια επισκόπηση της διαγενεακής ανισότητας μεταξύ των χωρών της G7 καθώς και μια εκτίμηση για τον πιθανό αντίκτυπο της πτώσης στην απόδοση των ομολόγων.