Οι θρυλικές γιαγιάδες της πλατείας που εντοπίζουν χαμένα εγγόνια

Τώρα βρέθηκε η «εγγονή 129».

Parallaxi
οι-θρυλικές-γιαγιάδες-της-πλατείας-πο-429680
Parallaxi

Την «εγγονή» υπ’ αριθμ. 129 εντόπισαν οι ακάματες «Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου», της οργάνωσης που έχει θέσει ως στόχο ζωής την ανεύρεση των παιδιών που γεννήθηκαν σε ειδικά κέντρα του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αργεντινή και στη συνέχεια αποσπάσθηκαν από τις οικογένειές τους (κυρίως αντιφρονούντων) για να δοθούν για υιοθεσία σε άκληρα ζευγάρια (συνήθως καθεστωτικών) εντός κι εκτός της χώρας στη διάρκεια της δικτατορίας.

«Κανένας δεν γνωρίζει τις χιλιάδες νύκτες που πέρασα άγρυπνος περιμένοντας τούτη τη μέρα», τόνισε ο Κάρλος Αλβέρτο Σολσόνα, αφηγούμενος χθες στη συνέντευξη τύπου με τις «Γιαγιάδες», την ευλογημένη για τον ίδιο στιγμή, που ένα τηλεφώνημα τον ειδοποιούσε πως μία 42χρονη γυναίκα, που σήμερα ζει στην Ισπανία, βρέθηκε θετική στην εξέταση DNA. Ο Σολσόνα ξαναποκτούσε την θυγατέρα του, που είχε γεννηθεί κατά τη διάρκεια της κράτησης της συζύγου του Νόρμα Σίντορα στο «μαιευτήριο», που είχε συστήσει το δικτατορικό καθεστώς στο Κάμπο ντε Μάγιο.

https://www.youtube.com/watch?v=BGAfReBkGxQ

Η «εγγονή 129», όπως την ονόμασαν οι «Γιαγιάδες» προκειμένου να διατηρήσουν κρυφή ακόμη την ταυτότητά της, αναμένεται να συναντήσει τα μόνα μέλη της οικογένειάς της που βρίσςκονται ακόμη εν ζωή. Τον πατέρα της κι έναν αδελφό, τον Μάρκος, ο οποίος είχε γεννηθεί νωρίτερα και τον μεγάλωσαν οι παππούδες τους. Ο Σολσόνα δήλωσε πως θα κινηθεί με προσοχή, χωρίς βιασύνες, για να συναντηθεί με την κόρη του, καθώς δεν επιθυμεί να της προκαλέσει τραύματα.

«Ήδη έχει τη ζωή της, είναι πάνω από 40 χρόνων και όλο αυτό της προέκυψε από το πουθενά. Ιδού ποια είναι η μεγάλη ανησυχία μου», τόνισε.

Η πρόεδρος των «Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου», Εστέλα ντε Καρλότο, εξήγησε πως το 2012 ανακάλυψαν την υπόθεση «μίας νέας που είχε εγγραφεί σε μυστικό αρχείο, υπογεγραμμένο από έναν γιατρό της αστυνομίας, της οποίας ο τοκετός είχε γίνει στο σπίτι της». Έναν χρόνο αργότερα εντόπισαν το παιδί που αναφερόταν στο αρχείο και του ζήτησαν να υποβληθεί σε εξέταση DNA, το οποίο θα συγκρινόταν με τα δείγματα που υπάρχουν στην τράπεζα γενετικού υλικού των θυμάτων της δικτατορίας. Η γυναίκα αυτή ζούσε πλέον στην Ισπανία και δήλωσε πως θα ταξίδευε το 2014 στην Αργεντινή για να υποβληθεί στην εξέταση.

Η επαφή στην συνέχεια χάθηκε, και το νήμα της αποκαταστάθηκε μόλις τον Ιούνιο του 2017, μέσω ενός φίλου της. «Προ δύο εβδομάδων η νέα «εγγονή» επέστρεψε στην Αργεντινή και παρουσιάσθηκε στην δικαιοσύνη στις 3 Απριλίου για να κάνει την ανάλυση, που απέδειξε πως είναι κόρη του Κάρλος Σολσόνα και της Νόρμα Σίντορα», ενημέρωσε η Εστέλα ντε Καρλότο.

Η Σίντορα και ο σύζυγός της γνωρίσθηκαν ως φοιτητές μηχανικής στην Κόρδοβα (κεντρική Αργεντινή) το 1974. Παντρεύτηκαν το επόμενο έτος και το 1975 γεννήθηκε ο Μαρκος. Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά της Ισάβελ Περόν τον Μάρτιο του 1976 το ζεύγος δραστηριοποιήθηκε στην ανταρτική ομάδα Λαϊκοαπελευθερωτικός Στρατός (ERP). Το 1977 ο Σολσόνα είχε εγκαταλείψει τη χώρα κι ήλπιζε να ξαναβρεθεί με την σύζυγό του και τον Μάρκος στην Ισπανία, αλλά τούτο δεν επέπρωτο να γίνει: στις 21 Μαρτίου του ίδιου έτους, οι στρατιωτικοί συνέλαβαν τη Νόρμα στην κατοικία ενός συναγωνιστή τους. Η γυναίκα ήταν έγκυος στους οκτώ μήνες και γέννησε σε συνθήκες κράτησης. Έκτοτε ο Σολσόνα έχασε κάθε ίχνος τους και ξεκίνησε μια έρευνα που διήρκεσε 40 χρόνια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Σολσόνα μπόρεσε να ξαναβρεθεί με το γιό του, Μάρκος. Ο μικρός είχε παραμείνει στους γονείς της μητέρας του και η οικογένεια μπόρεσε να διατηρήσει τους δεσμούς της μέσω επιστολών και φωτογραφιών. Η μόνη που έλειπε ήταν το γεννημένο στη διάρκεια της κράτησης της μητέρας του παιδί. Οι πληροφορίες της εποχής έκαναν λόγο για τις γεννήσεις των συλληφθέντων εγκύων και την απόσπαση των νεογέννητων για να δοθούν σε άκληρες οικογένειες, στην πλειονότητά τους στρατιωτικών. Ο ίδιος αποδύθηκε τότε σε μία προσωπική έρευνα για τον εντοπισμό του παιδιού, που ο ίδιος αγνοούσε εάν ήταν αγόρι, ή κορίτσι.

Σήμερα, ο Σολσόνα ετοιμάζεται να συναντήσει μία γυναίκα σε ώριμη πλέον ηλικία, προκειμένου να ξαναπλάσουν μαζί και με τον αδελφό της μία νέα ιστορία, που όπως λέει ο ίδιος δεν πρόκειται μεν να είναι εύκολο, «αλλά είναι κάτι μεγαλειώδες».

Πηγή: El Pais / ΑΠΕ ΜΠΕ, Γιώργης-Βύρων Δάβος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα