Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Σημαντική εξέλιξη για την ισότητα ανδρών και γυναικών

Ισάριθμη συμμετοχή αντρών-γυναικών στους φετινούς Ολυμπιακούς! Πώς φτάσαμε, όμως σε αυτή τη "νίκη";

Ιωάννα Μπαντή
ολυμπιακοί-αγώνες-στο-παρίσι-σημαντι-1188250
Ιωάννα Μπαντή

Για πρώτη φορά, φέτος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού,  θα αγωνιστεί ίσος αριθμός γυναικών και αντρών!

Μετά από την πρωτοτυπία του 1900, πάλι στην πόλη του Φωτός, όταν καλωσόρισαν τις γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά, φέτος γίνεται ένα ακόμη βήμα εξέλιξης, με τον κανονισμό να αλλάζει και να αποτελεί “συμβολή’ στην ισότητα.

Unsplash

Ποσοστά συμμετοχής γυναικών ανά τα χρόνια :

  • Στους Ολυμπιακούς του Βερολίνο το 1936, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανερχόταν μόλις στο 8,4%.
  • Στο Τόκυο , 74 χρόνια αργότερα, το 2020, το ποσοστό αυξήθηκε στο 47, 8% , με τις ελπίδες για ισότητα στον αθλητισμό να αναθαρρεύουν. Βέβαια, οι Ολυμπιακοί του Τόκυο υπήρξαν “σταθμός” στην εξελικτική πορεία των γυναικών στο θεσμό, μιας και τα αγωνίσματα μικτού φύλου άγγιξαν τα 18,ενώ έγιναν και αρκετές προσθήκες αθλημάτων όπως : τα 15.000 μέτρα ελεύθερο γυναικών για κολύμβηση, το σπριντ κανό γυναικών, αλλά και νέα αθλήματα όπως : σόφτμπολ, καράτε, αθλητική αναρρίχηση, σερφινγκ και σκέιτμπορτ.
  • Σημαντική στιγμή, ακόμη, στους  Ολυμπιακούς του Τόκυο, αποτέλεσε όταν επετράπη , στην Τελετή Έναρξης , μια γυναίκα και ένας άντρας να φέρουν από κοινού τη σημαίας τους, με αποτέλεσμα το 91% των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών , να έχουν γυναίκα σημαιοφόρο.

 Η συμβολή των γυναικών στους Ολυμπιακούς

  • Παρίσι 1900 : Πρώτη φορά αγωνίστηκαν γυναίκες στο θεσμό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το  1900. Από τους 997 συνολικά αθλητές, οι 22 ήταν γυναίκες, με τα μόνα αθλήματα διαθέσιμα για τις αθλήτριες να είναι το τένις ,το γκολφ, η ιππασία, η ιστιοπλοΐα και το κροκέ. Η ελβετίδα ιστιοπλόος Helene de Pourtales, έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος στου Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η πρώτη Ολυμπιονίκης, ενώ δύο μήνες αργότερα η Αγγλίδα τενίστρια  Charlotte Cooper, έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε ατομικό ολυμπιακό αγώνισμα.
  • Τόκυο 1964 : Η Σοβιετική γυμνάστρια Larisa Latynina , με συνολικά 18 μετάλλια, έγινε η πιο παρασημοφορημένη Ολυμπιονίκης αθλήτρια όλων των εποχών, με το ρεκόρ της να παραμένει αδιαπέραστο μέχρι σήμερα.
  • 1991: Υποβάλλεται νέος κανονισμός στο θεσμό, ο οποίος καθιστά απαραίτητη τη συμπερίληψη γυναικείων αθλημάτων, σε οποιοδήποτε αγώνισμα επιζητά Ολυμπιακή αναγνώριση.
  • 1996 : Κατοχυρώνετε στον Ολυμπιακό Χάρτη η προώθηση των γυναικών και ταυτόχρονα γίνεται αποστολή της ΔΟΕ. Πιο συγκεκριμένα , o κανονισμός 2.8 αναφέρει χαρακτηριστικά πως στόχος της ΔΟΕ είναι : ” να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις δομές, με σκοπό την εφαρμογή της αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών>>.
  • Αθήνα 2004 : Γυναίκες από το Αφγανιστάν αγωνίζονται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Λονδίνο 2012 : Η γυναικεία πυγμαχία καθιερώνεται ως ολυμπιακό άθλημα , με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να αγωνίζονται γυναίκες σε κάθε άθλημα του Ολυμπιακού προγράμματος. Ακόμη, τη συγκεκριμένη χρονιά συνέβη κάτι πρωτοπόρο για το θεσμό : Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι, επέτρεψαν και έστειλαν γυναίκες αθλήτριες να αγωνιστούν, “γνεύοντας” καταφατικά προς την εξέλιξη και την ανάδειξη των γυναικείων ικανοτήτων στο χώρο του αθλητισμού.
  • Τόκυο 2020 :  Οι αγώνες του Τόκυο αποτέλεσαν ότι πιο κοντινό σε ισορροπημένη συμμετοχή αντρών και γυναικών είχαμε δει ως τώρα, με το 47,8 % να είναι γυναίκες αθλήτριες.
  • Παρίσι 2024 :  Φτάσαμε στην ιστορική φετινή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την ισάριθμη συμμετοχή αντρών και γυναικών στο θεσμό.

Τι θα δούμε στους φετινούς Ολυμπιακούς;

  • Ο συνολικός αριθμός αθλημάτων μεταλλίων αγγίζει τα 329. Τα αθλήματα αντρών θα ανέρχονται στα 157, ενώ αυτά των γυναικών θα φτάνουν τα 152, με τα αθλήματα μικτού φύλου να είναι 20.
  • Η ΔΟΕ εκτιμά πως οι φετινές συμμετοχές γυναικών αγγίζουν τις 5.000, σε αντίθεση με αυτές των μόλις 22, τη χρονιά 1900!

Μέλος της ΔΟΕ έγραψε χαρακτηριστικά : “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια σπάνια περίπτωση όπου οι αθλήτριες μπορούν να γίνουν πρωτοσέλιδα όσο και οι άνδρες ομόλογοί τους. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προνομιακές παγκόσμιες ώρες μετάδοσης σε κάθε έκδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουμε προσαρμόσει ανάλογα το πρόγραμμα για να διασφαλίσουμε ότι ένας ισορροπημένος αριθμός αγώνων μεταλλίων και συνολικών ωρών αγώνων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών περιόδων”.

  • Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, την ημέρα την Τελετής Λήξης, θα πραγματοποιηθεί μαραθώνιος γυναικών, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όταν η παράδοση αυτή ανήκε αποκλειστικά στους άντρες αθλητές.

Χαρακτηριστικές δηλώσεις αθλητριών για τους φετινούς Ολυμπιακούς :

“Πόσο ωραίο να είσαι γυναίκα στον αθλητισμό! Ειδικά και στην ιστιοπλοΐα. Ήταν πάντα ένα τόσο ανδροκρατούμενο άθλημα. Θα είναι η πρώτη φορά που η ιστιοπλοΐα έχει επίσης ισότητα των φύλων, οπότε όλα αυτά τα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα μόλις προχωρήσετε στην πιο επαγγελματική πλευρά της ιστιοπλοΐας είναι περισσότερο ένας σύλλογος αγοριών, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η επιτομή του αθλητισμού. Είναι το αποκορύφωμα των αθλημάτων υψηλών επιδόσεων. Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες τώρα για τις γυναίκες στην ιστιοπλοΐα και το να είσαι μέρος αυτής της πρώτης γενιάς για να δεις αποτελέσματα είναι πραγματικά συναρπαστικό>”. –Daniela MorozΙστιοπλοΐα

“Είναι πολύ ευχάριστο να ξέρω ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν τόσες γυναίκες , όσοι και άντρες. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να είχαμε δει εδώ και πολύ καιρό, αλλά καλωσορίζω την ευκαιρία που δίνεται στις γυναίκες να αθληθούν και να λάμψουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και τώρα! Είναι εκπληκτικά χρόνια αυτά που διανύουμε για τον γυναικείο αθλητισμό, σε γενικό επίπεδο, και ελπίζω να συντονιστεί αρκετός κόσμο και να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να δει τις εξαιρετικές επιδόσεις των αθλητριών”Gabby Thomas, Στίβος

“Η ανάπτυξη της γυναικείας πυγμαχίας με κάνει να νιώθω απίστευτα, ούσα κοπέλα που μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από αγόρια στο άθλημα που αγαπούσε. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ τα μικρά κορίτσια να ασχολούνται με την πυγμαχία και όλη αυτή την εξέλιξη να συμβαίνει τόσο σύντομα τα τελευταία χρόνια. Το να είμαι μέρος αυτού του κινήματος μου έχει δημιουργήσει έντονα συναισθήματα και με ενθαρρύνει όλο και περισσότερο”.Amit Elor, Πυγμαχία

“Στο Παρίσι, φέτος, θέλω όλοι να δουν τη γυναικεία πλευρά που έχει το άθλημα του σκέιτμπορντ. Θέλω να δείξουμε σε όλους πως είναι πιθανό να καταφέρεις ό,τι βάλεις στο μυαλό σου. Θα γίνω 16 ετών και οι φετινοί θα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί στου οποίους συμμετέχω. Πίστεψα βαθιά στον εαυτό μου, δούλεψα σκληρά, το έβαλα στο μυαλό μου και το κατάφερα”Sky Brown, Σκέιτμπορντινγκ

“Είναι εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπει κανείς πως έχουν ανελιχθεί οι γυναίκες στον αθλητισμό, ειδικά φέτος, όπως θα έπρεπε . Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που παρατηρώ όσα θετικά και προοδευτικά συμβαίνουν και είμαι μέλος του κινήματος. Είναι εξαιρετική περίοδος για να είσαι γυναίκα στο χώρο του αθλητισμού”.Karlie Kisha, Χόκεϋ χόρτου

ΠΗΓΕΣ : Olympics.com, International Olympic Comittee , NBC Olympics Researsh

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα