Tα πρόσωπα που σημάδεψαν το 2016!
Δεν έκαναν τον κόσμο απαραίτητα καλύτερο αλλά σίγουρα έκαναν κάτι!
Πώς είναι να κάνεις πράγματα τα οποία έχουν αντίκτυπο παγκοσμίως ή να κάνεις πράγματα τα οποία μαθαίνονται και σχολιάζονται παγκοσμίως; Με αυτό τον τρόπο είθισται να επιλέγονται τα πρόσωπα που σημαδεύουν κάθε χρονιά την ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο και να συγκεντρώνονται σε λίστες επισκόπησης. Για άλλη μία φορά τα πιο επιδραστικά πρόσωπα που σημάδεψαν τις περισσότερες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής προέρχονται από την πολιτική χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη. Από την μία πρόσωπα όπως ο Ομπάμα, ο Τραμπ και η Κλίντον και από την άλλη όμως προσωπικότητες όπως o Ντίλαν, η Μαντόνα και ο φούρναρης της Κω.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα άφησαν το στίγμα τους το 2016 για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σε κάποιες περιπτώσεις εύχεσαι να μην είχαν σημαδέψει ποτέ την χρονιά. Σε κάποιες άλλες δεν κατάλαβες το πότε την σημάδεψαν και υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που εύχεσαι να μπορούσαν να σημαδέψουν άλλες τόσες χρονιές στο μέλλον.
Mπαράκ Ομπάμα
Ο Ομπάμα υπήρξε ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους της Αμερικής. Η στάση του μέχρι το τέλος της θητείας του, κυρίως τους τελευταίους μήνες της έντονης προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων που έτρεχαν την κούρσα της διαδοχής του, ήταν το λιγότερο επικοινωνιακό μάθημα και το περισσότερο αξιομνημόνευτη. Ναι δεν έκλεισε το Guantanamo αλλά ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συνομίλησε με βαρυποινίτες. Ναι το Obama Care δίχασε αλλά το γεγονός της επιμονής του και της πραγμάτωσής του δείχνουν την πίστη στα πιστεύω και την δουλειά του. Ναι δεν εξάλειψε τον “πόλεμο” από προσώπου γης αλλά κατάφερε να κρατήσει ενωμένο σχεδόν ένα πλανήτη γύρω από την εικόνα του. Η συζήτησή του με τους βαρυποινίτες αλλά και ένα quote του αρκούν για να τον συνοδέψουν στην λίστα με τα πρόσωπα του 2016.
“When is the time you felt most broken? I first ran for Congress in 1999, and I got beat. I just got whooped. I had been in the state legislature for a long time, I was in the minority party, I wasn’t getting a lot done, and I was away from my family and putting a lot of strain on Michelle. Then for me to run and lose that bad, I was thinking maybe this isn’t what I was cut out to do. I was forty years old, and I’d invested a lot of time and effort into something that didn’t seem to be working. But the thing that got me through that moment, and any other time that I’ve felt stuck, is to remind myself that it’s about the work. Because if you’re worrying about yourself—if you’re thinking: Am I succeeding? Am I in the right position? Am I being appreciated? – then you’re going to end up feeling frustrated and stuck. But if you can keep it about the work, you’ll always have a path. There’s always something to be done.“
“Πότε ήταν η στιγμή που νιώσατε πιο διαλυμένος από ποτέ; Στον πρώτο μου γύρο διεκδίκησης για το Κονγκρέσο το 1999, νικήθηκα. Ήμουν στο νομοθετικό σώμα για πάρα πολύ καιρό, ήμουν στο κόμμα της μειοψηφίας, δεν είχα καταφέρει πολλά και ήμουν μακριά από την οικογένειά μου, ξεσπώντας πολύ από το στρες μου στη Μισέλ. Τότε, κατεβαίνοντας για εκλογή και χάνοντας τόσο άσχημα, σκεφτόμουν μήπως δεν ήμουν φτιαγμένος για όλο αυτό. Ήμουν 40 ετών, και είχα επενδύσει πολύ χρόνο και προσπάθειες σε κάτι που δεν έδειχνε να δουλεύει τελικά. Αλλά αυτό που με κράτησε εκείνη την στιγμή και κάθε άλλη στιγμή που ένιωθα στάσιμος, ήταν να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι όλα έχουν να κάνουν με την δουλειά. Καθώς αν ανησυχείς για τον εαυτό σου-αν σκέφτεσαι: Πετυχαίνω; Είμαι στην σωστή θέση; Με εκτιμούν; – τότε θα καταλήξεις να νιώθεις απογοητευμένος και στάσιμος. Αλλά αν μπορείς να επικεντρωθείς μόνο στην δουλειά τότε πάντα θα έχεις ένα μονοπάτι. Πάντα υπάρχει κάτι να γίνει.”
Μισέλ Ομπάμα
Η Μισέλ Ομπάμα χάρισε έως και την τελευταία στιγμή στο Λευκό Οίκο, μαθήματα στυλ, διακριτικής δύναμης και ευγένειας. Απόδειξη το μεγάλο της ρεύμα τόσο σε κοινωνικά δίκτυα όσο και σε πραγματικά μεγέθη πολιτών. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη στις ΗΠΑ δείχνουν έντονη επιθυμία στο πρόσωπό της για τις προεδρικές του 2020. Η Μισέλ Ομπάμα ήταν η γυναίκα που διάβαζε παραμύθια σε άρρωστα παιδιά, ήξερε να ποζάρει την ίδια στιγμή που γνώριζε τον τρόπο για να καθηλώσει χιλιάδες ανθρώπων με τα λόγια της. H ομιλία της στο Συνέδριο των Δημοκρατικών συγκίνησε και ενέπνευσε διεθνώς. Μεταδόθηκε, μοιράστηκε και αναλύθηκε όσο λίγες. Κατάφερε να βάλει χωρίς κόπο σε πολυεπίπεδες σκέψεις τα εκατομμύρια εκείνων που την παρακολούθησαν.
Ντόναλντ Τραμπ
Επιδραστικός για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από τον προκάτοχό του σε λίστα και ηγεσία των ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σημάδεψε την χρονιά που φτάνει στο τέλος της αποτελώντας αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα του 2016 που δίχασαν, σόκαραν και αναμένεται συνέχεια. Καθόλη την διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών της προεκλογικής του εκστρατείας, έκανε την μία γκάφα μετά την άλλη, ξεδιπλώνοντας την πλέον παρεξηγήσιμη (sic) προσωπικότητά του φόρα παρτίδα. Με την ιδιοσυγκρασία του να διχάζει παγκοσμίως, να εγείρει φόβους και αρνητικά συναισθήματα τα οποία διαπέρασαν τα όρια των ΗΠΑ και τέλος με την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, κατάφερε να αφήσει τον πλανήτη το λιγότερο άφωνο και το περισσότερο φοβισμένο για το μέλλον.
Χίλαρι Κλίντον
Μία γυναίκα στην εξουσία της δύναμης που ακούει στο όνομα ΗΠΑ; Παραλίγο. Η Χίλαρι Κλίντον αποτελεί πρόσωπο της χρονιάς όχι γιατί έχασε από τον Τραμπ. Αποτελεί πρόσωπο της χρονιάς, γιατί κατάφερε, έστω και επικοινωνιακά, να περιστρέψει γύρω από το πρόσωπό της την ελπίδα-ανάγκη ακόμα και ανασφάλεια των γυναικών παγκοσμίως. Σε όλη την προεκλογική της εκστρατεία ξεδιπλώθηκε βήμα βήμα η προσηλωμένη στο στόχο της πορεία ζωής ακόμα και ως Hilary Rodham. Από τις σπουδές της και την αδιάκοπη ακτιβιστική της δράση μέχρι τον ρόλο της ως πρώτη κυρία και τη νίκη της στα ντιμπέιτ, η Χίλαρι Κλίντον έστω και για λίγο αποτίναξε το κλισέ τρικ της απατημένης συζύγου φανερώνοντας πως μία γυναίκα μπορεί να κερδίσει πολλά χωρίς φθηνές επικοινωνιακές τακτικές. Στο τέλος δεν έχασε από έναν άντρα. Έχασε από τον Τραμπ. Αλλά σίγουρα εκατομμύρια κοριτσιών εντός και εκτός ΗΠΑ τα οποία μεγάλωσαν επιλέγοντας το πρόσωπό της ως θεματική στις εκθέσεις και τα essays τους, δικαιώθηκαν.
Μπομπ Ντίλαν
Πήρε το Νομπέλ Λογοτεχνίας και δεν το πήρε ταυτόχρονα. Η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε να απονείμει στα φετινά βραβεία Νομπέλ, το αντίστοιχο της λογοτεχνίας, στον σπουδαίο Αμερικανό καλλιτέχνη. Η επιλογή του Ντίλαν δίχασε και απέσπασε εκατομμύρια διφορούμενα σχόλια. Οι επικριτές έκαναν λόγο για αδικία καθώς τεράστιοι λογοτέχνες παγκοσμίου φήμης δεν έχουν την τύχη μιας σπουδαίας νόμπελ διάκρισης και οι υποστηρικτές μιλούσαν από πλευράς τους για την σπουδαιότητα των στίχων του Ντίλαν ως λογοτεχνικά (ποιητικά και μουσικά) επιτεύγματα. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής από την άλλη, με την ακαδημία να τον ψάχνει, επέλεξε να παραμείνει άφαντος για καιρό αφήνοντας τις φήμες να οργιάζουν γύρω από το πρόσωπό του. Τελικά ο Ντίλαν εμφανίζεται δια επιστολής και ανακοινώνει πως πολύ απλά δεν θα παρευρεθεί στην απονομή των βραβείων γιατί “έχει άλλες υποχρεώσεις”. Μια επιστολή μάλιστα που δεν έστειλε καν ο ίδιος αλλά οι συνεργάτες του.
Ταγίπ Ερντογάν
Ο άνθρωπος που ανακήρυξε την ημέρα των γενεθλίων του ως αργία στην γείτονα. Ο ηγέτης που ανεβοκατέβαζε τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας αλλά χρησιμοποίησε κοινωνικό δίκτυο για να κάνει διάγγελμα κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος. Ο πολιτικός που άδειασε τις φυλακές από ποινικούς και τις γέμισε με δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δικηγόρους και πάει λέγοντας. Ο Ταγίπ Ερντογάν πρωταγωνίστησε σαφώς και όχι με θετικό πρόσημο κατά την διάρκεια του 2016 σε κάθε έκφανση ζωής που μας αφορά. Καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα, εκβιάζοντας ξεκάθαρα με όπλο του το προσφυγικό δράμα, μιλώντας για τους “κακούς δυτικούς” πάνω από τα πτώματα θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της χώρας του, συνδέοντας το όνομά του με τρομοκράτες και μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε Σουλτάνο σχεδόν εν μία νυκτί. Μιλάει ξεκάθαρα για την νέα πραγματικότητα που οραματίζεται να φέρει στην μεσόγειο δημιουργώντας διπλωματικά επεισόδια κάθε φορά που λέει καλημέρα. Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα του 2016 και όλα δείχνουν πώς θα αποτελεί και ένα από τα πρόσωπα του 2017.
Μαντόνα
Ένα είδωλο πολύ σκληρό για να πεθάνει. Αυτό απέδειξε η Μαντόνα το 2016. Η γυναίκα σύμβολο που κουβαλάει την σύγχρονη ποπ κουλτούρα στις πλάτες της αποδομούσε την εικόνα της τους τελευταίους μήνες σε κοινή θέα. Πάλεψε για την σχέση της με το παιδί της, έζησε την αυτοκαταστροφή της μπροστά στα μάτια θαυμαστών και μη. Συνήλθε και κατάφερε να βραβευτεί για την πιο πετυχημένη περιοδεία της χρονιάς. Στον λόγο της κατά την παραλαβή του βραβείου της στα Billboard Awards ως η «Γυναίκα της Χρονιάς 2016» έδωσε “βασιλικά” μαθήματα. Φορώντας το πολυσυζητημένο blazer με το διακριτικό “Ευτέρπη” στην πλάτη αξίωσε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να βάλει επικριτές της και μη να σκεφτούν σοβαρά το θέμα του σεξισμού. Και τα κατάφερε.
Διονύσης Αρβανιτάκης
Γνωστός πλέον διεθνώς ως ο “Φούρναρης της Κω” ο Διονύσης Αρβανιτάκης ταξίδεψε, χωρίς να είναι σκοπός του αυτό, το όνομά του παγκοσμίως μέσω της πράξης αλληλεγγύης του προς τους πρόσφυγες. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, τον πρώτο καιρό των έντονων και διαδοχικών προσφυγικών ροών από το Αιγαίο, πριν προλάβει ακόμα και η κρατική μηχανή να αντιδράσει ουσιαστικά, προμήθευε επί καθημερινής βάσης περισσότερα από 100 κιλά ψωμί στους πρόσφυγες που κατέφθαναν στο νησί της Κω. Μετανάστης κατά το παρελθόν και ο ίδιος του δεν μπόρεσε να μείνει άπραγος μπροστά στο δράμα και την “παράλυση” που μπορεί να σου φέρει το ξημέρωμα σε ένα τελείως άγνωστο τόπο μακριά από το σπίτι σου. Πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών 2016 από την Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή. Πριν από αυτό όμως η πράξη του ταξίδεψε ως μήνυμα μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενώ έγραψαν για αυτόν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά Μέσα παγκοσμίως. To πρόσωπό του έγινε παράδειγμα μέχρι και στον λόγο του Προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Junker ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Europe is the baker in Kos who gives away his bread to hungry and weary souls. This is the Europe I want to live in.”
Νάντια Μουράντ Μπασί και Λάμια Χατζί
Δύο Ιρακινές της φυλής Γεζίντι, βραβεύονται και γίνονται τα παγκόσμια σύμβολα γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από το ISIS. To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βραβεύει τις δύο νεαρές κοπέλες με το βραβείο “Ζαχάρωφ”. Τα κορίτσια κατάφεραν να επιζήσουν των κτηνωδιών, της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης των τρομοκρατών. Η κοινότητα Γεζίντι, την οποία υποστηρίζουν ενεργά οι δύο κοπέλες είναι θρησκευτική μειονότητα στο Ιράκ της οποίας η επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος έχει λάβει τις διαστάσεις γενοκτονίας. Η Νάντια και η Λάμια παραλαμβάνοντας αυτό το βραβείο, “εκπροσωπούν” ολόκληρη την κοινότητά τους αλλά και τα απανταχού θύματα σεξουαλικής βίας από το ISIS.
Για την ιστορία, η Νάντια δραπέτευσε από το ισλαμικό κράτος το 2014 με την βοήθεια των γειτόνων της και ο δρόμος της την έφτασε στη Γερμανία όπου δραστηριοποιείται έκτοτε ακτιβιστικά στο πλαίσιο των Ηνωμένων ΕΘνών και άλλων οργανώσεων ενώ έχει βραβευτεί ξανά για την ζωή της. Η Λάμια απέδρασε μόλις το 2016 μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες και με την βοήθεια της οικογένειάς της βρέθηκε και η ίδια στην Γερμανία όπου ακολουθεί τον δρόμο της Νάντια, στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με την κατάσταση της κοινότητας Γεζίντι και των κοριτσιών της.
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το επόμενο big thing του ΝΒΑ. Η Ελλάδα το γνώριζε και μέσα στο 2016, έχοντας διανύσει μία από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του, το έμαθε και όλος ο κόσμος. Ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής είναι πράγματι ένα από τα πρόσωπα του 2016 γιατί εκτός των αθλητικών του προσόντων η ιστορία του ταξίδεψε διεθνώς και συζητήθηκε ακόμα και εκτός αθλητικών κύκλων. Η ιστορία ενός νέου ανθρώπου με φλόγα για το όνειρό του, με μηδαμινές παροχές και με πολύ σκληρή δουλειά κατάφερε να ταξιδέψει τους στόχους του από τις γειτονιές της Αθήνας στην κορυφή του μπασκετικού χάρτη! Μιλούν για αυτόν οι μεγαλύτεροι παίκτες παγκοσμίως και έχει γίνει ήδη το αγαπημένο αστέρι των φανατικών φίλων του μπάσκετ διεθνώς.
https://www.youtube.com/watch?v=6eYwAxjYxtM
Κριστιάνο Ρονάλντο
Αναμφίβολα ο Ρονάλντο είναι ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς. Ο πιο αμφιλεγόμενος παίκτης σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο ποδοσφαιριστής με τους μηδενικούς τραυματισμούς στο ιστορικό του κατάφερε, ευτυχώς και δυστυχώς αντίστοιχα, να κάνει τον μισό πλανήτη που παρακολουθούσε τον τελικό του ευρωπαϊκού να τον συμπαθήσει και το ρεκόρ των μηδέν τραυματισμών του να σταματήσει να ισχύει στον πιο κρίσιμο αγώνα της καριέρας του. Επιπρόσθετα λίγο πριν φύγει το 2016 ο Ρονάλντο απασχολεί ξανά και αυτή τη φορά με ένα σκάνδαλο όχι από εκείνα που μας έχει συνηθίσει. Αυτή τη φορά ξέσπασε σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα ποδοσφαιρικών παραγόντων της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Είτε με το έναν είτε με τον άλλο τρόπο, στο πρόσωπο του Ρονάλντο, του παθιασμένου με την γενέτειρά του Πορτογαλία, αθλητή, η Ευρώπη αλλά και ο ποδοσφαιρόφιλος κόσμος είδε την δικαίωση, το πάθος και τον συγκινητικό αγώνα ενός ανθρώπου που παρά την απίστευτη ατυχία του κατάφερε τον στόχο που του είχε “κλέψει” μάλιστα η Ελλάδα το 2004.
Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Ο Λίο κατέκτησε το πολυπόθητο Όσκαρ. Αναγκάστηκε να συρθεί, να παλέψει με αρκούδες και να φάει νωπό συκώτι βίσωνα σκηνοθετημένα όλα από τον μάγο Ινιαρίτου, καταφέρνοντας να ακουμπήσει αυτή τη φορά στα αλήθεια το χρυσό αγαλματάκι. Δεν είναι πρόσωπο της χρονιάς μόνο γιατί σταμάτησε το αστείο με την κατάκτηση του Όσκαρ αλλά γιατί το όνομά του συμμετείχε σε ένα ακόμα σκάνδαλο σχετικά με το περιβάλλον. Ο ηθοποιός είναι “Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή”. Το σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως 1MDB, ερευνάτε για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του ταμείου 1 Malaysia Development Berhad στο οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχει ανάμειξη και το όνομα του γνωστού ηθοποιού!