Tα τρία είδη αντίδρασης των Βρετανών στην πανδημία
Οι πολίτες έχουν αποδεχτεί την κατάσταση, υποφέρουν ή αντιστέκονται.
Οι Βρετανοί μπορούν να ενταχθούν, χοντρικά, σε τρεις κατηγορίες ως προς την αντίδρασή τους απέναντι στο lockdown εξαιτίας του κορονοϊού: σε εκείνους που έχουν αποδεχτεί την κατάσταση, σε εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας της και σε εκείνους που αντιστέκονται, όπως προκύπτει από μια ανάλυση του πανεπιστημίου του Λονδίνου King’s College, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού ενημερώνοντας τους πολίτες ότι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τις βασικές τους ανάγκες, για ιατρική βοήθεια, για σωματική άσκηση μια φορά ημερησίως ή για να μεταβούν στην δουλειά τους αν δεν μπορούν να εργάζονται από το σπίτι.
Το King’s College ανέλυσε τα δεδομένα από μια δημοσκόπηση που διενήργησε σε δείγμα 2.250 ενηλίκων το ινστιτούτο Ipsos MORI στις αρχές Απριλίου και διαπίστωσε ότι το 48% μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία “της αποδοχής”, το 44% είναι εκείνοι που “υποφέρουν” και το 9% “αντιστέκεται”.
“Οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν πλήρως τα μέτρα, αλλά ακόμη και στις τάξεις αυτής της ομάδας υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εκείνους που το διαχειρίζονται αρκετά καλά και σε εκείνους που στ’ αλήθεια υποφέρουν”, εξηγεί ο Μπόμπι Ντάφι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής στο πανεπιστήμιο King’s College.
“Σχεδόν όλοι όσοι ανήκουν στην ομάδα που υποφέρει αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη και έξι στους δέκα έχουν χάσει τον ύπνο τους”, προσθέτει ο ίδιος.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι νέοι έχουν την μεγαλύτερη τάση να ανήκουν στην ομάδα που αντιστέκεται, η οποία κατά 64% περιλαμβάνει άνδρες, ενώ οι πολίτες ηλικίας 55-75 τείνουν να αποδέχονται την κατάσταση. Όσον αφορά εκείνους που υποφέρουν, η τάση εμφανίζεται περισσότερο διαηλικιακή, ενώ τα δύο τρίτα της κατηγορίας αυτής είναι γυναίκες.
Από αυτούς που αποδέχονται την κατάσταση, οι περισσότεροι έχουν ψηφίσει τους Τόρις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και είναι υποστηρικτές του Brexit, ενώ από εκείνους που αντιστέκονται οι περισσότεροι είναι ψηφοφόροι των Εργατικών και είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Το πανεπιστήμιο διαπίστωσε επίσης ότι το 93% εκείνων που υποφέρουν απάντησε ότι τηρεί τις απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση απολύτως ή σχεδόν πάντα σε σύγκριση με το 49% εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία που αντιστέκεται.
Η τελευταία αυτή εμφανίζει δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει απαντήσει, σε σύγκριση με τις άλλες δύο κατηγορίες, ότι έχει συναντηθεί με φίλους ή με συγγενείς εκτός σπιτιού.
Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι άργησε πολύ να λάβει μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού παρότι οι υπουργοί έχουν υποστηρίξει ότι ακολούθησαν τις συμβουλές των επιστημόνων.
Η κατηγορία των ερωτηθέντων που έχει αποδεχτεί την κατάσταση επιδεικνύει και την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ εκείνη που υποφέρει, στην πλειονότητά της, εκτιμά ότι η κυβέρνηση άργησε να λάβει μέτρα.
Η κατηγορία που αντιστέκεται έχει περίπου έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες, σε σχέση με τις άλλες δύο κατηγορίες, να εκτιμά ότι γίνεται υπερβολική φασαρία για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και να πιστεύει σε ψευδείς ειδήσεις που αφορούν την κατάσταση, κατέληξε το πανεπιστήμιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ