Η ταξική Κλιματική Αλλαγή: Φτωχότερες χώρες, λιγότερες ευκαιρίες

Ο κίνδυνος που επισημαίνεται από την Oxfarm.

Parallaxi
η-ταξική-κλιματική-αλλαγή-φτωχότερες-491941
Parallaxi

Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου που πλήττονται από καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες, λαμβάνουν λιγότερο από ένα σεντ ο καθένας σε διεθνή βοήθεια για την προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα η μκο Oxfam.

Η ανάλυση που έκανε η ανθρωπιστική οργάνωση για τη διεθνή χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, όπου έχουν κληθεί να ορίσουν πώς θα κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι φτωχότερες χώρες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές όπου τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο ορατά, έχουν προ καιρού ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε να κατασκευάσουν πιο ανθεκτικά σπίτια, να χρησιμοποιήσουν πιο ανθεκτικούς σπόρους στις καλλιέργειές τους, να εγκαταστήσουν αρδευτικά συστήματα και να προειδοποιούν τους πολίτες για τα επικίνδυνα φαινόμενα.

“Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται ήδη από φονικές καταιγίδες, από πλημμύρες και από κατατεστραμμένες σοδειές”, δήλωσε ο Ντάνι Σρισκανταράτζαχ, ο επικεφαλής του βρετανικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Τον περασμένο χρόνο η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής άφησε πίσω της περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους με την ανάγκη για βοήθεια στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα, ενώ στη Μοζαμβίκη 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από τα απαραίτητα έπειτα από την καταστροφή που προκάλεσαν δύο ισχυροί κυκλώνες, ανέφερε η Oxfam.

Ωστόσο, έχει καθυστερήσει πολύ η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές κοινότητες και τις χώρες προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιλαμβανομένων των καταιγίδων και των πλημμυρών, και να αντιμετωπίσουν χρόνιες καταστάσεις όπως η ξηρασία.

Η Oxfam υπολόγισε ότι, εξαιρώντας τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν, οι 48 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έλαβαν 2,4 -3,4 δισ δολάρια το 2015 και το 2016, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,5-3,5 δολάρια ανά κάτοικο ετησίως.

Το 2009, οι πλούσιες χώρες στη σύνοδο του ΟΗΕ συμφώνησαν να χορηγήσουν 100 δισεκ δολάρια σε ετήσια βάση ως το 2020 για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φτωχών χωρών με τρόπο ώστε οι εκπομπές αερίων να είναι χαμηλές.

Αυτό τον μήνα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι οι δωρήτριες κυβερνήσεις είχαν συγκεντρώσει κάτι λίγο περισσότερο από 71 δισεκ δολάρια το 2017, από σχεδόν 59 δισεκ που ήταν το 2016, περιλαμβανομένων των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα στην εξασφάλιση των οποίων συνέβαλαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι ο στόχος των 100 δισεκ δολαρίων ως το 2020 παραμένει εφικτός. “Αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε επειγόντως τις προσπάθειές μας”, πρόσθεσε.

Πολλοί προσβλέπουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκινάει σήμερα για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα χρήματα θα διατεθούν και να προσφέρει μια πλατφόρμα στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια.

Μέχρι στιγμής πέντε μεγάλες δωρήτριες χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν σχεδόν έξι δισεκ δολάρια επιπλέον και έως δέκα κυβερνήσεις–ανάμεσά τους και της Σουηδίας–αναμένεται σήμερα να ενισχύσουν τις συνεισφορές τους.

Στη σύνοδο, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες–ανάμεσά τους το Μπουτάν, η Αιθιοπία, η Γκάμπια, το Μαλάουι, η Τανζανία κι η Ουγκάντα–σχεδιάζουν να ζητήσουν 450 εκατομμύρια δολαρία σε επενδύσεις και σε ορίζοντα δεκαετίας για μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος “2050 Vision” για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους στις κλιματικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα