Τι δείχνει η μουσική που ακούς για το μυαλό και την προσωπικότητά σου
Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες.
Η μουσική αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη στοιχείων του εαυτού μας.
Δύο πρόσφατες μελέτες παραθέτουν μάλιστα νέα εικόνα ως προς το πώς οι αγαπημένες μας μελωδίες συνδέονται με τις αναμνήσεις και την προσωπικότητά μας.
Παράλληλα υποδεικνύουν πώς αυτές οι συνδέσεις μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
Η ακρόαση ενός αγαπημένου, γνωστού ή παλιού κομματιού μπορεί να μας μεταφέρει αμέσως σε μια άλλη στιγμή της ζωής μας, επαναφέροντας στο νου λεπτομέρειες με σαφήνεια.
Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη πίσω από το πώς το μυαλό μας συνδέει τη μουσική με τη μνήμη.
Από καιρό υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ μουσικής και ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άνοια.
Η κατ’ επανάληψη ακρόαση αγαπημένης μουσικής έχει βρεθεί πως βελτιώνει την προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου σε ασθενείς με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση.
Σύμφωνα με τον Michael Thaut, ερευνητή μιας μελέτης που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η ακρόαση μουσικής με ιδιαίτερο νόημα διεγείρει νευρικές οδούς στον εγκέφαλο που βοηθούν ώστε να διατηρούνται υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease τον Νοέμβριο.
Ο λόγος ουσιαστικά για τα τραγούδια που είχαν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των συμμετεχόντων, όπως η μουσική που χόρευαν στο γάμο τους. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ανάγκη συμπερίληψης θεραπείας με βάση τη μουσική για ασθενείς με γνωστικά προβλήματα στο μέλλον.
Όταν οι ασθενείς άκουγαν μουσική που σήμαινε κάτι γι’ αυτούς, τροφοδοτείτο ένα μουσικό νευρωνικό δίκτυο που συνέδεε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Εξετάστηκαν οι μαγνητικές τομογραφίες ασθενών πριν και μετά την ακρόαση της μουσικής. Εντοπίστηκαν διαφορές όταν άκουγαν άγνωστη μουσική, καθώς τότε ενεργοποιείτο μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου που είχε συντονιστεί στην ακρόαση.
Στη μελέτη πήραν μέρος μόνο 14 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων έξι μουσικών, που άκουγαν σε repeat playlist (επί μία ώρα την ημέρα για τρεις εβδομάδες).
«Είτε είστε μουσικός είτε δεν έχετε παίξει ποτέ κάποιο όργανο, η μουσική αποτελεί ένα κλειδί πρόσβασης στη μνήμη σας», επισημαίνει ο Thaut, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
“Είναι απλό. Συνεχίστε να ακούτε τη μουσική που αγαπήσατε σε όλη σας τη ζωή. Τα αγαπημένα τραγούδια όλων των εποχών, αυτά τα κομμάτια που έχουν ιδιαίτερο νόημα για εσάς. Κάπως έτσι εξασκείτε τον εγκέφαλό σας”, λέει ένας άλλος καθηγητής.
Η παραπάνω έρευνα αναδεικνύει επίσης μια άλλη σύνδεση: τη μουσική με την προσωπικότητά μας.
Η μουσική σχετίζεται με την επιθυμία μας να επικοινωνούμε, να λέμε ιστορίες και να μοιραζόμαστε αξίες ο ένας με τον άλλον.
Άλλωστε η μουσική έχει βαθιές ρίζες στους πρώιμους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ως άνθρωποι, έχουμε δημιουργήσει δεσμούς με ορισμένα είδη μουσικής ως τρόπο έκφρασης της προσωπικότητάς μας.
Η δεύτερη πρόσφατη μελέτη για την οποία έγινε επίσης λόγος στην αρχή διενεργήθηκε σε έξι ηπείρους με περισσότερους από 350.000 συμμετέχοντες.
Η έρευνα έδειξε ότι οι τύποι προσωπικότητας συνδέονται με ορισμένες μουσικές προτιμήσεις.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, άνθρωποι από περισσότερες από 50 χώρες ανέφεραν μόνοι τους την προτίμησή τους σε 23 διαφορετικά είδη μουσικής, ενώ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με την προσωπικότητα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ακούσουν σύντομα κλιπ μουσικής από 16 διαφορετικά είδη και υποείδη δυτικής μουσικής και να τα κατατάξουν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology τον Φεβρουάριο.
Η μουσική φάνηκε να εμπίπτει σε πέντε κύριες κατηγορίες. Μία στην οποία περιλαμβάνεται η soft ροκ, R&B και σύγχρονη μουσική για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων ρομαντικών στίχων και αργών ρυθμών, μία πιο “έντονη” με πιο δυνατή, πιο επιθετική μουσική όπως πανκ, κλασική ροκ, heavy metal και power pop. Οι υπόλοιπες κατηγορίες περιλάμβαναν τα λεγόμενα «σύγχρονα» (ηλεκτρονική, ραπ, λάτιν κλπ), τα «εκλεπτυσμένα» (κλασική, όπερα, τζαζ) και μια τα χαλαρωτικά ή κάντρι είδη μουσικής.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν μεταξύ άλλων άμεσους δεσμούς μεταξύ των εξωστρεφών ατόμων και της σύγχρονης μουσικής, της ευσυνειδησίας και του τελευταίου είδους που παρατέθηκε. Η “ανοιχτότητα” συνδέθηκε με την έντονη, εκλεπτυσμένη και σύγχρονη μουσική.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τραγούδια όπως το “Shivers” του Ed Sheeran απευθύνονται σε εξωστρεφείς ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, οι ανοιχτοί άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν το κλασικό «Space Oddity» από David Bowie.
«Μας εξέπληξε πολύ το πώς όλα αυτά τα μοτίβα μεταξύ μουσικής και προσωπικότητας αναπαράγονται ανά τον κόσμο», δήλωσε ερευνητής της μελέτης.
Ο Greenberg, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan είπε από μέρους του:
“Η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να βρουν κοινά σημεία.”
Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί κιόλας ότι βρέθηκε επίσης μια αρνητική σχέση μεταξύ της ευσυνειδησίας και της “έντονης” μουσικής.
“Βεβαίως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική με διαφορετικούς τρόπους -κάποιοι μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν για κάθαρση, άλλοι για να φτιάξουν τη διάθεσή τους. Θα πρέπει τα παραπάνω να εξεταστούν με περισσότερες λεπτομέρειες.”
Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως το μουσικό γούστο δεν είναι σταθερό και αυτό ενδέχεται να αλλάξει.
Η τελευταία αυτή μελέτη παρέχει μια βάση για κατανόηση του πώς η μουσική μπορεί να αφήσει πίσω κοινωνικούς διαχωρισμούς και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, είπε τέλος ο Greenberg.
Πηγή: Cnn.com