ΒΙΝΤΕΟ: Ο Astronio έφερε τον πιο διάσημο αστροφυσικό του κόσμου στο ελληνικό YouTube

Μία από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις του 2020 στο κανάλι Astronio.

Δέσποινα Μουστάκα
βιντεο-ο-astronio-έφερε-τον-πιο-διάσημο-αστρο-556428
Δέσποινα Μουστάκα
Εικόνα: Facebook Astronio

Κάτι εξαιρετικό συνέβη στο ελληνικό YouTube αυτή την εβδομάδα. Ο Παύλος Καστανάς (ή Astronio) πήρε συνέντευξη από τον πιο διάσημο αστροφυσικό στον κόσμο, τον Dr. Neil deGrasse Tyson.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν το National Geographic κάλεσε τον Παύλο Καστανά στο Παρίσι για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της σειράς Cosmos. Ο Dr. Tyson είναι ο παρουσιαστής αυτής της σειράς και έτσι παρευρέθηκε και αυτός στην πρεμιέρα για να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους για τη νέα σαιζόν της σειράς. Εκτός από τον παρουσιαστή, στη συζήτηση συμμετείχε και η σεναριογράφος της σειράς Ann Druyan. H Ann Druyan είναι η σύζυγος του Carl Sagan, εμπνευστή της πρώτης σειράς Cosmos το 1980.

Carl Sagan

Ο Carl Sagan είναι μία από τις σημαντικότερες φιγούρες της επικοινωνίας της επιστήμης και έχει εμπνεύσει χιλιάδες παιδιά να ασχοληθούν με τις επιστήμες. Δύο από αυτά τα παιδιά ήταν ο Neil και ο Παύλος. Ο Neil μάλιστα είχε την τιμή να γνωρίσει τον Carl Sagan το 1975 στη Νέα Υόρκη. “Ήδη ήξερα πως ήθελα να γίνω επιστήμονας, αλλά εκείνο το απόγευμα ο Carl μου έδειξε τι άνθρωπος ήθελα να γίνω“, θυμάται ο Neil.

Εικόνα: Facebook Astronio

Από την αρχή της συνέντευξης ο Dr. Tyson ήταν πολύ χαλαρός και ζήτησε από τον Παύλο να τον αποκαλεί Neil και όχι Dr. Tyson, γιατί όπως λέει ο ίδιος οι τίτλοι δημιουργούν αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ξέρετε, αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς ακούγοντας τον Neil να μιλάει, η αίσθηση οικειότητας και γαλήνης που εμπνέει στο συνομιλητή του. Από τον τρόπο που μιλάει φαίνεται πόσο αγαπάει αυτό που κάνει, την ίδια την επιστήμη αλλά εξίσου και την επικοινωνία της επιστήμης. Είναι ο άνθρωπος που θα ήθελες να σου μιλάει για ώρες, ουσιαστικά και περιεκτικά. Συμπληρώνει πως θέλει “να κερδίσει το σεβασμό των άλλων, όχι με τους τίτλους του, αλλά με τη γνώση που μοιράζεται.”

Είναι μια συνέντευξη που μεταξύ άλλων εξερευνά την αστρονομία, τη φιλοσοφία, το οικσύστημα της γης, για τα μεγάλα επιστημονικά ερωτήματα, τη θέση του ανθρώπου στην κοινωνία, στη γη και στο σύμπαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα είχε η απάντησή του για την πρόσφατη φωτογραφία της μαύρης τρύπας.

Εικόνα: Wikipedia

Όχι όμως για τους προφανείς λόγους – επιτυχία επιστήμης και μηχανικής – αλλά για τον ανθρωπιστικό λόγο. Μια διεθνής συνεργασία επιστημόνων. Ο ίδιος την όρισε ως μια από τις “σημαντικότερες συγκεντρώσεις ταλέντου της ανθρωπότητας, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκτός από τη διεξαγωγή πολέμου“, και συνεχίζει “είχαμε δύο Παγκόσμιους Πολέμους όπου οι άνθρωποι συνεργάστηκαν διεθνώς. Είναι αυτός πραγματικά ο λόγος που θέλουμε να συνεργαζόμαστε; Να βρίσκουμε καλύτερους τρόπους να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον; Νομίζω ότι η επιστήμη είναι ένα παράδειγμα του είδους μας στα καλύτερά του. Χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη μας για να κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να συνεργαζόμαστε.”

Αυτό είναι ουσιαστικά για μένα η επικοινωνία της επιστήμης. Και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω πως είναι αναγκαία. Δε χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι τι είναι μια μαύρη τρύπα, ούτε γιατί είναι σημαντικό που την φωτογραφίσαμε. Είναι όμως εξαιρετικής σημασίας να γνωρίζουμε όλοι ότι αν θέλουμε, ως άνθρωποι, μπορούμε να βγάλουμε μια φωτογραφία ένός ουράνιου σώματος που βρίσκεται σε τέτοια απόσταση που ίσως κανένας άνθρωπος δε θα φτάσει ποτέ.

Και είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν πάντα οι Carl Sagan, Neil deGrasse Tyson και Παύλος Καστανάς (και Gene Roddenberry θα προσθέσω εγώ για τους θαρραλέους) που να εμπνέουν τις νέες γενιές και να δείχνουν τι μπορεί πραγματικά η ανθρωπότητα να πετύχει. 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο από τη σημαντικότερη συνέντευξη στην Ελλάδα για το 2020:

Neil deGrasse Tyson

Ο Neil deGrasse Tyson, (γέννηση: 5 Οκτωβρίου, 1958) είναι Αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος. Είναι διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν που βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Από το 2006 είναι ο παρουσιαστής του επιστημονικού, εκπαιδευτικού προγράμματος NOVA scienceNOW στο μη-κερδοσκοπικό αμερικανικό κανάλι PBS και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση. Στις 5 Αυγούστου 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Τάισον θα παρουσιάσει την εκπομπή ντοκιμαντέρ σχετικά με το διάστημα, που αποτελεί συνέχεια της κλασικής εκπομπής Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σαγκάν, με το όνομα Cosmos: A Spacetime Odyssey.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία στην ηλικία των εννέα χρόνων, όταν επισκέφθηκε το Πλανητάριο Χέιντεν. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Επιστημών του Μπρονξ, όπου ήταν αρχισυντάκτης του Περιοδικού Φυσικών Επιστημών, πήρε το πτυχίο του στη Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1980. Το 1989 πήρε πτυχίο μάστερ στην Αστρονομία, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ενώ το 1991 πήρε το διδακτορικό του στην αστροφυσική, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Carl Sagan

Ο Carl Edward Sagan (9 Νοεμβρίου 1934 – 20 Δεκεμβρίου 1996), ήταν Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών έργων και ενός έργου επιστημονικής φαντασίας, του Contact (1985), πάνω στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη ταινία του 1997. Επίσης υπήρξε συνιδρυτής της επιστήμης της αστροβιολογίας με τον Τζόσουα Λέντερμπεργκ και συν-συγγραφέας του SETI: Intelligent life in the universe, με τον Σοβιετικό αστροφυσικό Ιωσήφ Σκλόβσκι. Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως ο τηλεπαρουσιαστής και αφηγητής της περίφημης επιστημονικής σειράς 13 επεισοδίων Cosmos A Personal Voyage, η οποία απέσπασε βραβεία Emmy και μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1980. Τη σειρά παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 60 χώρες, καθιστώντας τη την πιο διαδεδομένη στο είδος της. Πολυπράγμων και φωτεινή διάνοια, συνιδρυτής της Πλανητικής Εταιρείας (Planetary Society), έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1996 από πνευμονία, πιθανότατα επιπλοκή από τη βαριά ακτινοβολία που υπέστη, εξαιτίας της μυελοδυσπλασίας του.

Παύλος Καστανάς

O Παύλος Καστανάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary, University of London) όπου και αρίστευσε. Ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με την εκπαίδευση, τόσο με την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως συνεργάτης-λέκτορας του Πανεπιστημίου του Derby διδάσκοντας προπτυχιακά μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική Ρευστών, Θερμοδυναμική,) αλλά και με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής-Χημείας. Το Κανάλι “Astronio” έχει 140.000 συνδρομητές στο YouTube.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα