Ξέχνα όσα ήξερες: Οι 10 νέοι κανόνες καθαριότητας αλλάζουν τα πάντα στο σπίτι σου

Και ήρθε η ώρα να τους εφαρμόσεις.

Parallaxi
ξέχνα-όσα-ήξερες-οι-10-νέοι-κανόνες-καθα-417640
Parallaxi

Οι κανόνες υγιεινής που εφάρμοζες ως τώρα πιθανότατα είναι λανθασμένοι. Αυτό- τουλάχιστον- δείχνει πρόσφατο άρθρο του Guardian που θα σε βάλει σε σκέψεις και- γιατί όχι- σε αλλαγές. Εσύ πόσες πετσέτες νομίζεις ότι χρειάζεσαι; Θα πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου κάθε εβδομάδα; Και πώς πρέπει πραγματικά να καθαρίζεις την τουαλέτα σου; Μπορούν τελικά οι εμπειρογνώμονες να απαντήσουν σε αυτά και άλλα σύγχρονα οικιακά “διλήμματα”; Καιρός να το μάθεις:

#1 Πόσες πετσέτες μπάνιου χρειάζεσαι στο σπίτι;

Σύμφωνα με ειδικό, κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα. Δεν μπορείς, λοιπόν, να μοιράζεσαι σε καμία περίπτωση την πετσέτα σου και μάλιστα πέντε πετσέτες μπάνιου σου είναι απαραίτητες. Με βάση την ίδια άποψη οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται κάθε δεύτερη μέρα, “αν όχι μετά από κάθε χρήση”. Άλλος ειδικός, βέβαια, βασίζεται στην οσμή για να καταλάβει πότε θα πρέπει να αλλαχτεί μια πετσέτα. Καθηγήτρια ειδική σε θέματα υγιεινής τονίζει ότι η εβδομαδιαία πλύση αρκεί και επαναλαμβάνει: “Μην μοιράζεσαι τις πετσέτες σου. Αν θες να τις πλένεις πιο αραιά, απόφυγε να τις βάζεις τη μία πάνω στην άλλη και άφηνέ τις να στεγνώνουν μετά τη χρήση”. Τελικώς, οι ειδικοί στην καθαριότητα πιστεύουν πως ένα άτομο χρειάζεται πέντε πετσέτες, που η καθεμιά θα πρέπει να πλένεται κάθε λίγες μέρες. Από την άλλη, οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται πως χρειάζονται δύο πετσέτες που η κάθεμια θα πρέπει να πλένεται ανά 15 ημέρες.

#2 Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου;

Ένας από τους ειδικούς λέει ότι πλένει τα κλινοσκεπάσματά του μία φορά την εβδομάδα. Κάποιος άλλος συμφωνεί και επισημαίνει: «Όσο λιγότερο αλλάζεις σεντόνια, τόσο περισσότερα νεκρά κύτταρα θα βρίσκονται στο κρεβάτι σου». Ειδικότερα, τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων υποδεικνύεται πως θα πρέπει να πλένονται τόσο συχνά όσο και τα ανθρώπινα – φυσικά όχι ταυτόχρονα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα λέγαμε ότι τόσο οι ειδικοί στην καθαριότητα όσο και οι περιβαλλοντολόγοι συνιστούν ότι το πλύσιμο των σεντονιών θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

#3 Πρέπει να πατάς στο σπίτι με τα παπούτσια;

Ειδικός εξηγεί πως στο σπίτι δεν θα πρέπει κανείς να κυκλοφορεί με παπούτσια, ωστόσο, διευκρινίζει πως οι επισκέπτες δεν υποχρεούνται να τα βγάλουν εφόσον δεν το επιθυμούν.  Κάποιος άλλος, πάλι, διαφωνεί. Εξετάζοντας συνολικά τις απόψεις, φάνηκε πως οι ειδικοί στην καθαριότητα δεν υποστηρίζουν τα παπούτσια εντός του σπιτιού σε αντίθεση με τους περιβαλλοντολόγους που είναι πιο ελαστικοί λέγοντας πως αυτό είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης.

#4 Πόσο συχνά θα πρέπει να πλένεις το τζιν σου;

“Αν τα τζιν φοριούνταν μόνο μέσα στο σπίτι και όχι έξω, θα τα φορούσα ξανά χωρίς να τα πλύνω. Αλλά εφόσον τα έχω φορέσει, πρέπει να πλυθούν» λέει ειδικός, του οποίου το βιβλίο αναμένεται να δημοσιευτεί. «Διατηρούν πολλά μικρόβια», προσθέτει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές πολλών κατασκευαστών τζιν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Levi μόλις αποκάλυψε ότι δεν είχε πλύνει το τζιν του για έναν ολόκληρο χρόνο. Η καμπάνια Love Your Clothes συνιστά να βάζει κανείς τα τζιν στην κατάψυξη για 24 ώρες. Αυτό δεν αφαιρεί τους λεκέδες αλλά σκοτώνει τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμία. “Προσωπικά, θα έβαζα το δικό μου για πλύσιμο κάθε δύο εβδομάδες”, λέει κάποιος άλλος.  Τελικά, οι ειδικοί στην καθαριότητα προτείνουν να πλένεις το τζιν μετά από 10 χρήσεις του, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι όταν αυτά είναι βρώμικα.

#5 Είναι εντάξει να χρησιμοποιείς πιγκάλ;

Oι ειδικοί φαίνεται πως δεν είναι καθόλου θετικοί στο άκουσμα της ύπαρξης πιγκάλ σε μία τουαλέτα και εφόσον θα πρέπει κάπως να καθαρίζεται η λεκάνη ορισμένοι από αυτούς συστήνουν τη χρήση γαντιών από καουτσούκ. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί στην καθαριότητα υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εμπιστεύεσαι τα πιγκάλ, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι απλώς ότι δεν είναι περιβαλλοντικό ζήτημα.

#6 Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλένεις το πανί με το οποίο καθαρίζεις;

Τα πανάκια που χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις κάποια επιφάνεια φαίνεται να είναι απολύτως καθαρά. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. “Τα πανιά είναι διασκορπιστής μικροβίων”, λέει ειδικός. Σύμφωνα με άλλη υπόδειξη τα πανιά θα πρέπει να πλένονται στους 60C, προσθέτοντας απορρυπαντικό που σκοτώνει τα μικρόβια. Μια άλλη ειδικός λέει “Πάρτε ένα μπολ με βραστό νερό, προσθέστε λευκαντικό και ρίξτε το πανί στο τέλος κάθε ημέρας. Άλλοι πάντως, δεν αγοράζουν ποτέ πανιά και μάλιστα δημιουργούν τα δικά τους από παλιά παιδικά ρούχα. Η τελική υπόδειξη των ειδικών είναι να πλένεις τα πανιά καθημερινά μετά από χρήση, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι συνιστούν να τα ξεπλένεις μετά τη χρήση και να τα πλένεις κάθε δεύτερη ημέρα.

#7 Πόσο συχνά πρέπει να ξεσκονίζεις;

Έχε στο μυαλό σου πως στα αντικείμενα του σπιτιού σου υπάρχουν πολλά χημικά, όπως σε χαλιά ή έπιπλα. Αυτές οι χημικές ουσίες δημιουργούν σκόνη. Αν θες να την απομακρύνεις, οι ειδικοί σου προτείνουν να το κάνεις μια φορά την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τόσο οι ειδικοί στην καθαριότητα όσο και οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι πράγματι πρέπει να ξεσκονίζεις μία φορά εβδομαδιαίως και όχι παραπάνω.

#8 Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζεις κάτω από το κρεβάτι;

Oι απόψεις των ειδικών εδώ διίστανται με κάποιους να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να καθαρίζεις την επιφάνεια κάτω από το κρεβάτι σου κάθε λίγες ημέρες, σε καθημερινή βάση, μια φορά το μήνα ή και μια φορά τους τρεις μήνες. Συνολικά, οι απαντήσεις των ειδικών έδειξαν πως θα πρέπει να καθαρίζεις το συγκεκριμένο μέρος καθημερινά ανά λίγες εβδομάδες, ανάλογα βέβαια και με την πρόσβαση που έχεις στο σημείο, ενώ οι απαντήσεις των περιβαλλοντολόγων έδειξαν πως θα πρέπει να το βάζεις στο πρόγραμμά σου εβδομαδιαίως αλλιώς όσο συχνότερα μπορείς.

#9 Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζεις το μπάνιο σου;

Ένας καλός καθαρισμός του μπάνιου σου είναι σίγουρα απαραίτητος. Όμως, και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει ομοφωνία. Άλλοι ειδικοί μιλούν για καθαριότητα μία φορά την εβδομάδα, άλλοι λένε ότι μια τουαλέτα πρέπει να καθαρίζεται δύο ή τρεις φορές εβδομαδιαίως, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων. Όσο συχνά και αν το κάνεις, θυμήσου κάθε φορά να πλένεις το νεροχύτη, οπωσδήποτε το κάθισμα της τουαλέτας, τη μπανιέρα και να ανοίγεις το παράθυρο. Τελικώς, οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζεις καθημερινά την τουαλέτα σου και να κάνεις και ένα πρόσθετο εβδομαδιαίο καθαρισμό μπάνιου. Από την άλλη, οι περιβαλλοντολόγοι αφήνουν το θέμα στην δική σου κρίση.

#10 Πρέπει να κάνεις μπάνιο το πρωί ή το βράδυ;

Όσο για το θέμα της κατάλληλης ώρας για να κάνει κανείς μπάνιο, οι ειδικοί στο θέμα της καθαριότητας αλλά και περιβαλλοντολόγοι συμφωνούν: Είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι προτιμάτε.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα