Law Story για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Από δυο νεαρές νομικούς.

Parallaxi
law-story-για-πρώτη-φορά-στην-ελλάδα-335014
Parallaxi

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται ένα συνέδριο έμπνευσης και δικτύωσης νέων νομικών, το «The Law Story», από δυο νεαρές νομικούς την Σοφία Καραγιάννη και Ειρήνη Αργείτη.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καραγιάννη «το συνέδριο έχει διττή στόχευση: Αφενός την έμπνευση και τη δικτύωση των νέων νομικών από την πορεία συγκεκριμένων ανθρώπων-προτύπων του νομικού κόσμου κι αφετέρου την παρουσίαση κάποιων εργαλείων και δεξιοτήτων που θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας».

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει «το ‘The Law Story’ γεννήθηκε ως απότοκος των προσωπικών μας εμπειριών στην αγορά εργασίας. Όντας εργαζόμενες σε νομικά τμήματα μεγάλων εταιριών, ήρθαμε σε επαφή με μια άλλη πραγματικότητα, όπου τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι σίγουρα το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για μια θέση εργασίας ωστόσο δεν είναι επαρκής συνθήκη επιτυχίας. Χρειάζονται παράλληλα και άλλες δεξιότητες όπως πνεύμα ομαδικότητας, συνθετική σκέψη, διαχείριση κρίσης.

Το συνέδριο αφορά σε οποιονδήποτε ασχολείται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τη νομική επιστήμη και φιλοδοξεί μεταξύ άλλων να δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διερευνήσουν εναλλακτικές επαγγελματικές προοπτικές. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος όπου οι ομιλητές μας καλύπτουν μια ευρύτητα αντικειμένων από δικηγόρους σε μεγάλες εταιρίες, ανώτατους δικαστικούς, δικηγόρους ελεγκτικών εταιριών και εργαζόμενους στο χώρου του ανθρώπινου δυναμικού».

Η κ. Καραγιάννη τονίζει ότι σε μια χώρα που αριθμεί 44.000 δικηγόρους-όσους δικηγόρους αριθμούν συνολικά οι Τσεχία, Ουγγαρία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, «για όλους εμάς που ξεκινάμε τώρα την πορεία μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς εργασίας και να αντιληφθούμε ότι ένα πτυχίο νομικής μπορεί να ανοίξει επαγγελματικές πόρτες που δεν διδασκόμαστε στη Νομική Σχολή».

Από την πλευρά του, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επαγγελματικές προοπτικές για τις νομικούς αλλά και το δικηγορικό επάγγελμα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Κάποιες σταθερές παραμένουν βέβαια: η νομικός πρέπει να είναι καλά διαβασμένη, να ενημερώνεται συνεχώς, να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο στις πελάτισσές της, να διαθέτει υπευθυνότητα και ακεραιότητα. Αλλά δεν αρκούν πλέον όλα αυτά. Θα πρέπει να γνωρίζει καλά οικονομικά, να κατανοεί πώς λειτουργεί ο κόσμος, να είναι άριστα ενημερωμένη. Ο νομικός φορμαλισμός έχει κάνει πολύ κακό στην ελληνική νομική επιστήμη, είναι καιρός να απαλλαγούμε απ’ αυτόν» και συμπληρώνει ότι «συνέδρια όπως το “The Law Story” είναι πολύτιμα για τις νέες νομικούς γιατί τις φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα της δικηγορίας, με τις νέες τάσεις στη νομική επιστήμη και τη δικηγορική πρακτική. Επιτρέπει στις νέες νομικούς να σχεδιάζουν τα δικά τους επαγγελματικά βήματα και να ανακαλύπτουν τι είναι ενδιαφέρον, προκλητικό, ακόμα και συναρπαστικό».

Για μια εξαιρετική ευκαιρία κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Κοϊμτζόγλου, ένας εκ των ομιλητών δικηγόρος και διευθύνων εταίρος δικηγορικής εταιρείας, «για όσους σπουδάζουν νομικά, αλλά και για όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας σε συνέχεια νομικών σπουδών, να ακούσουν πρακτικές συμβουλές αλλά και να εμπνευσθούν από ανθρώπους που έχουν αποκτήσει ουσιαστική πείρα μέσα από επιτυχίες, λάθη και επαγγελματικές επιλογές που καθόρισαν τη δική τους καριέρα.

Εξ’ όσων γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, ιδίως με τόσο ευρεία διασπορά σε επίπεδο επαγγελματικού προφίλ (εσωτερικοί νομικοί σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών, δικηγόροι που εργάζονται σε δικηγορικές εταιρείες σημαντικού μεγέθους και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι)».

Το συνέδριο «The Law Story» θα γίνει στις 23 Ιουνίου στο ALBA (σχολή επιχειρήσεων του Αμερικάνικου Κολλεγίου) και τελεί υπό την αιγίδα της Association of Corporate Counsel και του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα