Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, τριαντάφυλλα βγαίνουν εκτός συνόρων και κατακτούν νέες αγορές
Online παραγγελίες και εν μέσω πανδημίας.
Μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο των προηγούμενων ετών, άνοιξαν τα εξαγωγικά τους «φτερά» για να μην …ματώσουν από τα «αγκάθια» της κρίσης. Σήμερα, μεσούσης μιας άλλης -διαφορετικής τύπου- κρίσης, οι τριανταφυλλιές Αβράμη συνεχίζουν να ομορφαίνουν με χρώματα κι αρώματα πολλές γωνιές του πλανήτη.
Από τον κάμπο των Γιαννιτσών στην «καρδιά» της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου βρίσκεται το φυτώριο, οι τριανταφυλλιές αυτές «ταξιδεύουν» εδώ και αρκετά χρόνια σε όλο τον κόσμο· από την Ιταλία και τη Γαλλία ως την Κύπρο, τη Ρουμανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Καραϊβική και αλλού, αποδεικνύοντας περίτρανα πως στην ομορφιά ενός ρόδου δεν αντιστέκεται κανείς! Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, τα φυτά Αβράμη έχουν ιδιαίτερη απήχηση στον αραβικό κόσμο αλλά και την Καραϊβική, με τους Άραβες να προτιμούν τα μεγάλα και αρωματικά τριαντάφυλλα.
«Το 50% της δραστηριότητας της επιχείρησης είναι πλέον εξαγωγική», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Αβράμη, από τους συνεχιστές μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής παράδοσης δεκαετιών, που είναι οικογενειακή υπόθεση… Μάλιστα, όπως εξηγεί, οι φετινές τριανταφυλλιές πρόλαβαν και ταξίδεψαν στον προορισμό τους προτού ενσκήψει η πανδημία της Covid-19. Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο και με τις πληρωμές προς την επιχείρηση, που εκκρεμούν και αποτελούν και για τους ανθρώπους της «γρίφος» ως προς τον χρόνο διεκπεραίωσής τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Άνθισαν» οι online παραγγελίες λόγω πανδημίας
Μπορεί, δε, η «σκιά» του νέου κορονοϊού να έπεσε βαριά και να «πάγωσε» προσωρινά τη φυσική παρουσία των πελατών στα φυτώρια της επιχείρησης στην περιοχή Μηδέν του Λουδία, αλλά οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου «άνθισαν» και μάλιστα οι online παραγγελίες πέρασαν και τα ελληνικά σύνορα. «Υπήρχαν περιπτώσεις που πήραμε παραγγελίες από τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία, που μαστίζεται από την πανδημία», εξηγεί η κ. Αβράμη.
Τα φυτώρια Αβράμη είναι -όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο- ο μεγαλύτερος παραγωγός τριανταφυλλιών για κήπους στην Ελλάδα. Ήταν στη δεκαετία του ’50 όταν ο Πάνος Αβράμης αποφάσισε να δώσει … χρώμα κι άρωμα στον κάμπο των Γιαννιτσών, φυτεύοντας ανάμεσα στα βαμβάκια και τα σιτάρια -τυπικές καλλιέργειες της περιοχής – τριαντάφυλλα. Πολύ γρήγορα ξεκίνησε και τις αποστολές φυτών σε όλη την Ελλάδα και τύπωσε, ήδη από το 1960, τον πρώτο κατάλογο με περίπου 100 διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιών. Έκτοτε, οι ρίζες πολλαπλασιάστηκαν και τα τριαντάφυλλα πέρασαν από γενιά σε γενιά με το μεράκι για νέες ποικιλίες και καινοτόμες ιδέες να παραμένει αναλλοίωτο.
Σήμερα, τα φυτώρια της επιχείρησης παράγουν πάνω από 300 ποικιλίες τριανταφυλλιάς με συνολικό αριθμό φυτών γύρω στις 600.000 τριανταφυλλιές κάθε χρόνο και άνω των 100 ειδών και ποικιλιών από καλλωπιστικούς και ανθοφόρους θάμνους. Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης περιλαμβάνουν πειραματικούς αγρούς, θερμοκήπια, ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης φυτών, συσκευαστήρια κ.ά, ενώ λειτουργεί και εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας, όπου παράγονται τριανταφυλλιές με τη μέθοδο του in vitro πολλαπλασιασμού φυτών από το 1987.
Εκεί, λοιπόν, στα εύφορα χωράφια του κάμπου των Γιαννιτσών, ο «κόμης του Σαμπόρ», ο «Ζακ Καρτιέ», ο «καρδινάλιος ντε Ρισελιέ», μαζί με τον «Mon ami Thomas» (ο φίλος μου ο Θωμάς) -ποικιλία που πήρε το όνομά της από τον καλό φίλο των αδελφών Αβράμη και γνωστό οινοποιό της περιοχής Θωμά Λίγα- αλλά και δεκάδα άλλα φυτά με χρώματα κι αρώματα μεθυστικά περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για την επόμενη αποστολή εντός κι εκτός συνόρων…
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου / Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Αβράμη