Μάθε πώς η μουσική μπορεί να γίνει φάρμακο
Ημερίδα με θέμα: "Ο ρόλος της μουσικής στην Ιατρική".
Ευεργετικό ρόλο στην ψυχοσωματική υπόσταση του ασθενούς και σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μουσική, ενώ, παράλληλα, συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών μεθόδων.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μουσική συμβάλλει στην ψυχοσωματική ομοιόσταση του ανθρώπου και ότι έχει ευεργετική επίδραση στη έγκυο και το έμβρυο κατά την κύηση, στον ανώδυνο τοκετό, στα καρδιολογικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, στα παιδιά με αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στα ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην επιληψία, αλλά και στις νεοπλασματικές παθήσεις.
Για την ευεργετική επίδραση της μουσική θα μιλήσουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων της ιατρικής, στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα: “Ο ρόλος της μουσικής στην Ιατρική” η οποία διοργανώνεται στις 18 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 11.00-16.00)
Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα είναι:
1. Στ. Μπαλογιάννης (Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας): Μουσική και Εγκέφαλος. Η συμβολή της μουσικής εις την ψυχοσωματική ομοιόσταση του ατόμου.
2. Ι. Τζαφέτας (Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας): Η συμβολή της μουσικής εις την μαιευτική και γυναικολογία Η ευεργετική συμβολή της μουσικής εις την κυοφορούσα και το κύημα, η συμβολή της μουσικής εις τον ανώδυνο τοκετό, η συμβολή της μουσικής κατά την λοχεία και την νεογνική ηλικία.
3. Γ. Βαρλάμης (Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής Kαρδιολογίας): Η συμβολή της μουσικής εις την παιδιατρική καρδιολογία Η ευεργετική συμβολή της μουσικής εις τα καρδιολογικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, η ευεργετική επίδρασις της μουσικής επί του αυτονόμου νευρικού συστήματος και της καρδιακής λειτουργίας.
4. Α. Μπέκα (Διευθύντρια Παιδοψυχιατρικής Κλινικής): Η συμβολή της μουσικής εις την παιδοψυχιατρική.
Η ευεργετική συμβολή της μουσικής εις τον παιδικό αυτισμό και εις την διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
5. Ε. Γιαννούλης (Ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας): Η ευεργετική συμβολή της μουσικής εις τα γαστρεντερολογικά νοσήματα. Η συμβολή της μουσικής εις την εναρμόνιση του αυτονόμου νευρικού συστήματος και οι ευεργετικές συνέπειες επί του γαστρενετερικού συστήματος.
6. Ι. Γκιουζέπας (Ομ. Καθηγητής Ψυχιατρικής): Η εφαρμογή της μουσικοθεραπείας στα ψυχιατρικά νοσήματα
Στις διπολικές ψυχώσεις, την σχιζοφρένεια και τις νευρώσεις.
7. Στ. Μπαλογιάννης (Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας): Η συμβολή της μουσικής εις την βελτίωση των νευρολογικών πασχόντων. Η ευεργετική συμβολή της μουσικής στην πορεία της πολλαπλής σκληρύνσεως και στην αντιμετώπιση της επιληψίας.
8. Λ. Μπούτης (Ομ. Καθηγητής Ογκολογίας): Η ευεργετική συμβολή της μουσικής εις την αντιμετώπιση των νεοπλασματικών παθήσεων. Ανάλυση περιστατικών, εις τα οποία η μουσική επέδρασε ευεργετικώς στην εξέλιξη της πορείας της νόσου των.
*Κυριακή 18 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 11.00-16.00)