Μαθητές στη Θεσσαλονίκη καλλιεργούν λαχανικά σε ενυδρείο
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθητές λυκείου πέτυχαν την καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα… ψαριών, μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας.
Εσείς θα το φανταζόσασταν ότι μπορείτε να μεγαλώσετε λαχανικά στο ενυδρείο σας; Κι όμως, τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθητές λυκείου πέτυχαν την καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα ψαριών, μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε σαν ερευνητικό και εκπαιδευτικό project μιας ομάδας μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του club επιχειρηματικότητας του ιδρύματος. Για να πετύχουν τον σκοπό τους και στο πλαίσιο των μαθημάτων τους στο club, οι μαθητές «ίδρυσαν» την Vitalis, μια εμπορική εταιρία γεωργικών προϊόντων, που τόλμησε και πρωτοτύπησε χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. Το project αποτελεί μάλιστα τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos και διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.
Πως λειτουργεί όμως το όλο εγχείρημα; Όπως δήλωσε η μαθήτρια της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου και μέλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της μαθητικής εταιρίας VITALIS, Αριάδνη Λαφάρα, «Υλοποιήσαμε την τεχνική της ενυδρειοπονίας, η οποία είναι το τέλειο κλειστό σύστημα παραγωγής τροφίμων, και το πιο βιολογικό. Είναι μια μέθοδος κάθετης καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών μαζί με τα ψάρια. Τα ψάρια κρατούνται σε δεξαμενές, και τα φυτά αυξάνονται και αναπτύσσονται υδροπονικά, δηλαδή χωρίς χώμα στην επιφάνεια του ενυδρείου. Όταν τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές, τα απόβλητά τους αυξάνονται στο νερό, τα οποία είναι θρεπτικά για τα φυτά που φαίνεται να αγαπούν να τα απορροφούν. Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι πολλαπλά, καθώς δε χρειάζονται φυτοφάρμακα ή βοτάνισμα, τα φυτά της ενυδρειοπονίας μεγαλώνουν με διπλάσια ταχύτητα και έχουμε έως και δεκαπλάσιες καλλιέργειες στον ίδιο χώρο! Επιπλέον, η ενέργεια που ξοδεύεται είναι 70% μικρότερη από την κλασική, η απαιτητικότητα ποτίσματος είναι μόλις 2% σε σχέση με αυτή των φυτών στο χώμα, ενώ το σύστημα κοστίζει 80-100 ευρώ!».
Με τη μέθοδο της ενυδρειοπονίας, η Vitalis αποσκοπεί να δώσει λύση στην ανεπάρκεια του ελεύθερου χώρου παραγωγής και να πιστοποιήσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που επιθυμεί ο κάθε καταναλωτής. Οι μαθητές στέλνουν το μήνυμα ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει άμεσα εμπλεκόμενος στα αγαθά που καταναλώνει και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η Vitalis προωθεί και ενθαρρύνει αυτή τη νέα και εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας με περιβαλλοντική συνείδηση και δίνει την ευκαιρία σε καθένα να γίνει παραγωγός των αγαθών που καταναλώνει άφοβα και εύκολα. «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί τα λαχανικά του σε ενυδρείο μέσα στην κουζίνα ή το σαλόνι του! Δεν κοστίζει και γίνεται με βιολογικό τρόπο. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας, αφού με το σύστημα ενυδρειοπονίας βοηθάμε στην εξέλιξη της παραγωγής και ακολουθούμε έναν καινούργιο δρόμο καλλιέργειας έτοιμο να αξιοποιήσουμε και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητα όλων», σημειώνει η 17χρονη μαθήτρια.
Υπεύθυνη και συντονίστρια του Club Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι η μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου, πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης η μαθήτρια Ελένη Κυτούδη, ενώ διευθυντές των τμημάτων της επιχείρησης είναι οι μαθητές: Αθηνά Κατσούλα, Παναγιώτα Φίντζου, Σοφία Λίλτση, Ελευθερία Βογιατζόγλου, Χάρης Κάκαρης και Σωτήρης Αποστόλου. Συνυπεύθυνος και αρωγός στην υλοποίηση του συστήματος είναι ο εξειδικευμένος γεωτεχνικός καθηγητής της Σχολής, Γιάννης Μυλωνάς.