Μέσα στην πανδημία, μια ζωντανή γνωριμία των παιδιών με τα δικαιώματά τους
150 παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών, από διαφορετικές περιοχές της χώρας, σε ένα άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι
150 παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών, από διαφορετικές περιοχές της χώρας, πρωταγωνίστησαν στο διαδικτυακό ομαδικό παιχνίδι «ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ. Κάνε δικά σου τα δικαιώματα!» που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) από τις 9 Μάρτη μέχρι τις 24 Απρίλη 2021.
Η ΠΡΩΤΑ.12 είναι μια κίνηση που αποβλέπει στη διάδοση του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν. Το διαδικτυακό παιχνίδι σχεδιάστηκε, δημοσιοποιήθηκε, υλοποιήθηκε και αξιολογήθηκε από κοινού από μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 και των Ομάδων Φρεσκάδας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που αποτελούνται από νέους και νέες 15 ως 25 ετών.
Το παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού περιλάμβανε 12 αποστολές οι οποίες αφορούσαν 12 ομάδες δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και καλούσαν τα παιδιά να φέρουν εις πέρας ποικίλες δραστηριότητες όπως: μικρές έρευνες, κουίζ, δημιουργία memes, αφισών, ποιημάτων, τραγουδιών και σταυρολέξων, ζωγραφική, φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις, συγγραφή μικρών διηγημάτων. Η συμμετοχή στο παιχνίδι, σε καιρό πανδημίας, κλειστών σχολείων, περιορισμού και ανασφάλειας, ήταν μια αφορμή και ευκαιρία για ευχάριστη, συνεργατική και δημιουργική απασχόληση, αξιοποιώντας το διαδίκτυο, επικοινωνίες και ανταλλαγή απόψεων, εκπλήξεις, έκφραση γνώμης, πληροφόρηση, καλλιτεχνικές δημιουργίες και βιωματική γνωριμία με το νόημα των δικαιωμάτων του παιδιού. Επιπλέον το παιχνίδι είχε στόχο την ενδυνάμωση, τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα.
Όλες οι ομάδες που ολοκλήρωσαν και τις 12 αποστολές θεωρούνται νικήτριες και θα λάβουν βιβλία από τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, αναμνηστικά και «διπλώματα συμμετοχής». Οι δύο σούπερ νικήτριες ομάδες του παιχνιδιού θα συμμετέχουν σε τριήμερο καλοκαιρινό δημιουργικό εργαστήρι και θα συνεργαστούν στην παραγωγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων για τα δικαιώματα των παιδιών. Απομένει η διοργάνωση μιας βραδιάς με τα «βραβεία Όσκαρ» του παιχνιδιού, στην οποία θα τιμηθούν όλες οι ομάδες για κάτι που ξεχώρισαν.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το παιχνίδι:
– 46 ομάδες ξεκίνησαν το παιχνίδι και 38 το ολοκλήρωσαν. 29 από αυτές συμμετείχαν και στις 12 αποστολές.
– Οι ομάδες είναι από τις εξής περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Κοζάνη, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα.
– Δύο φορές τη βδομάδα ανακοινωνόταν κάθε νέα αποστολή σε προκαθορισμένη ώρα, στο φόρουμ του παιχνιδιού.
– Στα έργα των ομάδων δίνονταν πόντοι και αστέρια που απονέμονταν από τη Συντονιστική Ομάδα του Κυνηγιού (ΣΟΚ-ΠΡΩΤΑ12), στην οποία συμμετείχαν μαθητές/ριες, φοιτητές/ριες και μέλη της ΠΡΩΤΑ.12.
– Παρόλο που οι ομάδες συναγωνίζονταν για τη συλλογή αστεριών, σε δύο αποστολές ζητήθηκε από τις ομάδες να συνεργαστούν σε ζεύγη ή σε τριάδες.
– Στη διάρκεια του παιχνιδιού διοργανώθηκαν δύο διαδικτυακές συναντήσεις, στις οποίες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να μιλήσουν με καλεσμένα σημαντικά πρόσωπα.
– Στις δύο διαδικτυακές συναντήσεις συμμετείχαν διερμηνείς νοηματικής γλώσσας που διέθεσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος για να υποστηριχθεί η συμμετοχή κωφών και βαρήκοων παιδιών.
– Τα υλικά του παιχνιδιού (αποστολές, αναρτήσεις, φόρμες συμμετοχής/αξιολόγησης, κλπ) μεταφράστηκαν και στα αγγλικά, καθώς στο παιχνίδι συμμετείχε ομάδα ασυνόδευτων προσφύγων. Η επικοινωνία τους στις διαδικτυακές συναντήσεις υποστηρίχθηκε από φοιτητές-μέλη της ΣΟΚ.
Τα υλικά και τα ευρήματα του παιχνιδιού θα αξιοποιηθούν σε πρόταση για τη διοργάνωση σχετικών δράσεων από εκπαιδευτικούς στα σχολεία τους.