Life

Μία ημέρα στη Λάρισα γνωρίζοντας την Agrothessaly 2019 και το ΣΒΑΚ

Agrothessaly 2019 και ΣΒΑΚ κλέβουν την παράσταση στον κάμπο.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
μία-ημέρα-στη-λάρισα-γνωρίζοντας-την-agrothes-414763
Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Χθες η parallaxi βρέθηκε στη Λάρισα με δυο εξαιρετικές αφορμές.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Η μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Δημαρχείο της Λάρισας για την επεξήγηση του ΣΒΑΚ και την ξενάγηση στους δρόμους που πραγματοποιήθηκαν έργα του συγκεκριμένου πρότζεκτ. «Η ουσία είναι ότι δίνει προτεραιότητα στη μετακίνηση με ποδήλατο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δηλαδή οργανώνει το κυκλοφοριακό μοντέλο της πόλης , όμως αφορά και άλλα πράγματα όπως εφαρμογές της έξυπνης πόλης. Υπάρχουν μελέτες με εφαρμογές του ΦΕΚ και κανονιστικές μελέτες που μιλάνε για τους κανονισμούς της αποκεντρωμένης διοίκησης για την γεωμετρία του δρόμου και όχι μόνο» ανέφερε ο αρχιτέκτων και μηχανικός (απόφοιτος ΑΠΘ) Δημήτρης Μαβίδης.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας υπάρχουν μεγάλοι άξονες κυκλοφορίας και ο Πηνειός. Ο κεντρικός της άξονας δεν έχει αλλάξει εδώ και 8 χιλιάδες χρόνια. Οι πεζοδρομήσεις της Λάρισας ξεκίνησαν από το ’80 με αρκετά προβλήματα τότε και μέχρι να καταλάβει ο κόσμος και να αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη διαμόρφωση ήταν προς όφελός του. Οι πεζοδρομήσεις έγιναν πριν το ΣΒΑΚ, όπως η αύξηση του πρασίνου και πρόσφατα το 2015 τελείωσε μια βιοκλιματική ανάπτυξη στον λόφο του φρουρίου. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες που φτάνουν τους 5 βαθμούς Κελσίου» συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, Γιώργος Σούλτης.

Το ΣΒΑΚ έχει ως στόχο:

• Να διασφαλίσει ότι το σύστημα μεταφορών είναι προσιτό σε όλους. • Βελτιώσει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος. • Βελτιώσει την ασφάλεια των χρηστών του. • Προάγει μετακινήσεις με ανθρώπινη ενέργεια. • Μειώσει τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές των αερίων και του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας. • Βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας της μεταφοράς προσώπων και αγαθών.

Όσο για τις προτεραιότητες και τις αρχές στοχεύει στην εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης, αλλά και την διασφάλιση της στάθμευσης των κατοίκων, με μετατροπή των θέσεων στις οδούς ήπιας κυκλοφορίας σε θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης κατοίκων. Επίσης, ακόμη ένας στόχος είναι η δημιουργία θέσεων μακροχρόνιας στάθμευσης επισκεπτών, έως 24 ώρες και με χαμηλή τιμολόγηση. Εφόσον, πραγματοποιηθούν τα παραπάνω θα υπάρξει ενθάρρυνση χρήσης ποδηλάτου, περισσότερες μετακινήσεις με ΜΜΜ και ευκολότερη πρόσβαση σε ολόκληρη την πόλη.

Eπιπλέον, το νέο δίκτυο 45 χλμ για ποδήλατα στο κέντρο της πόλης θα φέρει επιπρόσθετα τη δυνατότητα, οι ποδηλάτες να κινούνται στο εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας με μεγαλύτερη άνεση, ενώ αυτή τη στιγμή φτάνει μόλις τα 10 χλμ!

Τέλος, ο κ. Μαβίδης πρόσθεσε τα εξής: «Το ΣΒΑΚ είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο ως προς το εύρος του. Όλα χρηματοδοτήθηκαν αυτή τη στιγμή με προϋπολογισμό 7 – 8 εκατομμυρίων και είναι από πόρους του δήμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι γύρω στα 70 εκατομμύρια, αλλά θα ξεπεράσει τα 100 όπως όλα δείχνουν. Σκεφτείτε ότι αυτή την στιγμή έχουν υλοποιηθεί 5 έργα, 2 ξεκινάνε , το ένα δρόμος, το άλλο γειτονιά και βρίσκονται προς υλοποίηση. Το ΣΒΑΚ μπορεί να πάρει και 10 χρόνια διότι υπάρχουν πάνω από 50 μελέτες και έχουν υλοποιηθεί μόνο οι 5. Κεντρικοί κόμβοι, έξυπνα συστήματά και πολλές ενέργειες ακόμη θα έρθουν στο προσκήνιο. Φιλοδοξούμε με αυτό το σύστημα να διορθώσουμε την κατάσταση στο κέντρο της πόλης και να το χαρούν περισσότερο οι πεζοί. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του είναι γύρω στους 8 μήνες και θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν και οι δυσκολίες είναι τεράστιες ,η νοοτροπία του κόσμου όταν τελείωσε το έργο άλλαξε τελείως».

Agrothessaly 2019:

Στο τέλος της ημέρας τη σκυτάλη πήρε το μεγάλο event που σχεδίαζε εδώ και αρκετό καιρό ο Δήμος Λαρισαίων, η Agrothessaly 2019! Μία έκθεση «κόσμημα» όπως χαρακτηρίστηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον πρωτογενή τομέα, Βασίλη Κόκκαλη. «Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα γνωρίζουν πως θέλουμε μία δίκαιη ανάπτυξη για όλους» τόνισε ο ίδιος.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν και χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτασαν στη Λάρισα για να δουν από κοντά αυτή την προσπάθεια. Η έκπληξη και ο ενθουσιασμός στα μάτια αρκετών αγροτών και επαγγελματιών του χώρου για την οργάνωση της έκθεσης ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να εξελίσσονται σε αρκετά θετικό κλίμα και η ανταλλαγή απόψεων να αυξάνονται με την ώρα. «Η Λάρισα είναι ένας τόπος ικανός να υποστηρίξει μία μεγάλη έκθεση. Η Agrothessaly δεν είναι περιφερειακή διοργάνωση, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά κεντρικής έκθεσης» ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Η 12η Agrothessaly έχει συγκεντρώσει 780 εκθεσιακές συμμετοχές, έναντι 498 της διοργάνωσης του 2017. Ο εκθεσιακός της χώρος ανέρχεται σε 25.000 τ.μ. έναντι των 20.000 τ.μ. της προηγούμενης έκθεσης, ενώ οι ξένοι εκθέτες προέρχονται από 38 χώρες.

*Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΚΕ – ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Στη φετινή έκθεση υπήρξαν 780 εκθεσιακές συμμετοχές, έναντι 498 το 2017, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καλύφθηκε ανέρχεται σε 25.000 τ.μ έναντι των 20.000 τ.μ της προηγούμενης έκθεσης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα