Μια μαγική χρονομηχανή στη Θεσσαλονίκη!
Το Junk Shop, μια κάψουλα του vintage design, σε ταξιδεύει στον χρόνο.
Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα έχει σταματήσει η ματιά σου κάποια στιγμή σε ένα ξεχωριστό αντικείμενο του Junk Shop – ίσως σε κάποιο γνωστό bar, στη βιτρίνα ενός καταστήματος, σε μια θεατρική παράσταση ή σε κάποιο event.
Αν, δε, τύχει και περάσεις μπροστά από τη βιτρίνα του, στην Καλαμαριά, σίγουρα θα σταματήσεις λίγο για να χαζέψεις. Σε περίπτωση που δεν έχεις ακόμα επισκεφθεί το πιο μοντέρνο κι ενημερωμένο vintage store της πόλης, ήρθε η ώρα να ζήσεις την εμπειρία. Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης της vintage αισθητικής, εδώ η γκάμα των αντικειμένων είναι τόσο μεγάλη και εκπροσωπούνται τόσο πολλά αισθητικά ρεύματα, που είναι πολύ δύσκολο να μείνεις αδιάφορος. Καλώς ήρθες στον απόλυτο προορισμό για vintage και συλλεκτικά αντικείμενα.
.
Η ιστορία
Ο Θανάσης Μαυρομάτης άρχισε να ασχολείται με τις αντίκες και το vintage design ως χόμπι το 1992. Την περίοδο ‘95-’96, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό του στο Marketing Management στο Λονδίνο, αποφασίζει να ασχοληθεί πιο σοβαρά και το ‘97 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στη Βασ. Όλγας. Η θεμέλια ιδέα ήταν και είναι πως τα vintage έπιπλα έχουν μια διαχρονική κομψότητα που δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μοντέρνες σχεδιάσεις. Ο στόχος του Θανάση είναι να διασώσει αυτή την κομψότητα για τις μελλοντικές γενιές.
Τα πρώτα συλλεκτικά αντικείμενα θα τα ανακαλύψει στις αγορές του Portobello και του Camden. Αγοράζει και διαβάζει εξειδικευμένα βιβλία σχετικά με vintage design, αντίκες και συλλεκτικά αντικείμενα, ενώ παρακολουθεί μανιωδώς βρετανικές τηλεοπτικές εκπομπές για αντίκες – η Αγγλία διαθέτει εξαιρετική κουλτούρα σε αυτόν τον τομέα, κοιτίδες της οποίας είναι τα flea markets. Η αγάπη του για τις αντίκες τον οδηγεί στη Φλωρεντία, όπου παρακολουθεί Τμήμα συντήρησης παλιού επίπλου σε εξειδικευμένη σχολή.
Το 2001 μεταφέρει το κατάστημά του από τη Βασ. Όλγας στην Καλαμαριά, όπου θα λειτουργήσει επί μία δεκαετία. Το 2023, εγκαινιάζει το σημερινό Junk Shop στην Καλαμαριά.
Το Junk Shop εξειδικεύεται σε αυθεντικά έπιπλα, αντικείμενα design και φωτιστικά από τις δεκαετίες 1920 έως 1980, με άλλα λόγια, από το art deco έως το mid-century modern Κάθε προϊόν επιλέγεται προσεκτικά για την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την αισθητική του και, όταν αυτό απαιτείται, συντηρείται σε άρτιο βαθμό, διασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μυημένους στο vintage design αλλά και τους περιστασιακούς αγοραστές.
Μια επίσκεψη στο Junk Shop, θα σε βάλει σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα και θα σου δώσει την ευκαιρία να συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και να ενημερωθείς για οτιδήποτε σε ενδιαφέρει. Τον ίδιο μπορείς να τον παρακολουθείς φέτος και σε ρόλο buyer στο πετυχημένο τηλεοπτικό show Cash or Trash, όπου παρουσιάζει την κουλτούρα του vintage στο ευρύ κοινό.
Το μέρος
Tο Junk Shop αποτελεί μια αισθη τική όαση, καθώς η επιμελημένη τοποθέτηση των αντικειμένων δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση ότι περιηγείται έκθεση τέχνης. Φέτος, η χριστουγεννιάτικη βιτρίνα έχει θέμα “vintage winter” και προβάλλει παλιά έλκηθρα, παγοπέδιλα, χιονοποδήλατα, καθώς και διακοσμητικά ή σκηνικά αντικείμενα, όλα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Τα αντικείμενα
Στα ράφια και στις προθήκες του Junk Shop θα ανακαλύψεις προτάσεις από το κίνημα art deco και την περίοδο mid-century modern, που ενσωματώνουν τη γοητεία, την κομψότητα και το στιλ των δεκαετιών από το 1920 έως το 1970. Πολλά από αυτά είναι επώνυμα, όπως η γραφομηχανή Valentine της Olivetti (που σχεδιάστηκε από τον Ettore Sottsass, ιδρυτή του κινήματος Memphis), το φωτιστικό ‘Fior di Loto’ του 1964 των Afra & Tobia Scarpa για την Flos, τα γυαλικά Murano, το ραδιόφωνο και ηχείο Atwater Kent του 1929, τα τηλέφωνα Βobo του Sergio Todeschini του 1969 (που εκτίθενται και στο ΜΟΜΑ της Ν. Υόρκης), κεραμικά από το εργοστάσιο Κεραμεικός, και γαλότσες Fiorucci του 1980 που εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του The Met Museum της Ν. Υόρκης.
Φυσικά, υπάρχουν και πολλές no name επιλογές, όπως φωτιστικά από τη δεκαετία του ‘70, το κλασικό κόκκινο τηλέφωνο με κερματοδέκτη, ταμειακή μηχανή από τη δεκαετία του ‘50, κάσκες κομμωτηρίου, vintage καθίσματα αεροπλάνου του 1990 και κινηματογράφου από την Αγγλία του 1930, ραδιοτηλεόραση His Master’s Voice του 1948, πολυθρόνες και μπουφέδες δανέζικου design, βινύλια, γυναικεία αξεσουάρ, γυαλιά ηλίου και αμέτρητα άλλα!
Τα αγαπημένα του Θανάση είναι τα παλιά ραδιόφωνα – διαθέτει μια συλλογή από περίπου 750 κομμάτια.
Στην πόλη
Πολλά από τα αντικείμενα της τεράστιας αυτής συλλογής έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέρος των σκηνικών σε παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. και άλλων θεάτρων. Κάποια άλλα κοσμούν βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, ενώ υπάρχουν και μερικά που «πρωταγωνιστούν» σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως η ταινία «Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω», που γυρίστηκε στο Μπέη Χαμάμ της οδού Εγνατίας και κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Άλλα κάνουν «έκτακτη εμφάνιση» σε γάμους ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ πολλά έχουν πια μόνιμο πόστο σε αγαπημένα στέκια της πόλης, όπως τα μπαρ Casablanca, Θερμαϊκός, Urban, Pastaflora Darling, Μπονμπονέλλα κ.α..
Το vintage design είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και στις ιστορίες ανθρώπων. Στη Θεσσαλονίκη το όχημα είναι ένα: Junk Shop. Επόμενη στάση, next stop: Καλαμαριά!
*Αργυρουπόλεως 27, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, Τ. +30 2310 40 76 36, +30 6979809023, E: [email protected], Facebook, Instagram