Μια μέρα στα Λουτρά

Στα τέλη του ογδόντα, αρχές του ενενήντα, κατηφορίζαμε μέχρι τα Λουτρά για να γευτούμε μυθικές καραβίδες στο Αιγαίον, μια ψαροταβέρνα ονειρική, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Καπετάνιος. Όταν φθάναμε στο ψαροχώρι, τη μύτη χτυπούσε η μυρωδιά από το θειάφι, όμως ποτέ δεν τολμούσαμε να μπούμε στα κτίρια που έμοιαζαν μιας άλλης εποχής ξεχασμένα. Ηλικιωμένες γυναίκες […]

Κατερίνα Καραμφυλίδου
μια-μέρα-στα-λουτρά-206207
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Στα τέλη του ογδόντα, αρχές του ενενήντα, κατηφορίζαμε μέχρι τα Λουτρά για να γευτούμε μυθικές καραβίδες στο Αιγαίον, μια ψαροταβέρνα ονειρική, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Καπετάνιος. Όταν φθάναμε στο ψαροχώρι, τη μύτη χτυπούσε η μυρωδιά από το θειάφι, όμως ποτέ δεν τολμούσαμε να μπούμε στα κτίρια που έμοιαζαν μιας άλλης εποχής ξεχασμένα. Ηλικιωμένες γυναίκες συνήθως περνούσαν το δρόμο για τα δωμάτια και η απωθητική μυρωδιά του χαλασμένου αυγού, όπως έλεγαν πολλοί τότε μας κρατούσε μακριά.

Τα SPA δεν είχαν γίνει ακόμα της μόδας και η έννοια λουτρό δεν είχε απενοχοποιηθεί για τους νεώτερους. Ταυτισμένη σχεδόν με τα ρευματικά και την τρίτη ηλικία.

Φτάνοντας σήμερα στο παλιό ψαροχώρι της Χαλκιδικής, που κρατά ακόμα το χαρακτήρα και την ομορφιά του παρά την ανοικοδόμηση, ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο σε υποδέχεται και σε εκπλήσσει.

Έχοντας πολύ πρόσφατη την εμπειρία των αντίστοιχων διάσημων λουτρών της Ισλανδίας μπήκα αναγκαστικά στη διαδικασία της σύγκρισης. Και έχω να πω πως η Χαλκιδική δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα περίφημα Myvatn Nature Baths.

Η ανακαίνιση της Αγίας Παρασκευής βάζει τα λουτρά στην πρώτη εθνική κατηγορία του είδους τους.

Μπήκαμε στην εσωτερική πισίνα που ο μετρητής έγραφε 35 βαθμούς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από νήπια μέχρι ηλικιωμένους απολάμβαναν τη θαλπωρή του γαλακτερού στην όψη νερού. Τα κανόνια του νερού έστελναν στους αυχένες ζεστά ρεύματα και παρέες Ρώσων, ενθουσιασμένων γελούσαν με το παιχνίδι του νερού. Άλλωστε οι Ρώσσοι είναι οι καλύτεροι πελάτες του λουτρού αυτού λόγω κουλτούρας. Έρχονται συστημένοι για να δοκιμάσουν τις ιδιότητες του.

Στην εξωτερική πισίνα η θέα στο πευκοδάσος και τη μεγάλη πράσινη, τη θάλασσα που δεσπόζει στα πόδια σου είναι μαγευτική. Σπάνιας ομορφιάς φύση που δεν συναντάς πουθενά σε παρόμοια λουτρά στον κόσμο.

Αν καταφέρεις να κατέβεις κάτω στις σπηλιές που αναβλύζει το θειούχο νερό θα δεις και σπηλιές και καταρράκτες σπάνιας ομορφιάς λένε οι ντόπιοι.

Ο μύθος λέει ότι τα λουτρά τα ανακάλυψε πρώτος ένας οινοκαλιεργητής της Χαλκιδικής που έψαχνε θειάφι να ραντίσει τα αμπέλια του.

Η πλήρης αποκάλυψη τους έγινε μετά το Μεγάλο Πόλεμο, όταν ανατίναξαν μια σπηλιά στη θάλασσα  και μερικούς βράχους και αποκαλύφθηκε το κοίτασμα του υδροθειούχου νερού που ξεπηδά εκεί κάτω με θερμοκρασία 39 βαθμών Κελσίου.

Τα Λουτρά είναι το επίνειο της Αγίας Παρασκευή, για τους ντόπιους σκέτα Αγία. Και τα Λουτρά στην αρχή τα βάφτισαν με το όνομα του Αγίου Νικολάου για να αποκατασταθεί μετά η Αγία της περιοχής.

Αν είχες έρθει εδώ μέχρι και μερικά χρόνια πριν θα θυμάσαι μια άλλη κατάσταση, κάτι που δεν σε προκαλούσε να τα επισκεφτείς. Σήμερα η εξαιρετική ανακαίνιση, οι δυο πισίνες, ο χώρος για relax, αλλά και τα χαμάμ, η σάουνα, το τζακούζι, κάνουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο να φτάνουν στο παλιό ψαροχώρι για διακοπές στη θάλασσα, εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και λουτρά. Θεραπευτικά για ορθοπεδικές, γυναικολογικές και δερματολογικές ασθένειες και φλεγμονές.

Βγαίνοντας από τις πισίνες νοιώθεις να έχεις αποκτήσει το δέρμα μικρού παιδιού και την ευεξία ενός ανθρώπου που μόλις του έκαναν ένα υπέροχο δώρο. Να πάτε και θα με θυμηθείτε!

ΥΓ. Τα έξι ευρώ για τη χρήση της πισίνας όπως φαντάζεστε δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές της Ισλανδίας…

Δείτε τα εδώ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα