Μια οργάνωση που “Διαβάζει για τους άλλους” ζητά την βοήθεια σου

Η υπέροχη πρωτοβουλία “Διαβάζω για τους άλλους” κερδίζει έδαφος σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, μια εκ των οποίων η Θεσσαλονίκη.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
μια-οργάνωση-που-διαβάζει-για-τους-άλ-332383
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
Εικόνες: Διαβάζω για τους άλλους – Site & Facebook Page

Πώς θα ένιωθες αν δεν είχες πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της λογοτεχνίας μόνο και μόνο επειδή έχεις περιορισμένη όραση; Με αποτέλεσμα να αποκλείεσαι από την ανάγνωση άπειρων μοναδικών ιστοριών, χωρίς εναλλακτική;

Αυτό είναι ακριβώς το ερώτημα που ήρθε στο μυαλό δύο φίλων με αφορμή ένα σχετικό περιστατικό, οι οποίοι και αποφάσισαν να μην το αφήσουν αναπάντητο. Έτσι γεννήθηκε η υπέροχη πρωτοβουλία “Διαβάζω για τους άλλους” που κερδίζει έδαφος σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, μια εκ των οποίων η Θεσσαλονίκη.

Η πρόεδρος Αργυρώ Σπυριδάκη με τον αντιπρόεδρο Θοδωρή Τσάτσο

Το “Διαβάζω για τους άλλους” δημιουργήθηκε έπειτα από μια φαινομενικά συνηθισμένη βόλτα για καφέ, στην οποία βρίσκονταν η πρόεδρος Αργυρώ Σπυριδάκη, με τον αντιπρόεδρο Θοδωρή Τσάτσο. Συζητώντας μεταξύ άλλων για λογοτεχνία, εκείνη του πρότεινε να διαβάσει ένα βιβλίο του Τζόναθαν Κόου, (Το σπίτι του ύπνου), και εκείνος της απάντησε πως έχει ψάξει να το βρει μέσα από την ακουστική βιβλιοθήκη για τα άτομα με προβλήματα όρασης και δεν έχει ηχογραφηθεί. Η Αργυρώ σοκαρίστηκε και θύμωσε από την συνειδητοποίηση πως τα τυφλά άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε βιβλίο επιθυμούν να διαβάσουν. Έτσι αποφάσισε να βρει ανθρώπους πρόθυμους να ηχογραφούν εθελοντικά βιβλία για τον εμπλουτισμό της ακουστικής βιβλιοθήκης. Το Δεκέμβριο του 2014, έκανε ένα κάλεσμα μέσω facebook, και τον Ιανουάριο του 2015 έγινε η πρώτη συνάντηση εθελοντών του οργανισμού.

Σήμερα, η οργάνωση έχει ως έδρα της την Αθήνα, και δραστηριοποιείται επίσης στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη, με δύο κύριες δράσεις: Την ηχογράφηση βιβλίων, λογοτεχνικών και ακαδημαϊκών, για ανθρώπους που δεν μπορούν να τα διαβάσουν σε έντυπη μορφή, ενώ οι εθελοντές της οργάνωσης επίσης διαβάζουν ζωντανά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, από ηλικιωμένους σε γηροκομεία και παιδιά σε ιδρύματα, μέχρι αναλφάβητους σε φυλακές και σε σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Θοδωρής Τσάτσος, “Πολλοί άνθρωποι αγκάλιασαν από την αρχή το όραμα μας για ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση και τη λογοτεχνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνολικά πάνω από 3.500 εγγεγραμμένους εθελοντές, εκ των οποίων πάνω από 1.000 δραστηριοποιούνται είτε σε οργανωτικά θέματα είτε σε δράσεις του οργανισμού. Ένας ηλικιακός μέσος όρος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από 30 ως 45, αλλά υπάρχουν επίσης εθελοντές από όλες τις ηλικιακές ομάδες.”

Το “Διαβάζω για τους Άλλους” δίνει βαρύτητα στο να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι σε αυτό που προσφέρουν οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις. Διοργανώνει λοιπόν σε μόνιμη βάση εσωτερικά σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών, προκειμένου ο καθένας να λάβει τη γνώση, καθοδήγηση και έμπνευση που απαιτείται για τη συμμετοχή του στη δράση την οποία έχει επιλέξει.

“Η εκπαίδευση που παρέχουμε στους εθελοντές μας είναι διαφορετική ανάλογα με το σε ποια δράση επιθυμούν να συμμετέχουν. Στις ηχογραφήσεις χρησιμοποιούμε επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι εθελοντικά εκπαιδεύουν τους υποψήφιους αναγνώστες, σε τεχνικά θέματα της ηχογράφησης. Στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διαβάσουν ζωντανά σε παιδιά, η εκπαίδευση γίνεται από αφηγητές παραμυθιών, ψυχολόγους, καθώς και ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο στην εκπαίδευση.”, σημειώνει ο κ. Τσάτσος.

Όπως αναφέρει για τις αντιδράσεις προς το έργο της οργάνωσης, “Στους ανθρώπους για τους οποίους διαβάζουμε ζωντανά, είτε πρόκειται για ηλικιωμένους είτε για παιδιά, έχουμε παρατηρήσει πως απολαμβάνουν τις δράσεις μας και καθώς αυτές γίνονται σταθερά σε εβδομαδιαία βάση, τις περιμένουν με ανυπομονησία. Είναι μια πολύ όμορφη ανταλλαγή συναισθημάτων μεταξύ των εθελοντών μας και των επωφελούμενων.”

Όσο για τα αναγνώσματα που επιλέγονται, σημειώνει, “Στις αναγνώσεις σε ηλικιωμένους επιλέγουμε μικρά – ευχάριστα αποσπάσματα, βίους Αγίων, παροιμίες, ευθυμογραφήματα. Στόχος μας είναι μέσα από την ανάγνωση να ξυπνήσουμε μνήμες, βιώματα και συναισθήματα, προκειμένου να ανοιχτεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και μοιράσματος. Όσον αφορά τα παιδιά, διαβάζουμε παραμύθια, (ανάλογα την ηλικία που απευθυνόμαστε), εμπλουτίζοντάς τα με θεατρικό παιχνίδι, χειροτεχνίες, μουσικοκινητική. Σκοπός είναι μέσα από την ανάγνωση να αναπτυχθούν η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών. Ηχογραφούμε λογοτεχνικά βιβλία και επιστημονικά συγγράμματα για φοιτητές. Προϋπόθεση είναι τα βιβλία να είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, ή τα δικαιώματα να μας έχουν παραχωρηθεί από τους εκδότες. Πρόσβαση σε αυτά μπορούν να έχουν μόνο άνθρωποι που εμπίπτουν στην κατηγορία των εντυπο-ανάπηρων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.amelib.gr, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου και σε αυτήν καταθέτουμε εμείς το παραγόμενο υλικό.”

Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί σταθερές δράσεις για ηλικιωμένους σε μέρη όπως το Χαρίσειο Γηροκομείο, όπως επίσης και δράσεις για παιδιά με προβλήματα όρασης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο, λόγω οργανωτικών προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει, η ομάδα βρίσκεται υπό αναδιοργάνωση, όμως αναμένεται η επαναλειτουργία της.

Όσο για το έργο ηχογράφησης βιβλίων από μέρους του “Διαβάζω για τους Άλλους”, είναι ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο και η οργάνωση έχει βάλει το τελευταίο διάστημα έναν φιλόδοξο στόχο. Όπως αναφέρει ο κ. Τσάτσος, “Στα τρία χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε ηχογραφήσει 123 βιβλία σε studio τα οποία μας παραχωρούνται εθελοντικά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο, δικό μας studio ώστε να μπορούμε να ηχογραφούμε βιβλία σε σταθερή ροή παραγωγής. Φιλοδοξούμε να ηχογραφούμε 123 βιβλία το χρόνο, για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μια καμπάνια χρηματοδότησης από τον κόσμο, ζητώντας του να γίνει μέρος αυτού του ονείρου! Όποιος θέλει να συμβάλει στο όραμα μας μπορεί να το κάνει μπαίνοντας στο www.giveandfund.com και στηρίζοντας την προσπάθεια μας. Και μία ελάχιστη συνεισφορά είναι για εμάς πολύτιμη. Το studio θα δημιουργηθεί στην Αθήνα και θα λειτουργεί καθημερινά προκειμένου οι εθελοντές μας να μπορούν σταθερά να ηχογραφούν.”

Μακροπρόθεσμος στόχος, παράλληλα, είναι το “Διαβάζω για τους άλλους” να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, και να γίνει σταθερός φορέας ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και τη λογοτεχνία. Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος, “Προσανατολισμένοι σε αυτό το στόχο, δουλεύουμε κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα όσο αναφορά την ανάπτυξή μας σε άλλες πόλεις, γιατί θέλουμε αυτή να γίνεται με τρόπο που θα μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα μας και τη δυνατότητα μας να συνεισφέρουμε σταθερά σε αυτές.”

Το μήνυμα με το οποίο μας αφήνει το “Διαβάζω για τους άλλους”; Όπως σημειώνει ο κ. Τσάτσος, “Πολλά είναι τα μηνύματα που μπορεί κάποιος να πάρει από την ιστορία και τη διαδρομή του “Διαβάζω για τους Άλλους”, εμείς εστιάζουμε ότι εμείς δημιουργούμε την κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε!”.

Γνωρίστε το “Διαβάζω για τους άλλους” ΕΔΩ και ΕΔΩ και στηρίξτε την καμπάνια του ΕΔΩ.

Και φυσικά δείτε το βίντεο της καμπάνιας που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη:

https://www.youtube.com/watch?v=dAxuVAqw0iw&feature=youtu.be

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα