Ένα νεογέννητο ζαρκάδι (μίας περίπου εβδομάδας) περιθάλπει από την Κυριακή 26 Απριλίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Κτηνιατρείο στον Αετό Φλώρινας. Πρόκειται για τον «Θωμά» όπως ονομάστηκε λόγω της ημέρας που βρέθηκε.
Βρέθηκε στο όρος Πάικο μέσα σε θάμνο από δύο κυνηγούς που εκπαίδευαν τα σκυλιά τους και οι οποίοι τον μετέφεραν σε κτηνίατρο που του παρείχε τις πρώτες βοήθειες και του τοποθέτησε νάρθηκα. Από τις ακτινογραφίες διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί υπερκονδύλιο κάταγμα κνήμης στο πίσω δεξί άκρο. Προς το παρόν φιλοξενείται σε πολύ περιορισμένο χώρο του Κτηνιατρείου καθώς θα πρέπει να βρίσκεται σε ακινησία στο μέτρο του δυνατού για να δέσει το κάταγμα. Λόγω της μικρής ηλικίας του υπάρχει η αισιοδοξία ότι αν και είναι ένα κάταγμα σε δύσκολο σημείο, θα καταφέρει να δέσει σωστά.
Ένα νεογέννητο ζαρκάδι (Capreolus capreolus) περιθάλπει από την Κυριακή 26 Απριλίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Κτηνιατρείο στον Αετό Φλώρινας. Πρόκειται για τον «Θωμά» όπως ονομάστηκε λόγω της ημέρας που βρέθηκε.
Ο Θωμάς βρέθηκε στο όρος Πάικο από δύο κυνηγούς που εκπαίδευαν τα σκυλιά τους όταν σε κοντινό θάμνο τον διέκριναν τραυματισμένο με την μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να το κοιτάζει χωρίς να μπορεί φυσικά να βοηθήσει. Έχοντας σπάσει το πόδι δεν μπορούσε να κουνηθεί. Όταν μετά από λίγη ώρα η μητέρα του απομακρύνθηκε, τον μετέφεραν στο κτηνιατρείο του Γιάννη Ρίντη στα Γιαννιτσά.
Εκεί, σε επικοινωνία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και του τοποθετήθηκε νάρθηκας στο πόδι. Από τις ακτινογραφίες διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί υπερκονδήλιο κάταγμα κνήμης στο πίσω δεξί άκρο. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) το μετέφερε στο Κτηνιατρείο.
Ο Θωμάς είναι περίπου μίας εβδομάδας και μάλιστα έχει ακόμα επάνω του κομμάτι από τον ομφάλιο λώρο. Προς το παρόν φιλοξενείται σε πολύ περιορισμένο χώρο του Κτηνιατρείου καθώς θα πρέπει να βρίσκεται σε ακινησία στο μέτρο του δυνατού για να δέσει το κάταγμα. Λόγω της μικρής ηλικίας του υπάρχει η αισιοδοξία ότι αν και είναι ένα κάταγμα σε δύσκολο σημείο, θα καταφέρει να δέσει σωστά.
Υπολογίζεται ότι θα μείνει με τον νάρθηκα για ένα περίπου μήνα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε περιφραγμένο χώρο δάσους όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για την επανένταξή του στη φύση τον επόμενο χρόνο.
Το Κτηνιατρείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας «Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου» που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο εξοπλισμός του εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες» που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.
Νεκρό ζαρκάδι από διερχόμενο αυτοκίνητο στην Καστοριά
Σεάλλο περιστατικό, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βρέθηκε από περιπατητές νεκρό νεαρό Ζαρκάδι στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο της Καστοριάς στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας. Μέλη της ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Δασαρχείου Καστοριάς βρέθηκαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι το ζώο ήταν νεκρό. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν το πιθανότερο είναι το ζαρκάδι να χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα τις βραδινές ώρες και στην συνέχεια να διαμελίστηκε μερικώς από άλλα σαρκοφάγα ζώα (πιθανόν μινκ) που ζουν στην περιοχή.