Μίνι πάρκα, στο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου
Φρέσκες αρχιτεκτονικές ιδέες!
Mini parks designed by London-based architects and designers as part of this year’s London Festival of Architecture. #Design #Architecture #InteriorDesign #London pic.twitter.com/Vbq7BWcw5v
— InteriorPH Magazine (@InteriorPH_JO) June 28, 2019
Ένα παροπλισμένο κλασικό μαύρο ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας, μια αίθουσα τέχνης δίπλα στο κράσπεδο ενός πεζοδρομίου και ένα παγκάκι δίπλα σε μια πολύ μεγάλη «ζαρντινιέρα» είναι ανάμεσα στα μίνι πάρκα που σχεδίασαν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για το φετινό Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.
Και τα τρία, τα οποία είναι διασκορπισμένα στο Σίτι, έρχονται να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα για τα όρια ιδιωτικού και δημόσιου χώρου μέσα στην πόλη, μιας και το θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι «Όρια».
Το με έδρα το Λονδίνο αρχιτεκτονικό γραφείο Fatkin μεταμόρφωσε ένα παροπλισμένο μαύρο ταξί -σήμα κατατεθέν άλλοτε της βρετανικής πρωτεύουσας- σε έναν παιγνιώδη δημόσιο χώρο, για να κάτσει και να χαλαρώσει κάποιος. Το βάφτισε «The London Cablet», και φύτεψε γύρω του φυτά με μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα για να προσφέρει οικότοπο σε έντομα και να προσθέσει πράσινο στον δρόμο. Στόχος ήταν να δείξουν ότι τα οχήματα μπορούν να ανακυκλωθούν σε όφελος των δημόσιων χώρων στις πόλεις, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων.
Ο καλλιτέχνης Πάτρικ Μακεβόι μετέτρεψε έναν χώρο στο St Martins le Grand, που δεν χρησιμοποιείτο, σε υπαίθρια αίθουσα τέχνης, ενθαρρύνοντας τους περαστικούς να ζωγραφίσουν πάνω σε πλάκες πεζοδρομίου που είναι τοποθετημένες σε καβαλέτα.
Τελευταίο στην τριάδα των μίνι πάρκων, είναι το «Rocks and Reeds» που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο PARTI. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά από κοντινά γιαπιά κατεδάφισης. Τα αγριολούλουδα στη «ζαρντινιέρα» δίνουν επιπλέον πράσινο και λειτουργούν ως ασπίδα στη ρύπανση από τον δρόμο και τα γιαπιά.
«Τα “Παρκάκια του Σίτι” δεν αναδεικνύουν μόνο τη δεξαμενή ταλαντούχων αρχιτεκτόνων του Λονδίνου, αναδυόμενων και καθιερωμένων, αλλά και υπογραμμίζουν τον συχνά λησμονημένο, παραμελημένο χώρο δίπλα στο κράσπεδο ενός πεζοδρομίου ως ευκαιρία-κλειδί για να ικανοποιηθεί η ανάγκη που έχει το Σίτι να αυξηθεί εκεί το πράσινο και ο δημόσιος χώρος» τόνισε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου, Τάμσι Τόμσον. Τα μίνι πάρκα θα παραμείνουν στο Σίτι έως τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ, Βασίλης Τσεκούρας