Καλοκαίρι στην γιαγιά: μια σπιτική λεμονάδα χωρίς συνταγή
Mία φρέσκια ιδέα για να ξαναγαπήσουμε την λεμονάδα.
Θα μυρίσει καλοκαίρι σε αυλή, κάτω από δέντρα και λουλούδια, πλακόστρωτα και λάστιχα με κρύα νερά να τρέχουν παντού. Τότε που τα καλοκαίρια σήμαιναν ξυπόλητοι με ένα λευκό φανελάκι στο γρασίδι και τα απογεύματα σπιτική λεμονάδα από την δροσερή κανάτα της γιαγιάς, καθισμένοι σε λευκές φερ φορζέ γύρω από το κλασικό στρόγγυλο τραπέζι με το πολύχρωμο τραπεζομάντηλο. Αν επιχείρησατε έκτοτε να φτιάξετε και εσείς σπιτική λεμονάδα όπως της γιαγιάς, δοκιμάζοντας ένα κάρο συνταγές και δεν σας πέτυχε, είναι γιατί ίσως δεν χρειάζεται απαραίτητα συνταγή. Το food52 ήρθε με μία φρέσκια ιδέα για να ξαναγαπήσουμε την λεμονάδα, μα πάνω από όλα να την πετύχουμε και χωρίς κάποια ιδιαίτερη συνταγή. Δίνει απλά βήματα και πιο ελεύθερες δοσολογίες, με την άνεση για πειραματισμούς και υπόσχεται αποτέλεσμα “όπως της γιαγιάς”.
Δείτε τα βασικά σημεία και ακολουθείστε εκείνα που πιστεύετε ότι θα σας φέρουν πιο κοντά στην αρωματική και γευστική χρονομηχανή σας.
#1 Αντί για σκέτη ζάχαρη, δημιουργήστε ένα σιρόπι, χτυπώντας στο σέικερ κρύο νερό και ζάχαρη έως ότου διαλυθεί τελείως αυτή (μία δόση νερό-μία δόση ζάχαρη σε όσες ποσότητες θέλετε).
#2 Χρησιμοποιήστε όσα αρωματικά φυτά και βότανα διαθέτετε (βασιλικό, μέντα, λεβάντα κλπ) ανακοινήστε τα μαζί με το σιρόπι που φτιάξατε και σουρώνοντάς το αφήστε το στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
#3 Υπολογίστε πως για κάθε ποτήρι λεμονάδας, χρειάζεστε ουσιαστικά χυμό από 5-6 λεμόνια.
#4 Υπολογίστε πως για μία κανάτα λεμονάδα (5-6 ποτήρια) θα χρειαστείτε τον αντίστοιχο αριθμό ποτηριών νερού, με την προσοχή να είναι εντελώς κρύο.
#5 Σουρώστε το χυμό λεμονιού σε μία μεγάλη κανάτα, κούπα-κούπα και προσθέστε την ανάλογη ποσότητα κρύου νερού και το κρύο απλό σιρόπι.
#6 Σερβίρεται σαφώς με πάγο και φέτες λεμόνι.