Life

Μισός αιώνας από την Παραγγελιά

Η θρυλική ιστορία των φονικών του Νίκου Κοεμτζή.

Parallaxi
μισός-αιώνας-από-την-παραγγελιά-977879
Parallaxi

Πέρασε μισός αιώνας από την περίφημη Παραγγελιά.

‘Ηταν μια βραδιά σαν την αποψινή, η 25 Φεβρουαρίου του 1973,  όταν πάνω σε μια παρεξήγηση για ένα χορό, ο Νίκος Κοεμτζής τράβηξε μαχαίρι σκοτώντας τρεις και τραυματίζοντας επτά ανθρώπους στο μπουζουκτσίδικο «Νεράιδα» στην Κυψέλη.

Νεκροί ο υπενωμοτάρχης Μανώλης Χριστοδουλάκης, 28 ετών, ο αστυφύλακας Δημήτρης-Μιχαήλ Πεγιάς, 31 ετών, (αμφότεροι υπηρετούσαν στο Α/Τ Άνω Λιοσίων και ήταν εκτός υπηρεσίας) αλλά και ο φανοποιός Γιάννης Κούρτης, 34 ετών, που επίσης διασκέδαζε με την παρέα των αστυνομικών.

Ήταν ακόμα μια εποχή που οι κανόνες της νύχτας, άγραφοι και σκληροί ίσχυαν όλοι και όταν κάποιος παρήγγειλε ένα τραγούδι για να χορέψει μόνος όλοι οι υπόλοιποι όφειλαν να σεβαστούν.

Κάπως έτσι τα αδέρφια Κοεμτζή στην πίστα της Νεράιδας είδα ξαφνικά τη στιγμή της Παραγγελιάς να σηκώνεται μια παρέα αστυνομικών για να χορέψει την ώρα της παραγγελιάς του Δημοσθένη. Το κακό δεν άργησε να συμβεί…

Ο Νίκος Κοεμτζής γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1938 στο Αιγίνιο Πιερίας και ήταν γιος του Παναγιώτη και της Αναστασίας Κοεμτζή, οι οποίοι, λόγω της συμμετοχής τους στο ΕΑΜ επί Κατοχής, υπέστησαν διώξεις από τις κρατικές αρχές κατά την μεταπολεμική περίοδο.

Τον Φεβρουάριο του 1973 μόλις είχε αποφυλακιστεί, μετά από καταδίκη του για κλοπή.

Στη μέση της βραδιάς και ενώ τα αδέρφια διασκέδαζαν εμφανίζεται μια παρέα 5 ατόμων, 3 άνδρες και 2 γυναίκες και κάθεται δίπλα στο τραπέζι που ήταν δίπλα στην πίστα. Ανάμεσα σε αυτούς, ο αδερφός του Νίκου Κοεμτζή δίνει παραγγελιά στον τραγουδιστή Κώστα Καρουσάκη να τραγουδήσει τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το μακελειό ξεκίνησε με τη σφαγή των δύο αστυνομικών που χόρευαν και επεκτάθηκε γρήγορα σε όποιον βρισκόταν στην πίστα.

Ο Κοεμτζής ισχυρίστηκε κατά τη σύλληψη του ότι θόλωσε από το ποτό, ότι ο Νίκος έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, οι δικαστές  όμως απέρριψαν το αίτημα να εξεταστεί από γιατρό και τον καταδίκασαν σε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ σε ισόβια σε μια δίκη που διαδραματιζόταν τις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο ίδιος παρέμεινε για τρία χρόνια ως μελλοθάνατος.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ελλάδα, μετέτρεψε τον Κοεμτζή σε ισοβίτη· μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Αλικαρνασσού στην Κέρκυρα κι έμεινε έγκλειστος για 23 χρόνια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Πατρών στις 29 Μαρτίου του 1996.

Η υπόθεση μυθοποιήθηκε καθώς ο Σαββόπουλος στη Ρεζέρβα συμπεριέλαβε ένα τραγούδι με τίτλο«Το μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο» και το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθέτησε την ταινία «Παραγγελιά» με πρωταγωνιστή Αντώνη Αντωνίου (αρχικά ο ρόλος ήταν να τον πάρει ο Νίκος Κούρκουλος) που περιγράφει με τον ιδιαίτερο τρόπο του Τάσιου και με την απαγγελία ποιημάτων της συζύγου του Κατερίνας Γώγου το μακελειό στη Νεράιδα της Αθήνας.« Η ζωή μας είναι σουγιαδιές σε βρώμικα αδιέξοδα».

Μετά την αποφυλάκισή του πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα. Το βιβλίο ξεκινά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Αιγίνιο Πιερίας και την κακοποίηση που υπέστη ο πατέρας του απλώς επειδή ήταν κομμουνιστής, όπως και ο ανάπηρος βετεράνος παππούς του, από τους χωροφύλακες, προτού μιλήσει για τις δικές του περιπέτειες και τα σκληρά χρόνια της φυλακής.

Το 2009, μετά από μια βραδιά παρουσίασης του βιβλίου του, ο Δήμος Αθηναίων του έδωσε άδεια να το πουλάει στο κέντρο. Έγραψε επίσης ποιήματα από τα οποία φαίνεται, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι μετάνιωσε για την πράξη του. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι, σε ηλικία 73 ετών. Ο θάνατός του προήλθε από έμφραγμα, που έπαθε την ώρα που πουλούσε βιβλία στο τραπεζάκι του: οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που έφτασαν με μοτοσικλέτες, ειδοποίησαν ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στην Πολυκλινική. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την ανακοπή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα