Μητρότητα-Στερεότυπα και Προκλήσεις

Μια εξαιρετική ημερίδα στην Θεσσαλονίκη

Parallaxi
μητρότητα-στερεότυπα-και-προκλήσεις-419919
Parallaxi

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα σύγχρονων προβληματισμών

Η μητρότητα …αλλιώς, μέσα από το πρίσμα των νέων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και, κυρίως, με τα δεδομένα που δημιουργούν οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στο πεδίο των αντιλήψεων, των εδραιωμένων πεποιθήσεων και των στερεοτύπων. Για την Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, η ημερίδα με θέμα ”ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ – Στερεότυπα και Προκλήσεις”, την οποία διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, αποτελεί ένα στοίχημα.

«Οι καιροί αλλάζουν και καλούμαστε όλοι να αντιληφθούμε τις παραμέτρους των ανατροπών που συντελούνται, να εξοικειωθούμε με νέα δεδομένα, να ενημερωθούμε, να κατανοήσουμε, να καταρρίψουμε στερεότυπες αντιλήψεις, να αποδείξουμε τη δυνατότητά μας να ελέγχουμε φόβους και ανασφάλειες αλλά και να επιδεικνύουμε ανοχή, αλληλεγγύη και κατανόηση», μας εξηγούν οι εθελόντριες που συγκροτούν την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας.

«Στόχος μας είναι», μας λένε, «να αναφερθούμε στο ευρύ φάσμα της μητρότητας και όχι στη συμβατική, στη συνήθη προσέγγισή της». Αυτό σημαίνει πως οι θεματικοί άξονες της ημερίδας θα «αγγίξουν πτυχές προβλημάτων που προκύπτουν για τις μητέρες στις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ακανθώδεις εκδοχές της μητρότητας οι οποίες, συνήθως, απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο και το πλέγμα της κοινωνικής προστασίας, περιπτώσεις μητρότητας που υφίστανται απόρριψη ή και απομόνωση κ.ά. Για τις προκλήσεις που κρύβει η έννοια της μητρότητας, θα ακούσουμε εισηγήσεις ειδικών αλλά και προσωπικές μαρτυρίες», μας εξηγούν.

 

Την προλογική εισήγηση με τίτλο «Ο ηγεμονικός λόγος για τη μητρότητα» έχει αναλάβει η Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου.

Στη συνέχεια, οι προβληματισμοί θα ξεδιπλωθούν σε τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά τη Μητρότητα σε σχέση με τα Στερεότυπα.

Για τη μητέρα μονογονέα θα μιλήσει, καταθέτοντας βιωματική μαρτυρία, η δημοσιογράφος Σοφία Ξανθοπούλου. «Μόνη μαμά: Ε, και;» είναι ο τίτλος της εισήγησής της για τον οποίο διευκρινίζει ότι «ως ερώτημα είναι διφορούμενο, καθώς περιέχει και την κυριολεκτική αλλά και την “ειρωνική” σημασία του, σε μια κοινωνία που λίγη σημασία δίνει στις δυσκολίες και τους φόβους του μονογονέα και γενικότερα μιας μόνης μαμάς,»

“Η μητρότητα σε μη ετερόφυλες σχέσεις – Το δικαίωμα στη γονεϊκότητα και οι προκλήσεις” είναι ο τίτλος της εισήγησης της Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Μαρίας Ευαγγελοπούλου. «Η μητρότητα, εδώ και αρκετές δεκαετίες, δεν βιώνεται μόνο στο πλαίσιο ετερόφυλων σχέσεων και πυρηνικών οικογενειών», σημειώνει και «τα ζητήματα που φέρνουν στη θεραπεία λεσβίες γυναίκες εκτός σχέσης, αλλά και ομόφυλα ζευγάρια γυναικών μπορεί να αφορούν προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο απόκτησης του παιδιού, την ανάληψη ρόλων μέσα στο ζευγάρι, τις δύσκολες σχέσεις με τον πρώην σύντροφο, τα νομικά κενά που τις αφήνουν εκτεθειμένες και ζητήματα ανατροφής. Η συχνότερη και μεγαλύτερη αγωνία τους, ωστόσο, αφορά τη στάση της ομοφοβικής κοινωνίας απέναντι σε εκείνες και τα παιδιά τους.»

Η Μαρία Παπαδοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΚΜ, θα μιλήσει για τα «Συναισθήματα θετών μητέρων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας», για «συναισθήματα στέρησης, ανέκφραστο πένθος για το αγέννητο ή χαμένο παιδί, απώλειας, ανεπάρκειας, άγχους, απογοήτευσης, θυμού και ενοχής» αλλά και για ευοίωνους «δεσμούς καρδιάς».

Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά τη μητρότητα ως προορισμό.

Για τις «δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια και κυρίως οι γυναίκες, από τη στιγμή που μπαίνουν στον κόσμο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μέχρι να φτάσουν σε ένα αίσιο αποτέλεσμα» θα μιλήσει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc Sr Κλινική Εμβρυολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab. «Το ταξίδι για τη μητρότητα, όταν υπάρχουν δυσκολίες – Εμπειρίες και συναισθήματα» είναι ο τίτλος της δικής της εισήγησης.

«(Μη) Μητρότητα: επιλογή ή επιβολή;» είναι ο προβληματισμός που θέτει ο Ψυχοθεραπευτής και Θεραπευτής Σχέσεων Λύο Καλοβυρνάς. «Θέλω πραγματικά παιδί; Θα το μετανιώσω αν δεν κάνω; Μήπως δεν θέλω επειδή έχω ψυχολογικά τραύματα; Θα μου μείνει απωθημένο αν δεν κάνω; Πάρα πολλές γυναίκες αγχώνονται με το θέμα της μητρότητας. Πώς τη βιώνουμε τελικά; Ως δυνατότητα ή ως υποχρέωση; Ή και τα δύο;». Τις απόψεις του θα τις καταθέσει μέσω μίας βιντεοσκοπημένης εισήγησης που ο ίδιος έφτιαξε ειδικά για την ημερίδα.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη μητρότητα και τις προκλήσεις.

«Τραγουδώντας τη ζωή με τον Ορφέα – Η προκληση της αναπηρίας». Η Εύη Κρομύδα, μητέρα παιδιού με Σύνδρομο DOWN, θα μιλήσει για το βίωμα και την εμπειρία της, Για τη ζωή «μαζί» -αυτό το «μαζί», που, όπως λέει, «είναι μεν από τα πιο ευλογημένα μαθήματα για τη μητέρα, μα και από τα πιο σκληρά.»

Η Ρηνιώ Συμεωνίδου, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μητέρα intersex παιδιού, θα μοιραστεί σκέψεις, εμπειρίες και απόψεις μέσω ενός video που δημιουργήθηκε ειδικά για την ημερίδα. «Μεγαλώνοντας ένα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδί» είναι ο τίτλος της εισήγησής της, τον οποίο συμπληρώνει με την απόλυτα διατυπωμένη βεβαιότητά της ότι «Η άνευ όρων αγάπη ξεπερνά κάθε στερεότυπο».

«Μητρότητα και απώλεια παιδιού» -ένα θέμα που αγγίζει σπαρακτικές πτυχές της ψυχής. Θα το εισηγηθεί η Ψυχολόγος και Διευθύντρια στο Κέντρο Στήριξης στο Πένθος Ντίνα Τσελεπή.

Τέταρτος και τελευταίος θεματικός άξονας της ημερίδας είναι αυτός που αφορά τα δεσμά του ρόλου.

«Η μαμά λείπει ταξίδι για δουλειές – Ισορροπίες και ανισορροπίες στη ζωή της εργαζόμενης μητέρας» είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει η Μαρία Κυριακίδου, MSc Ψυχολόγος, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια και αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ.

Στον αντίποδα, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Γιάννα Γιουμουρτατζή, θα αναφερθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής: «Άνεργη μητέρα – Ανατροπές, αλλαγές και ανακατατάξεις» είναι ο τίτλος της εισήγησής της.

Κλείνοντας, η Αλεξάνδρα Κασαπάκη, MSc Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, θα αναφερθεί στην εμπειρία της μητρότητας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα η οποία «την περιλαμβάνει αλλά και την αποκλείει».

«Με την ημερίδα αυτή …ανοίγουμε τη συζήτηση», μας εξηγούν οι εθελόντριες της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας. «Το θέμα είναι, όμως, μεγάλο και οι πτυχές του πολλές. Δεσμευόμαστε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι θα συνεχίσουμε. Με παρεμβάσεις που θα μας βοηθήσουν να ανιχνεύσουμε και άλλες παραμέτρους του φάσματος της μητρότητας αλλά και να εμβαθύνουμε σε όσα τεθούν σε αυτήν την πρώτη διοργάνωση.»

info:

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ – Στερεότυπα και Προκλήσεις

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 18:00 – 21:00

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα