Μόμπι Ντικ: Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό βιβλίο του Χέρμαν Μέλβιλ
Ακριβώς πριν από 170 χρόνια, κυκλοφόρησε ένα από τα κλασικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ακριβώς πριν από 170 χρόνια, σαν σήμερα κυκλοφόρησε ο συγγραφέας το μυθιστόρημα που αργότερα θα χαρακτηριζόταν ένα από τα κλασικά αριστουργήματα που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην βιβλιοθήκη του καθενός. Ο λόγος για το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ με τον τίτλο «Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα».
Ο Μόμπι Ντικ είναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός καπετάνιου (Αχαάβ) που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπι Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Ο Μέλβιλ, που είχε δουλέψει χρόνια ως ναυτικός, εστιάζεται σ’ έναν «άνθρωπο που δε φοβάται Θεό, που μοιάζει με Θεό, είναι υπέροχος άνθρωπος ο Καπετάν Αχαάβ».
Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει για το αριστουργηματικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από 170 χρόνια:
#1 Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο Η Φάλαινα και ένα μήνα αργότερα (14 Νοεμβρίου 1851) στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα.
#2 Ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ είχε δημοσιεύσει μυθιστορήματα με σχετικά μικρή επιτυχία, όμως το βιβλίο «Η Φάλαινα» δεν πούλησε σχεδόν κανένα αντίτυπο. Συγκεκριμένα, η πρώτη του έκδοση έμεινε στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ο Χέρμαν Μέλβιλ, δεν πρόλαβε να δει τον «Μόμπι Ντικ» του να αναγνωρίζεται από το κοινό.
#3 Ο Χέρμαν Μέλβιλ πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του σε φαλαινοθηρικά, όπου και εμπνεύστηκε το πιο γνωστό του μυθιστόρημα. Ο πόθος του για περιπέτειες ήταν αυτός που τον οδήγησε να εργαστεί ως ναύτης στο φαλαινοθηρικό “Acushnet” (Ακούσνε) για 18 μήνες μέχρι τον Ιούλιο του 1842.
#4 Ο Μέλβιλ βασίστηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη το 1920, το ναυάγιο του φαλαινοθηρικού Έσσεξ. Αφορμή για να γραφτεί αυτό το έπος από τον Μέλβιλ ήταν η συνάντησή του το 1839 με τον Ουίλιαμ Τσέις, γιο του πλοιάρχου Όουεν Τσέις, του φαλαινοθηρικού Έσσεξ, το οποίο είχε εμβολιστεί και βυθιστεί από έναν γιγάντιο λευκό φυσητήρα (σαν τον Μόμπι Ντικ που περιγράφει ο Μέλβιλ), το 1820. Ο Τσέις σαν από θαύμα είχε βγει ζωντανός μαζί με άλλα οχτώ μέλη του πληρώματος και είχε κρατήσει ημερολόγιο των ημερών εκείνων, το οποίο παρέδωσε στον Μέλβιλ.
#5 Το βιβλίο «Μόμπι Ντίκ» μετατράπηκε σε όπερα, σε κινούμενο σχέδιο, τηλεοπτική παραγωγή έγινε ταινία δύο φορές. Ο Γκρέγκορι Πεκ στην ταινία του 1956 στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αχαάβ κάνει την ταινία να ξεχωρίζει από τις μεταφορές που έχουν γίνει στην μεγάλη οθόνη.
Photographs taken in 1954 on the Elstree Studios set of John Huston’s adaptation of Herman Melville’s MOBY DICK. The location work was done primarily in the seaside resort of Youghal, County Cork, Ireland, which stood in for the novel’s New Bedford, Massachusetts. #FilmTwitter pic.twitter.com/K9SUnEuOfI
— Michael Doyle (@DoyleofDarkness) November 10, 2021
Η πιο πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά είναι η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ με τον Κρις Χέμσγουορθ να πρωταγωνιστεί.
https://youtu.be/vWU5qvGEKZM
#6 Το μυθιστόρημα του Ναθάνιελ Χόθορν «Το Άλικο Γράμμα» που πραγματεύεται το καλό και το κακό επηρέασε τον Μέλβιλ στη συγγραφή του «Μόμπι Ντικ ή Φάλαινα». Μάλιστα το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον διάσημο συγγραφέα και καλό του φίλο.
#7 Το μυθιστόρημα του Μέλβιλ πέρασε απαρατήρητο, με αρνητική στο μεγαλύτερο μέρος της κριτική. Στις αρχές του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα τόσο του συγγραφέα όσο και του έργου του.
#8 Το βιβλίο των χιλίων σελίδων αναφέρεται στην αναμέτρηση των δυνάμεων της φύσης με του ανθρώπου. Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου έρχεται σε επαφή και με εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθήρια.
#9 Ο «Μόμπι Ντικ» ήταν το έκτο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ και η συγγραφή του βιβλίου διήρκεσε 18 μήνες.
#10 Στο έκτο βιβλίο του «Μόμπι Ντικ» ο Μέλβιλ έκανε στροφή στο στιλ των συγγραμμάτων του και ανέμειξε διάφορα λογοτεχνικά είδη, περιπέτεια με ιστορικές λεπτομέρειες και επιστημονικά στοιχεία. Έτσι, οι κριτικοί και το κοινό δεν παρέμειναν ευχαριστημένοι αναμένοντας ακόμα μία ρομαντική περιπέτεια από τον Μέλβιλ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο….
Για να γράψεις ένα μεγάλο βιβλίο, πρέπει να διαλέξεις ένα μεγάλο θέμα. […] Αυτό που, άπαξ και το ‘βρισκε κανείς, ξεκαθάριζαν και όλα τα υπόλοιπα” (H. Melville)
“Λέγε με Ισμαήλ. Πριν από μερικά χρόνια -δεν έχει σημασία πόσο ακριβώς- έχοντας λίγα ή καθόλου χρήματα στο πουγκί μου και τίποτα ιδιαίτερο που να με ενδιαφέρει στη στεριά, σκέφτηκα να ταξιδέψω λίγο στη θάλασσα και να δω το υδάτινο μέρος του κόσμου. Είναι ένας τρόπος που έχω να διώχνω το σπλήνιασμα και να ρυθμίζω το κυκλοφοριακό. Όταν πιάνω τον εαυτό μου να στραβώνει το στόμα όταν μες στην ψυχή μου είναι Νοέμβρης υγρός, που ψιλοβρέχει όταν πιάνω τον εαυτό μου να σταματάει άθελα μπρος σε φερετροπωλεία και να γίνεται ουραγός κάθε κηδείας που συναντώ και ειδικά όταν οι υποχονδρίες μου με κυβερνούν τόσο, που χρειάζεται ένας δυνατός ηθικός φραγμός να με εμποδίσει να βγω επίτηδες στο δρόμο και μεθοδικά να ρίξω χάμω τα καπέλα του κόσμου – τότε θεωρώ πως ήρθε πια η ώρα να μπαρκάρω, όσο πιο γρήγορα μπορώ. Είναι το δικό μου υποκατάστατο του πιστολιού και της σφαίρας. Με μια φιλοσοφική χειρονομία όλο μεγαλοπρέπεια, ο Κάτων ρίχνεται πάνω στο σπαθί του εγώ παίρνω ήσυχα το πλοίο. Δεν υπάρχει τίποτα το εκπληκτικό σ’ αυτό. Αν το ήξεραν έφτανε όλοι σχεδόν οι άνθρωποι, με τον τρόπο τους, αργά ή γρήγορα, θα έτρεφαν πάνω-κάτω τα ίδια αισθήματα με μένα για τον ωκεανό. […] (Από την έκδοση)
Με πληροφορίες από Wikipedia.org/ Sanshmera.gr/ logografis.gr