H μπάντα που γεννήθηκε σε ελληνικό camp προσφύγων και ετοιμάζεται να σκίσει!
Πώς η Τέχνη χτίζει Γέφυρες και στηρίζει την Ομαλή Κοινωνική Ένταξη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, αλλά και την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου, το SolidarityNow μας συστήνει μέσα από το αφιέρωμα #ArtIsMyLife, 9 καλλιτέχνες από το Κονγκό και τη Γουινέα των οποίων η Τέχνη είναι η ίδια τους η ζωή.
Ο Μόρια, ο Ρισάρντ, η Τερέσα, η Ζιζέλ, η Σάρα, ο Σάμι, ο Μόμο, ο Αρμόντ και ο Αμπντούλ βρήκαν στήριξη μέσα από τα προγράμματα της οργάνωσης στη βόρεια Ελλάδα –του προγράμματος Στέγασης και Φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη και των Κέντρων Υποστήριξης Οικογένειας και Παιδιού στη Βόλβη. Σήμερα, μας μιλάνε για την αγάπη τους στην ποίηση, στη ζωγραφική, στη μουσική και στη συγγραφή.
Το SolidarityNow καταγράφει μέσα από το φακό του φωτοειδησεογράφου Γιώργου Μουτάφη την ηχογράφηση -δυο τραγουδιών- που έκαναν σε ένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη, οι “Perle Music”, το συγκρότημα που δημιούργησαν πρόσφυγες από το Κονγκό, στο διάστημα της διαμονής τους στη Δομή Φιλοξενίας στη Βόλβη. Για το Ρισάρντ, το Μόρια και την Τερέσα «η τέχνη είναι υπόθεση όλων μας».
Σε αυτό το σύντομο βίντεο η τέχνη αποδεικνύεται σύντροφος ζωής. Μέσα από αυτήν οι άνθρωποι μπορούν να εξομολογηθούν τον πόνο τους, την οργή τους, τους φόβους τους, αλλά και τα όνειρά τους. Κάπως έτσι και για τους 9 αυτούς καλλιτέχνες, η τέχνη τους, λειτούργησε θεραπευτικά, τους βοήθησε να στέκονται όρθιοι στα πόδια τους, να προσπαθούν για το καλύτερο, και να ελπίζουν για το «ωραίον».
Το #ArtIsMyLife θέλει να μας υπενθυμίσει κάτι πολύ σημαντικό, ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι μονοδιάστατο. Τα πάντα έχουν μια δυαδικότητα. Κανείς δεν είναι απλά ένας πρόσφυγας, ή ένας αιτών άσυλο, ή ένας μετανάστης, είναι πάντα και κάτι άλλο. Μπορεί να είναι ένας σπουδαίος ποιητής, ή και ζωγράφος, ή συγγραφέας, ή φιλόσοφος και μουσικός.
Το SolidarityNow από τον Μάιο του 2017, υποστηρίζει τους 9 καλλιτέχνες από το Κονγκό, αλλά και όλη την κοινότητα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που διέμεναν στο Χώρο Φιλοξενίας της Βόλβης μέσω των Προγραμμάτων Στέγασης και Φιλοξενίας, και των Κέντρων Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Η οργάνωση, από το 2016 έως σήμερα, έχει προσφέρει στέγη και βασική στήριξη σε περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.