Ο Μπομπ Γκέλντοφ επιστρέφει βραβείο το οποίο έχει λάβει και η ηγέτιδα της Μιανμάρ Σου Κι
Την οποία κατηγορεί για "εθνοκάθαρση".
Ο Ιρλανδός τραγουδιστής και ακτιβιστής Μπομπ Γκέλντοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει το βραβείο του «Ελευθερία της πόλης του Δουβλίνου» για να διαμαρτυρηθεί επειδή έχει τιμηθεί με το ίδιο βραβείο η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούγκ Σαν Σου Κι, την οποία κατηγορεί για «εθνοκάθαρση» εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
«Δεν θα ήθελα να συνδέομαι με ένα πρόσωπο που αυτή την περίοδο επιδίδεται στην εθνοκάθαρση του λαού των Ροχίνγκια στη βορειοδυτική Βιρμανία», τόνισε ο Γκέλντοφ σε ανακοίνωσή του.
«Την τιμήσαμε, τώρα μας προκαλεί αηδία και μας ντροπιάζει», πρόσθεσε.
Ο Γκέλντοφ θα μεταβεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο δημαρχείο του Δουβλίνου για να επιστρέψει το βραβείο του με το οποίο τιμήθηκε το 2005.
«Είμαι ένας πολύ περήφανος Δουβλινέζος, όμως δεν μπορώ με καθαρή τη συνείδησή μου να εξακολουθώ να είμαι ένας από αυτούς που έχουν λάβει αυτή τη μεγάλη διάκριση, εφόσον η Σου Κι παραμένει μεταξύ τους», υπογράμμισε ο Γκέλντοφ.
Η τύχη των Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ που θεωρείται η πλέον διωκόμενη στον κόσμο, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Περίπου 900.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων. Η έξοδος περισσότερων από 600.000 εξ αυτών από τα τέλη Αυγούστου έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «εθνοκάθαρση».
Η Σου Κι, γνωστή στο παρελθόν για τη μάχη της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό το 1999 οπότε τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερία της πόλης του Δουβλίνου» και το παρέλαβε στη διάρκεια μιας τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία το 2012, δύο χρόνια αφού αφέθηκε ελεύθερη.
Τον προηγούμενο μήνα το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αποσύρει το βραβείο που της είχε απονείμει, ενώ αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να ανακληθεί και το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο έχει τιμηθεί η Σου Κι εξαιτίας των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ