Μπορεί να υπάρχει ζήλια και φθόνος σε μια υγιή σχέση;
Ζήλεια και φθόνος: Πότε χωρίζουμε.
Kάθε φορά που συναντούμε ανθρώπους και τους βάζουμε στη ζωή μας, είναι φυσιολογικό να βιώνουμε διάφορα συναισθήματα γι’ κείνους. Ορισμένα συναισθήματα μπορεί να μας δημιουργούν ενοχές. Όπως η ζήλια και ο Φθόνος, ιδίως εάν αισθανόμαστε έτσι για τον σύντροφό μας.
Κι όμως, οι ειδικοί διατείνονται ότι η ζήλια και ο φθόνος είναι φυσιολογικά κομμάτια μιας σχέσης, και επειδή δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε τα δαιμονοποιούμε.
Αν η ζήλια ή ο φθόνος είναι σε υγιείς δόσεις μπορεί να χρησιμεύσουν στη σχέση. Αρκεί αυτά τα συναισθήματα να μην μείνουν κρυφά, γιατί τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πάρουν άσχημη τροπή και η σχέση να καταστραφεί.
Η ικανότητα να επεξεργαζόμαστε τη ζήλια και το φθόνο, καθώς και κάθε άλλο σύνθετο συναίσθημα που αναδύεται μέσα μας, είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση. Το να μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε αυτά τα συναισθήματα είναι επίσης ζωτικής σημασίας και μας δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειριστούμε.
Που διαφέρει η ζήλια από τον φθόνο
Αν και χρησιμοποιούμε τις έννοιες εναλλακτικά μερικές φορές, η ζήλια και ο φθόνος είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά συναισθήματα. Ο φθόνος, έλεγε ο Αριστοτέλης, είναι ο πόνος για την καλή τύχη των άλλων. Σε αντίθεση με τη ζήλεια, ένα σενάριο τριών προσώπων που περιλαμβάνει το φόβο να χάσουμε κάποιον ή κάτι από έναν ανταγωνιστή, ο φθόνος είναι αυστηρά μια πρόταση δύο προσώπων – το συναίσθημα που προκύπτει όταν αισθανόμαστε ότι κάποιος κατέχει ένα χαρακτηριστικό που επιθυμούμε αλλά μας λείπει. Είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης φύσης που πηγάζει από την τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους – φίλους, συναδέλφους, αδέλφια, διασημότητες, ακόμη και αγνώστους στο δρόμο. Πολύ συχνά μπορεί να νιώθουμε ταυτόχρονα και τα δύο συναισθήματα.
Ζήλια
- Νιώθετε ότι απειλείστε όταν ο σύντροφος δίνει υπερβολική προσοχή σε κάποιον άλλο,
- Αναστατώνεστε όταν νιώθετε ότι ένας σύντροφος έλκεται από κάποιον άλλο,
- Θέλετε ο σύντροφός σας να περνάει λιγότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους,
- Δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφό για το που βρίσκεστε όταν δεν είστε μαζί,
- Ψάχνετε εμμονικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του συντρόφου σας.
Φθόνος
- Κατά βάθος δεν χαίρεστε με τις επιτυχίες του συντρόφου σας και νιώθετε μειονεκτικά,
- Κάνετε συνεχώς σύγκριση μισθών ή θέσεων εργασίας,
- Δυσφορείτε γιατί ο σύντροφός σας έχει περισσότερους φίλους και κοινωνική ζωή
- Κάνετε αρνητικά σχόλια σχετικά με τις ικανότητες του συντρόφου ή την επιτυχία στη δουλειά του
Ένας σύντροφος που ζηλεύει μπορεί να υποτιμά τη δουλειά σας. Ένας σύντροφος που φθονεί μπορεί να πει: «Η δουλειά της μας τα καταστρέφει όλα – είναι τόσο αγχωμένη που δεν μπορεί να φροντίσει τα παιδιά». Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελε να είναι στη θέση σας.
Πώς η ζήλια και ο φθόνος επηρεάζουν τη σχέση σας
Όπως πιθανώς υποψιάζεστε, τα συναισθήματα της ζήλιας και του φθόνου προς τον σύντροφό σας «φορτώνουν» αρνητικά τη σχέση.
Αν αυτά τα συναισθήματα δεν συζητηθούν, θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια, διαρραγή εμπιστοσύνης, καταχρηστική δυναμική ελέγχου και τελικά μπορεί η σχέση να τερματιστεί.
Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ενοχοποιείτε τα συναισθήματά σας. Αν τα επεξεργαστείτε σωστά μαζί με τον άλλον, μπορεί να καταλήξετε σε συμφωνίες που θα σας βοηθήσουν να τα διαχειριστείτε. Μπορεί να μετατραπούν σε συστατικά μιας υγιούς σχέσης.
Τρόποι αντιμετώπισης
- Μην πυροδοτείτε τη ζήλια. Μην φλερτάρετε με άλλους ανθρώπους για να προκαλέσετε τον σύντροφό σας.
- Μην καυχιέστε συνέχεια για τις επιτυχίες σας, όταν ξέρετε ότι ο σύντροφός σας αισθάνεται άσχημα για τη δική του θέση στη δουλειά.
- Βρείτε χρόνο να συζητήσετε τις δυσκολίες ανοιχτά, και αποφύγετε να ρωτήσετε απευθείας τον σύντροφό σας αν σας ζηλεύει, καθώς αυτό θα μπορούσε να τον κάνει να νιώσει ότι του επιτίθενται.
Ζήλεια και φθόνος: Πότε χωρίζουμε
Σε έναν τέλειο κόσμο, μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς νιώθουμε οδηγεί σε μια καλύτερη σχέση. Δυστυχώς, αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν προκύπτει πάντα.
- Φροντίστε να διατηρείτε σταθερά όρια σχετικά με τον τρόπο που σας συμπεριφέρεται ο άλλος.
- Μην ανεχτείτε ελεγκτικές ή καταχρηστικές συμπεριφορές.
Θα καταλάβετε ότι ο χωρισμός είναι στον ορίζοντα αν δεν δείτε τις αλλαγές που απαιτούνται για να μείνετε μαζί. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη δουλειά για να ανακαλύψει από πού προέρχεται η ζήλια/ο φθόνος του και να μάθει τρόπους να το επικοινωνεί με σαφήνεια, ίσως είναι ώρα να χωρίσετε. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάποιες συμφωνίες που θα τηρηθούν, ο χωρισμός είναι συχνά απαραίτητος.
Εάν ο τρόπος του συντρόφου σας δεν αλλάζει, αν δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του ενώ συνεχίζει να προσπαθεί να ελέγξει τη δική σας, δεν σημαίνει ότι είναι κακός άνθρωπος. Μπορεί απλώς να μην έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι σε μια στενή σχέση.
Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι και ανατρεπτικοί· αλλά είναι καλύτεροι από το να παραμείνετε σε μια συναισθηματικά ανθυγιεινή σχέση.
Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με ευγένεια και σεβασμό.