«Μπορούμε»: Η οργάνωση που θέλει να βάλει τέλος στη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα

Μια σημαντική οργάνωση έχει βάλει σαν στόχο της να μετριάσει ένα πρόβλημα κρίσιμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, βάζοντας το δικό της λιθαράκι, με το σύνθημα «Μπορούμε».

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
μπορούμε-η-οργάνωση-που-θέλει-να-βάλ-489220
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
Εικόνες ‘Μπορούμε’

Μια σημαντική οργάνωση έχει βάλει σαν στόχο της να μετριάσει ένα πρόβλημα κρίσιμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, βάζοντας το δικό της λιθαράκι, με το σύνθημα «Μπορούμε».

Ο λόγος για ένα ευρύ πλέον δίκτυο ανθρώπων που ενώθηκαν για να καταπολεμήσουν ένα ζήτημα, την σημασία του οποίου πολλοί δεν αντιλαμβάνονται καν, αυτό της σπατάλης τροφίμων. Ειδικά για μια χώρα σε κρίση, με πολλές ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη έστω και την παραμικρή βοήθεια, το «Μπορούμε» έχει βάλει αποστολή του να “διασώσει” όσα περισσότερα τρόφιμα είναι δυνατόν, ώστε να συμβάλλει στην ενίσχυση ατόμων σε ανάγκη, αλλά και στην αντιμετώπιση των ευρύτερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προβλήματος.

Το «Μπορούμε» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά “σώζει” φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Ποια είναι η ιστορία το «Μπορούμε»; Το φιλόδοξο εγχείρημα ξεκίνησε από μια μικρή κίνηση αλληλεγγύης το 2011, με 12 τυρόπιτες που οι πρωτεργάτες της ομάδας “έσωσαν” από ένα αναψυκτήριο και προσέφεραν σε τοπικό συσσίτιο. Όπως σημειώνουν, “Η ανησυχία για την ταυτόχρονη ύπαρξη τεράστιας σπατάλης, αλλά και αυξανόμενης ανάγκης για σίτιση το 2011 ήταν πολύ έντονη και ήδη υπήρχε η ιδέα στην αρχική της μορφή. Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ήταν από μια συμπτωματική στάση σε ένα αναψυκτήριο στο τέλος του ωραρίου του, όταν και παρατηρήθηκαν αυτές οι τυρόπιτες. Καθότι γνωρίζαμε ότι δύο δρόμους πιο κάτω υπήρχε το συσσίτιο ενός πολύ δραστήριου παππά, απλά ρωτήσαμε αν θα είχαν πρόβλημα, αντί να τις πετάξουν, να τις δώσουν στο συσσίτιο, ώστε να μοιραστούν το επόμενο πρωινό στους ωφελούμενους! Η χαρά όλων των εμπλεκόμενων από αυτήν την πρώτη δικτύωση μας ενέπνευσε πως κάτι πολύ καλό μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό!”.

Η συνέχεια δεν άργησε πολύ να έρθει. Όπως αναφέρει η ομάδα, Το «Μπορούμε» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από την Ξένια Παπασταύρου, την Άλια Μοάτσου και τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη σε συνέχεια της αρχικής ιδέας της Ξένιας για άμεση δικτύωση, δηλαδή διάσωση και προσφορά του φαγητού σε κοινωφελείς φορείς. Η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε ένα καινοτόμο μοντέλο διάσωσης και προσφοράς φαγητού ή αλλιώς τον πιο εύκολο τρόπο να σώζει οποιοσδήποτε ό,τι φαγητό περισσεύει αντί να το πετάει στα σκουπίδια. Το «Μπορούμε» γρήγορα εξελίχθηκε σε μια οργάνωση που είναι πλήρως αφοσιωμένη στην μείωση της σπατάλης φαγητού, προσεγγίζοντας ολιστικά το θέμα, και με προγράμματα διάσωσης και προσφοράς φαγητού, αλλά και με προγράμματα ενημέρωσης της κοινής γνώμης”.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα της οργάνωσης σήμερα αριθμούν τα επτά: «Διάσωση και Προσφορά Τροφίμων», με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς προς κοινωφελείς φορείς και τους ωφελούμενούς τους. «Πρόγραμμα Ενημέρωσης ‘Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη’», με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα πολλαπλά οφέλη της μείωσης της σπατάλης των τροφίμων. «Μπορούμε στο Σχολείο», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών. «Μπορούμε στη Λαϊκή», με στόχο την μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, όπως και για το «Μπορούμε στο Χωράφι», μέσω της αξιοποίησης της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής υπέρ κοινωφελών φορέων. «Είμαστε Οικογένεια», με σκοπό την δημιουργία «οικογενειών» στήριξης από αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν και αυτούς που έχουν επισιτιστική ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα, μέσω μιας διαφανούς και άμεσης διαδικασίας μετατροπής χρηματικών δωρεών σε δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ αποκλειστικά για αγορά τροφίμων. Αλλά και «Μπορούμε στη Γειτονιά», με σκοπό την ενημέρωση όλων των δυνητικών δωρητών περισσευούμενου φαγητού μιας γειτονιάς, σχετικά με το πόσο εύκολο είναι πλέον με τη βοήθεια του «Μπορούμε» να σώσουμε και να προσφέρουμε το φαγητό σε ανθρώπους με ανάγκη αντί να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

Ποιοι αποτελούν την κινητήρια ομάδα του «Μπορούμε» σήμερα; Σήμερα οι διαχειριστές της οργάνωσης παραμένουν δύο από τα τρία ιδρυτικά μέλη, και συγκεκριμένα η Άλια Μοάτσου και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, αλλά δεδομένου ότι το «Μπορούμε» έχει εξαιρετικά οριζόντιες δομές, η κινητήρια ομάδα είναι τα βασικά μέλη της ομάδας (συνολικά πέντε υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και τρεις μερικής), που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους για την μείωση της σπατάλης φαγητού. Είναι αδύνατο όμως να μη γίνει αναφορά και στους εθελοντές που μας στηρίζουν καθημερινά, πολλοί από αυτούς μάλιστα σχεδόν από την αρχή, πριν επτά χρόνια!”, σημειώνουν.

Η ομάδα σημειώνει, “Βασικό χαρακτηριστικό του μοντέλου μας, το οποίο πλέον εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, είναι ότι από ένα μικρό γραφείο είμαστε σε θέση να σώζουμε και να προσφέρουμε οτιδήποτε περισσεύει σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Βασικοί συνεργάτες μας είναι οι πολλές εκατοντάδες εταιρείες και ιδιώτες που προσφέρουν με τη βοήθειά μας ό,τι τους περισσεύει, αλλά και οι εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς στην Ελλάδα που αποδέχονται αυτές τις προσφορές. Φυσικά, τίποτα από όσα έχουμε κάνει δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους εθελοντές μας. Συγκεκριμένα, το 2018, μας στήριξαν 498 εθελοντές ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας, που είναι η μείωση της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα και η αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς προς αυτούς που την έχουν ανάγκη!”.

Ποιος είναι ο ρόλος του «Μπορούμε» σε αυτή την αλυσίδα κατά την οποία τα τρόφιμα αλλάζουν χέρια; Όπως αναφέρουν, “Το «Μπορούμε» ουσιαστικά διαχειρίζεται την πληροφορία του ποιος έχει να δώσει και υπό ποιες συνθήκες θέλει να το δώσει, μαζί με την πληροφορία του ποιος έχει ανάγκη να το λάβει. Κατόπιν γίνεται η αντιστοιχία με βάσει δύο κριτήρια, την πραγματική ανάγκη και την γεωγραφική εγγύτητα, ώστε να βρεθεί ο πιο κατάλληλος κοινωφελής φορέας της περιοχής που θα πάει να παραλάβει την δωρεά από το σημείο που έχει ορίσει ο δωρητής! Αυτό ακριβώς κάνει τη δωρεά εξαιρετικά εύκολη και αυτό είναι σημαντικό για να γίνεται σε μόνιμη βάση και έχει ad hoc.

Οι δωρητές μας είναι στην κυριολεξία οποιοσδήποτε έχει φαγητό και θέλει να το δώσει, από ιδιώτες μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, από φούρνους και ζαχαροπλαστεία μέχρι γάμους και βαφτίσια, ενώ οι παραλήπτες είναι πάντα οργανωμένες δομές προσφοράς φαγητού, ουσιαστικά δηλαδή τρεις κατηγορίες: συσσίτια, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων και κοινωφελείς οργανώσεις, καλύπτοντας ουσιαστικά κάθε κοινωνικά ευάλωτη ομάδα της χώρας μας”.

Πώς προσφέρει μια επιχείρηση τρόφιμα στο «Μπορούμε»; “Το μόνο που έχει να κάνει μια επιχείρηση είναι να μας ενημερώσει για το τι και το πώς θέλει να προσφέρει και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνουμε εμείς! Όλων των ειδών επιχειρήσεις συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα διάσωσης και προσφοράς τροφίμων του «Μπορούμε» χωρίς κανέναν περιορισμό”.

Τι κάνει ένας εθελοντής του «Μπορούμε» και πώς μπορεί να συμμετέχει κανείς από την Θεσσαλονίκη; “Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς κανείς να στηρίξει την προσπάθειά μας περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του καθενός. Οι βασικές ανάγκες μας είναι ασφαλώς στο γραφείο, όπου και πραγματοποιούνται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά δικτυώσεις τροφίμων, αλλά και στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή», στο οποίο διαρκώς έχουμε ανάγκη από εθελοντές. Το τελευταίο είναι και η βασικότερη ανάγκη μας στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη συνεργαζόμαστε με έξι λαϊκές αγορές, ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων λαϊκών περιορίζεται κυρίως από τον αριθμό των διαθέσιμων εθελοντών!”.

Ενδεχομένως στο μυαλό πολλών, στο άκουσμα όλων αυτών, να τριγυρνά ένα ερώτημα: Είναι το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς, κάτι που μπορεί να αλλάξει σε βαθμό που να κάνει την διαφορά;

“Το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού είναι τεράστιο σε παγκόσμια, αλλά και εθνική κλίμακα”, υπογραμμίζει η ομάδα. “Είναι ένα πρόβλημα με σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, το οποίο οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά. Ενδεικτικά, αν η σπατάλη φαγητού ήταν χώρα θα ήταν η τρίτη πιο ρυπογόνος χώρας του κόσμου (μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ), μιας και σε αυτήν οφείλεται το 8% των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ όταν πετάμε π.χ. ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας στα σκουπίδια, πετάμε επίσης και 15.000 λίτρα νερού που χρειάστηκαν για την παραγωγή αυτού, ενώ η αντιστοιχία για ένα καρβέλι ψωμί ανέρχεται στα 1.000 λίτρα νερού. Αλλά και οικονομικά, πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς π.χ. ότι κάθε Αμερικάνος πετάει ετησίως 2.500 δολάρια φαγητού στα σκουπίδια!

Ο κοινωνικός αντίκτυπος μπορεί να γίνει αντιληπτός αν συνειδητοποιήσουμε ότι απλά με τη σπατάλη των Ευρωπαίων θα μπορούσαν να σιτιστούν τα 500 εκατομμύρια υποσιτιζόμενων ανθρώπων της υποσαχάριας Αφρικής! Το τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει, μπορεί κανείς να το αντιληφθεί και απλά από τον αντίκτυπο των δράσεων του «Μπορούμε», δηλαδή ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και δεδομένου ότι ασφαλώς δεν σώζουμε μικρό ποσοστό επί του συνόλου, έχουμε καταφέρει να σώσουμε και να προσφέρουμε περισσότερες από 30 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε 7 χρόνια!”.

Η αλλαγή συμπεριφοράς είναι θέμα νοοτροπίας και η σπατάλη τροφίμων είναι κάτι που δεν απασχολεί τους πολίτες στον δυτικό κόσμο όσο μάλλον θα έπρεπε. Ποια πιστεύουν ότι είναι τα πιο κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει αυτό και οι δικές τους δράσεις για την ολιστική προσέγγιση του θέματος;

“Εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες, ειδικά στον «δυτικό κόσμο» στον οποίο αναφέρεστε, για την πρακτική μείωση της σπατάλης σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί πολύ η ενημέρωση της κοινής γνώμης και πράγματι να είναι πλέον και εμφανής και η μείωση.

Στην Ελλάδα είμαστε, δυστυχώς, ακόμα πολύ πίσω και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και σε επίπεδο πολιτειακό, με το ελληνικό κράτος να εμφανίζεται ουραγός στις πολλές πτυχές της σπατάλης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Ακριβώς αυτό προσπαθούμε ως «Μπορούμε» να αλλάξουμε με τον δεύτερο πυλώνα δράσεών μας που αφορούν την ενημέρωση. Έχουμε την τιμή να είμαστε μέλος του πάνελ εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη τη γνώση που λαμβάνουμε από εκεί προσπαθούμε να την φέρουμε και στην Ελλάδα.

Πέρα από τις παρουσιάσεις, τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις, ασφαλώς ο πιο σημαντικός αντίκτυπος είναι αυτός του εκπαιδευτικού προγράμματός μας, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε μιλήσει σε περισσότερους από 16.000 μαθητές τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για το θέμα της σπατάλης φαγητού, αλλά και για τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού”, αναφέρει η ομάδα.

Το «Μπορούμε» έχει τρέξει τους τελευταίους μήνες ενδιαφέρουσες καμπάνιες βίντεο για την ευαισθητοποίηση του κοινού, χαρακτηριστικά την “Ιστορία ενός μοναχικού κάδου” και την καμπάνια της με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Όπως σημειώνει η ομάδα, “Τα δύο συγκεκριμένα βίντεο αποτελούν μια εξαιρετικά γενναιόδωρη και ευγενική χορηγία της εταιρείας Asset Ogilvy, η οποία έχει υπάρξει στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια με διάφορους τρόπους. Η απήχηση έχει υπάρξει πολύ θετική και πάντα έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς τις αντιδράσεις του κοινού την πρώτη φορά που βλέπουν τα βίντεο. Αυτό ισχύει ειδικά για το βίντεο με τον σεφ Σκαρμούτσο λόγω του ανατρεπτικού του χαρακτήρα και για αυτό το χρησιμοποιούμε συχνά και με παιδιά!”.

Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του «Μπορούμε» που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον για τις οποίες πρέπει να ξέρουν οι πολίτες; “Η σημαντικότερη επόμενη δράση μας, και μια που ονειρευόμαστε χρόνια αλλά τώρα ευχόμαστε πως θα γίνει πραγματικότητα είναι η δημιουργία μιας εθνικής συμμαχίας για την μείωση της σπατάλης τροφίμων, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα, από την κοινωνία των πολιτών και τους καταναλωτές μέχρι τα πανεπιστήμια και από τους αγρότες μέχρι το λιανικό εμπόριο! Ο στόχος αυτής της συμμαχίας θα είναι ουσιαστικά να φέρουμε κοντά τους εμπλεκόμενους, ώστε πολύ πιο γρήγορα να βρεθούν πρακτικές λύσεις για την μείωσης της σπατάλης αλλά ασφαλώς και να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με στόχο την αύξηση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης!”.

Αν έχετε αμφιβολίες, τα νούμερα του «Μπορούμε» μιλούν από μόνα τους:

-Καθημερινά σώζει και προσφέρει περισσότερες από 23.000 μερίδες φαγητού.

-Χάρη στο μηχανισμό διάσωσης και προσφοράς του «Μπορούμε», 1€ λειτουργικού κόστους αντιστοιχεί σε περισσότερες από 42 μερίδες φαγητού για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

-Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν σώσει και προσφέρει συνολικά πάνω από 28.000.000 μερίδες φαγητού αξίας πάνω από 42.000.000€ (με 1,5€ / μερίδα).

-Περισσότεροι από 1.400 εθελοντές έχουν στηρίξει το «Μπορούμε».

-Συνεργάζεται με περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα.

-Περισσότερες από 2.200 επιχειρήσεις έχουν προσφέρει φαγητό με τη βοήθεια του «Μπορούμε».

-Έχουν σώσει και προσφέρει φαγητό σε 80 σημεία της Ελλάδας.

-Περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο».

-Έχουν σώσει και προσφέρει περισσότερους από 230 τόνους φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσω του «Μπορούμε στη Λαϊκή».

50 τόνοι λαχανικών & φρούτων 50 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί και προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στο Χωράφι».

-Έχουν μετατρέψει περισσότερες από 260.000 ευρώ χρηματικών δωρεών σε δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ, στηρίζοντας 2.136 ωφελούμενους μέσω του «Είμαστε Οικογένεια».

Απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ:

Και φυσικά, Γίνε πρεσβευτής του Μπορούμε!

Μην ξεχνάς αυτά τα απλά βήματα με τα οποία μπορεί ο καθένας από εμάς να μειώσει την σπατάλη φαγητού γύρω του:

  1. Ψωνίζουμε «με μέτρο» – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγοράζαμε, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
  2. Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
  3. Μάθετε πότε στα αλήθεια “χαλάει” το φαγητό – Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
  4. Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
  5. Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  6. Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
  7. Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
  8. Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
  9. Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
  10. Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό – Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο [email protected] εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια να κάνουμε τη δωρεά των τροφίμων μας.

Γνώρισε το «Μπορούμε» εδώ: www.boroume.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα