Μύρισε γιαουρτόπιτα στη γειτονιά
Οι ιστορίες της γειτονιάς είναι κομμάτι του εαυτού μας.
-“Μύρισε, κυρά-Σούλα όλη η πολυκατοικία”, είπε η κυρία Δήμητρα που επέστρεφε εκείνη την ώρα από τη βραδινή της βάρδια στο Νοσοκομείο.
-“Σώσαμε κανένα σήμερα;”, της αποκρίθηκε η κυρά-Σούλα με τη λουλουδένια της ποδιά στη μέση καθώς ετοίμαζε τρία γενναία κομμάτια σε ένα τάπερ. “Για τα παιδιά”, της έκανε νόημα και της έχωσε το τάπερ στη πάνινη τσάντα που κουβαλούσε μαζί της.
-“Αχ, βρε κυρά-Σούλα”, ακούστηκε ξεθωριασμένη η φωνή της κυρίας Δήμητρας καθώς άνοιγε την πόρτα του ασανσέρ εξουθενωμένη από την εφημερεία.
Την ίδια στιγμή τράβηξε την άσπρη δαντελένια κουρτίνα και άνοιξε το παράθυρο από τον πρώτο όροφο η κυρία Μάγδα. -“Έψησα καφεδάκι, άστα λόγια κι έλα!”
‘Ετσι κάπως περνούσαν τα πρωινά στο στενάκι της Τούμπας. Αν τύχαινε να περάσεις πολύ πρωί από κει, θα έβρισκες πόρτες και παράθυρα ανοιχτά, χαμογελαστούς ανθρώπους της γειτονιάς, μυρωδιά από τον πρώτο πρωινό καφέ και καλωσόρισμα.
Κάθε φορά που γινόταν κάτι σημαντικό στο μικρόκοσμο της γειτονιάς η κυρά-Σούλα έβαζε μπρος τα μεγάλα μέσα. Έφτιαχνε γιαουρτόπιτα και μύριζε όλος ο τόπος. Στα τριήμερα από το θάνατο της κυρά-Μαρίας της αρχόντισσας, στα γενέθλια του εγγονού της, του ζιζάνιου, για τα περαστικά και ένα καλό λόγο στα παιδιά στης κυρίας Γεωργίας που νοσηλεύεται τόσες μέρες στην εντατική. Την έφτιαχνε πάντα πολύ πρωί, πού καιρός για ύπνο, για όπου υπήρχε αγάπη και νοιάξιμο. Αν τύχαινε να περάσεις απο κει, ένιωθες μια θαλπωρή, μια ζεστασιά, ανάσαινες φρέσκα υλικά.
Η συνταγή εύκολη και γρήγορη:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια γιαούρτι
6 αυγά
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, (η κυρά-Σούλα λέει με το μάτι)
1 φλυτζάνι βούρτυρο
3 βανίλιες
1 μπέικινκ πάουντερ σακουλάκι
1 λεμόνι (ξύσμα )
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μετά προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε δυνατά, οι νέες τα θέλετε όλα εύκολα και βάζετε μίξερ, οι παλιές έχουν γερά χέρια δε χαμπαριάζουν, λέει η κυρά-Σούλα. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, προσέχουμε να μην είναι μπόλικο, να κόβει το μάτι μας, να μαστε ξύπνιες ντε, συμβουλεύει η κυρά-Σούλα, στη συνέχεια το μπέικινκ, τις βανίλιες και τα ξύσματα.
Το περιχύνουμε σ’ ένα ταψί αφού πρώτα το αλείψουμε με βούτυρο ή λάδι. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά, το ελέγχουμε να μην καβουρνιαστεί. Η κυρά-Σούλα χώνει μια οδοντογλυφίδα για να διαπιστώνει αν ψήθηκε στο εσωτερικό.
Αγάπη να βάλουμε και νοιάξιμο για τον διπλανό.