Μύθοι και αλήθειες γύρω από τα light προϊόντα διατροφής
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υγεία και το αδυνάτισμα.
Τα light προϊόντα είναι βαθιά ριζωμένα στη διατροφική μας συνείδηση, αλλά δεν είναι πάντοτε σίγουρο πως γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες γύρω από αυτά. Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που τα συνοδεύουν;
«Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, ένα προϊόν ονομάζεται light, εφόσον οι θερμίδες που αυτό περιέχει είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν» αναφέρει στην Parallaxi η διαιτολόγος – διατροφολόγος Λήδα Μακρή. «Η μείωση αυτή δεν έχει να κάνει με τη μείωση πρωτεϊνών. Έχουμε light προϊόντα σε λιπαρά που θα πρέπει η περιεκτικότητά τους σε λίπος να είναι έως και 5%. Στην αγορά όμως κυκλοφορούν προϊόντα light με 5% έως και 40% λιπαρά. Τρόφιμα που είναι χαμηλά σε αλάτι και θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερο αλάτι από το ανάλογο τρόφιμο της αγοράς».
Ποια είναι τα υπόλοιπα «ψιλά γράμματα» που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας σε σχέση με τα light προϊόντα;
Όσον αφορά το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή καθόλου λιπαρά αυτά περιέχουν σίγουρα λιγότερες θερμίδες από ότι τα πλήρη.
Τα light γαλακτοκομικά μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα πλήρη, αλλά η περιεκτικότητά τους όσον αφορά το ασβέστιο και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος (φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β) παραμένει ίδια. Μάλιστα, το αποβουτυρωμένο γάλα έχει και ελάχιστα περισσότερο ασβέστιο σε σύγκριση με το πλήρες!
Η βιταμίνη που «χάνεται» στο άπαχο γάλα και γιαούρτι (δηλαδή στα γαλακτοκομικά με 0% λίπος) είναι η λιποδιαλυτή βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία οπότε οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D καλύπτονται κατά ένα μεγάλο μέρος από την έκθεσή μας στον ήλιο ενώ παράλληλα συμβάλλουν και οι τροφές της καθημερινής διατροφής όπως αυγό, τυρί, κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, ξηροί καρποί κ.α.
Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δεν έχουν λίγες θερμίδες αντιθέτως πολλά από αυτά περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης. Πρόκειται για την παράδοξη πραγματικότητα: τρώμε light προϊόντα και παχαίνουμε περισσότερο. Το ότι έχει χαμηλότερα λιπαρά όμως δε σημαίνει ότι δεν παχαίνει κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η «παγίδα». Πολλά διαιτητικά τρόφιμα, λόγω χαμηλών θερμίδων «χάνουν» σε γεύση, οπότε οι κατασκευάστριες εταιρίες, συμπληρώνουν με υδατάνθρακες (άμυλο και ζάχαρη) για τη βελτίωση της γεύσης.
Αποτέλεσμα αυτού είναι όχι μόνο να μην αδυνατίζουν οι καταναλωτές, αλλά να παχαίνουν κιόλας πολλές φορές, αφού θεωρώντας τα προϊόντα διαιτητικά, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Και εδώ βρίσκεται το κλειδί της κατανάλωσης των light προϊόντων: το μέτρο! Το ότι ένα προϊόν είναι χαμηλό σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το καταναλώνουν αλόγιστα. Πρέπει να καταναλώνεται σε μικρότερη ή ίση ποσότητα με το κανονικό προϊόν.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους ή στην πρόληψη ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες αλλά στα πλαίσια όπου αυτά καταναλώνονται με μέτρο.
Μεγάλη σημασία έχει να μάθουμε να διαβάζουμε πάρα πολύ καλά τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων και να αναγνωρίζουμε πότε ένα προϊόν είναι καλό να το προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Για να μπορούμε να το καταναλώνουμε καλό θα είναι να είναι χαμηλό σε λιπαρά, χαμηλό σε ζάχαρη και με μειωμένες θερμίδες.
Προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά θα μπορούσαμε να τα προτιμάμε σε σχέση με τα πλήρη. Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να έχουν μια προσεγμένη δίαιτα και όχι μόνο σε εκείνους που θέλουν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.
Τα προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη αφορούν κυρίως ποτά, ροφήματα, γλυκά και παγωτά, που για να “αφαιρέσουν” την ζάχαρη χρησιμοποιούνται ουσίες με υψηλή γλυκαντική ικανότητα. Οι πιο γνωστές είναι ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το ακεσουλφαμικό κάλιο και στις μέρες μας και η στέβια.