Μύθος ή Αλήθεια: Πρόστιμο 100 ευρώ για την σαγιονάρα στην οδήγηση;
Τι ακριβώς ισχύει περί αυτού;
Το καλοκαίρι είναι εδώ και ταυτόχρονα μεταξύ άλλων επηρεάζονται διάφορες καθημερινές συνήθειες μεταξύ των οποίων και το outfit της οδήγησης. Σίγουρα λίγοι είναι εκείνοι που έχουν τη διάθεση να φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια και να σφίξουν τα κορδόνια μετά από την παραλία οπότε προσφεύγουν στην επιλογή της σαγιονάρας. Πόσο ασφαλές όμως είναι αυτό στην οδήγηση;
Κυκλοφορεί η φήμη πως υπάρχει πρόστιμο για την οδήγηση φορώντας σαγιονάρες και μάλιστα πως αγγίζει το ποσό των 100 ευρώ. Σύμφωνα με το autogreeknews.gr ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Ισχύει πως ο Κ.Ο.Κ. είναι ξεκάθαρος σε ένα σημείο του αναφέροντας πως «ο oδηγός oφείλει κατά τo χρόνo της oδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει τo όχημά τoυ. Ο oδηγός κάθε oχήματoς υπoχρεoύται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών τoυ, για να ενεργεί ελεύθερα τoυς αναγκαίoυς χειρισμoύς». Η παράβαση σε αυτό αποφέρει πρόστιμο 100 ευρώ στον οδηγό και στέρηση διπλώματος για 30 ημέρες. Ωστόσο είναι στην ευχέρεια του κάθε αστυνομικού υπαλλήλου το πώς θα κριθεί η σαγιονάρα ως υπόδημα στα πόδια του οδηγού.
Τυπικά δεν υπάρχει κανόνας στον Κ.Ο.Κ που να αναφέρεται συγκεκριμένα στις σαγιονάρες. Ωστόσο η σαγιονάρα είναι κοινώς παραδεκτό πως είναι απαγορευτική για την οδήγηση. Είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ακριβώς αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Κ.Ο.Κ. όταν μιλάει για “πλήρη ελευθερία των κινήσεών τoυ, για να ενεργεί ελεύθερα τoυς αναγκαίoυς χειρισμoύς”.
Το πιο φρόνιμο είναι ο οδηγός -ανεξάρτητα από τον φόβο προστίμου- να φοράει πάντα ένα ζευγάρι παπούτσια ακόμα και μετά την παραλία. Σίγουρα όχι σαγιονάρες, σίγουρα όχι ξυπόλυτη οδήγηση, ακόμα και αν το σπίτι μας βρίσκεται στα 200 μέτρα από την παραλία.