Να τα χιλιάσει: Η χώρα που σύντομα θα ξεπεράσει την Ιαπωνία σε προσδόκιμο ζωής
Και δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι.
Κι αν όλοι προσπαθούμε να παρατείνουμε τη ζωή μας- μιας και δεν μπορούμε να την κάνουμε αιώνια- μια χώρα φαίνεται να τα καταφέρνει πολύ καλά. Και αυτή δεν είναι η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με νέα έκθεση, η Ισπανία σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής για πρώτη φορά.
Ειδικότερα, στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet και ανέλυσε το CNN έδειξαν ότι οι Ισπανοί θα ζουν για 85,8 χρόνια κατά μέσο όρο μέχρι το 2040.
Από την άλλη, όσοι ζουν στην Ιαπωνία αναμένεται να έχουν μια μέση διάρκεια ζωής 85,7 ετών για την ίδια χρονική περίοδο, με τους ανθρώπους της Σιγκαπούρης να ακολουθούν με 85,4 χρόνια και τους Ελβετούς με 85,2 χρόνια.
Όμως, ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται για ορισμένες χώρες, αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ πέφτουν από την 43η στην 64η θέση, με μέσο προσδόκιμο ζωής 79,8 έτη το 2040. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, θα ζουν μόνο 1,1 έτος περισσότερο κατά μέσο όρο μέχρι το 2040, την ώρα που άλλες χώρες θα βλέπουν το προσδόκιμο ζωής τους να αυξάνεται κατά 4,4 έτη την ίδια περίοδο.
Φυσικά, τίποτα δεν είναι απόλυτο.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, η αύξηση ή μείωση του προσδόκιμου ζωής εξαρτάται από το εκάστοτε σύστημα υγείας κάθε χώρας.
Πράγματι, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ισπανία, είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρει υγειονομική περίθαλψη χρηματοδοτούμενη από φόρους. Εξαιτίας αυτού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατέταξε ως την έβδομη καλύτερη στον κόσμο.
Σημαντικό στο σημείο αυτό είναι ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία και τη μακροζωία φάνηκε να είναι πράγματα που μπορεί να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, σε συνδυασμό με την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.
Τελευταία στην παγκόσμια κατάταξη με προσδόκιμο ζωής μόνο 57,3 έως το έτος 2040, βρίσκεται η χώρα Lesotho, στη νότια Αφρική.
«Οι ανισότητες θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες», λέει ο δρ Murray του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Και συνεχίζει: «Σε σημαντικό αριθμό χωρών, πάρα πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να κερδίζουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα, θα παραμείνουν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και θα πεθαίνουν τελικά πρόωρα. Ωστόσο, τα έθνη θα μπορούσαν να επιτύχουν ταχύτερη πρόοδο βοηθώντας τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους κινδύνους, ιδίως το κάπνισμα και την κακή διατροφή».
Πηγή: Travel + Leisure