Life

Να βάζουμε ένα ή δύο κενά μετά την τελεία;

Οι ψυχολόγοι (ακόμα) το ψάχνουν.

Parallaxi
να-βάζουμε-ένα-ή-δύο-κενά-μετά-την-τελεί-317559
Parallaxi

Ένα δίλημμα που δεν είναι προφανές στην καθημερινή μας τριβή με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι η σχέση μας με τα κενά μετά από την τελεία και πριν την έναρξη μιας νέας πρότασης. Με δυο λόγια, πατάμε μόνο μια φορά backspace ή δύο; 

Η αυθόρμητη απάντηση είναι πως ένα κενό σαφώς και είναι αρκετό, ωστόσο μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από ψυχολόγους στο Skidmore College της Νέας Υόρκης ασχολήθηκε εκτενέστερα με το κατά πόσο το συγκεκριμένο θέμα επηρεάζει το πώς ο αναγνώστης επεξεργάζεται το κείμενο που διαβάζει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει διαφορά στην κατανόηση του περιεχομένου, αλλά είναι γεγονός ότι το διπλό κενό προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα στην επεξεργασία των λέξεων κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Συγκεκριμένα, οι εξήντα συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να διαβάσουν είκοσι ξεχωριστές παραγράφους με οκτώ προτάσεις περίπου η κάθε μία. Κάθε παράγραφος περιελάμβανε μία από τις εξής τέσσερις παραλλαγές:

– ένα κενό μετά από κάθε τελεία και κόμμα

– δύο κενά μετά από κάθε τελεία και κόμμα

– ένα κενό μετά από κάθε τελεία, δύο κενά μετά από κόμμα

– δύο κενά μετά από κάθε τελεία, ένα κενό μετά από κόμμα.

Κάθε παράγραφος τελείωνε με μία ερώτηση κατανόησης που έπρεπε να συμπληρωθεί από όσους συμμετείχαν. Οι ερευνητές παρατηρούσαν την κίνηση των ματιών των συμμετεχόντων όσο διάβαζαν, καθώς επίσης και τον χρόνο που χρειάζονταν για να ολοκληρώσουν την ανάγνωση κάθε παραγράφου.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ο αριθμός των κενών δεν επηρέασε την πρόσληψη του κειμένου ή την ταχύτητα της ανάγνωσης. Ωστόσο, στα κείμενα με δύο κενά μετά την τελεία, περισσότερα άτομα έτειναν να παραλείπουν αυτό το κομμάτι και λιγότεροι χρονοτριβούσαν μένοντας σε αυτό. Και πάλι όμως, χρειάζονταν λιγότερο χρόνο συγκριτικά με εκείνους που έτειναν να… κωλυσιεργούν μπροστά στις προτάσεις που ξεκινούσαν με ένα μόνο κενό μετά την τελεία.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δείγμα του πόσο γρήγορα κανείς αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τις λέξεις που έχει διαβάσει, προτείνοντας ότι τα δύο κενά κάνουν τα κείμενα πιο εύκολα στην ανάγνωση.

Πηγή: Quartz

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πάμφθηνοι στο μέλλον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα