Η νέα τάση των ανθρώπων που δουλεύουν πια νύχτα

Το τελευταίο έτος της καραντίνας έδωσε περισσότερη ευελιξία στους εργαζόμενους "νυχτοπούλια"

Parallaxi
η-νέα-τάση-των-ανθρώπων-που-δουλεύουν-π-740009
Parallaxi

Ο Christopher Gang προσλήφθηκε τον Απρίλιο του 2020 ως μηχανικός λογισμικού σε μία start up επιχείρηση που ονομάζεται Cured. Από το κολέγιο ακόμη, θυμάται τον εαυτό του να λειτουργεί καλύτερα αργά τη νύχτα. Στη νέα του θέση, μία εργασία εξ αποστάσεως , εφάρμοσε αυτή του τη συνήθεια για πρώτη φορά στην επαγγελματική του ζωή.

“Η αγαπημένη μου ώρα για εργασία είναι 2 ή 3 το πρωί, αλλά αν ρολάρει η δουλειά, μπορώ να μείνω και έως τις 6 ή τις 7 το πρωί”, λέει ο 24χρονος, που ζει στο Ντάλας. Ωστόσο, για 3 μήνες, έκρυβε τα πραγματικά ωράρια εργασίας του.

Πιστεύει ότι υπάρχει γενικότερα προκατάληψη απέναντι σε αυτούς που σηκώνονται αργά το πρωί, και μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική τους θέση. “Όταν όμως κέρδισα την εμπιστοσύνη του διευθυντή μου, μπορούσα να είμαι πιο ευέλικτος”. Τώρα δουλεύει αργά το βράδυ ανοιχτά και δεν ανησυχεί αν το γνωρίζουν οι συνάδελφοί του.

Με την αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας, τα ωράρια έχουν ξεφύγει απο το αυστηρό πλαίσιο των 9 με 5 πιο πολύ από ποτέ και οι “κουκουβάγιες”, δηλαδή οι νυχτερινοί τύποι, έχουν αυξηθεί. Θα πρέπει βέβαια να κρατούν μία ισορροπία  με τα αφεντικά και τους συναδέλφους τους πιο εργάζονται πιο “παραδοσιακές” ώρες και να προσπαθούν επίσης να αποφύγουν το burnout.

Η εργασία τις πολύ προχωρημένες ώρες της ημέρας δεν είναι απλώς μία προσωπική επιλογή. Κάποια άτομα έχουν διαφορετικό χρονότυπο ή τάση να αισθάνονται πιο παραγωγικοί αργά το απόγευμα και τη νύχτα, με βάση τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματός τους. Μελέτη του 2020 σε 8.395 Κινέζους διαπίστωσε ότι περίπου το 17% από αυτούς παρουσίασαν “νυχτερινούς” χρονότυπους, ενώ  το 11% παρουσίασαν “πρωινούς”. Άλλες μελέτες από τις Η.Π.Α., τη Σαουδική Αραβία και την Τσεχική Δημοκρατία αποκαλύπτουν περισσότερη κλίση του πληθυσμού προς τις νυχτερινές “κουκουβάγιες” απ ότι στους πρωϊνούς “κορυδαλλούς” (όπως χαρακτηρίζονται οι δύο διαφορετικοί χρονότυποι).

Ο τελευταίος χρόνος των lockdown και της παραμονής στο σπίτι, έδειξε σύμφωνα με την Elise Facer-Childs, ερευνήτρια ύπνου στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οτι “σε γενικές γραμμές, όταν οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, μετατοπίζουν το πρόγραμμά τους λίγο αργότερα” Έτσι, για πολλούς εργαζόμενους για τους οποίους τα παραδοσιακά προγράμματα του γραφείου είναι κάποιες φορές  “σκληρά” ,όπως αναφέρουν, το τελευταίο έτος ήταν μια ανακούφιση.

Πολλές νυχτερινές “κουκουβάγιες” της πανδημικής εποχής είναι γονείς, ειδικά εκείνοι των μικρών παιδιών, οι οποίοι εκτιμούν το γεγονός οτι μπορούν να εργάζονται αργά, τώρα που η εκπαίδευση γίνεται απομακρυσμένα και η ημερήσια φροντίδα είναι μειωμένη.

“Το γεγονός οτι είμαι “κουκουβάγια” φάνηκε χρήσιμο όταν ξεκίνησε η πανδημία, καθώς ανέλαβα τη φροντίδα της κόρης μου και ελάφρυνα τη σύντροφό μου”, λέει ο Jeffrey Baker, ηθοποιός και ανιματέρ, ο οποίος άρχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως τον Μάρτιο σε μία εταιρία καζίνο.

Όπως αναφέρει, ήταν ειλικρινής απέναντι στους προϊσταμένους του τόσο για την προτίμησή του σε νυχτερινό ωράριο όσο και για τη φροντίδα της κόρης του κατά τη διάρκεια της ημέρας. “Ξέρουν ότι κάνω τη δουλειά μου κυρίως τη νύχτα”, λέει. Οι ώρες αιχμής του είναι από τις 10 μ.μ. έως τις 2 π.μ.

Ο κ. Gang, στο Ντάλας, προσθέτει ότι το να είσαι καλός εργαζόμενος “κουκουβάγια”  έχει καμπύλη μάθησης και είναι σημαντικό να διατηρείς επαφή με συναδέλφους.

“Για μερικές πιο πρωϊνές συναντήσεις χρειάστηκε να ξυπνήσω, μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, αφού είχα μείνει ως αργά την προηγούμενη και σαφώς είχα ακόμα τη “θολούρα” του ύπνου στο πρόσωπό μου στις βιντεοκλήσεις μας», παραδέχεται. “Τώρα ξέρω ότι αν έχω την πρώτη μου συνάντηση στις 11 ή 12, θα σηκωθώ μια ώρα πριν για να έχω χρόνο να φρεσκαριστώ και να πιω καφέ.”

Για εργαζόμενους “νυχτοπούλια” βέβαια που οι συναντήσεις τους τείνουν να ξεκινούν νωρίτερα από το μεσημέρι, και που λαμβάνουν συνεχή μηνύματα από συναδέλφους κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει ο κίνδυνος να δουλεύουν εντέλει πολύ περισσότερες ώρες.

Ορισμένοι από τους “ξενύχτηδες” ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα με αυτή τους τη συνήθεια όταν επιστρέψουν στα παραδοσιακά ωράρια γραφείου, μετά το εμβόλιο. Υπάρχει βέβαια τρόπος να αναπροσαρμόσουν το βιολογικό τους ρολόι, αναφέρει η Dr. Facer-Childs. Η ίδια βοήθησε σε μια μελέτη του 2019 πάνω σε 22 νυχτερινές  “κουκουβάγιες” και κατάφερε να αλλάξει τον κύκλο ύπνου τους πηγαίνοντάς τον περίπου δύο ώρες πίσω μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Η ομάδα της διαπίστωσε ότι κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης πρωινού αμέσως μετά το ξύπνημα, της αποφυγής της καφεΐνης μετά τις 3 μ.μ. και της μεγαλύτερης έκθεσης στο φως της ημέρας, βοήθησαν τους συμμετέχοντες να ξυπνάνε νωρίτερα. Χρειάζεται απλά κάποιος χρόνος προσαρμογής, όπως λέει.

Εργαστείτε πιο έξυπνα τη νύχτα

Οι ειδικοί στην εργασία και στον ύπνο και οι έμπειροι εργαζόμενοι “κουκουβάγιες” προτείνουν μερικά tips για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται αργά το 2021 με την άνεσή τους:

Προγραμματισμός emails: Χρησιμοποιήστε εφαρμογές και λειτουργίες όπως το Boomerang για το Gmail ή Delayed messages στο Outlook που σας βοηθούν να στέλνετε emails σε ώρες ή μέρες μετά τη σύνταξή τους.

Ενημερώστε για τις προτιμήσεις σας: Πείτε στο αφεντικό και τους συναδέλφους σας ότι έχετε την τάση να εργάζεστε αργά, ώστε να μην ανησυχήσουν όταν συνειδητοποιήσουν ότι επεξεργαζόσασταν ένα υπολογιστικό φύλλο τα μεσάνυχτα.

Θέστε όρια: Εάν εργάζεστε όταν κοιμούνται οι άλλοι, μπορεί να χρειάζεστε κάποιον ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματίστε για παράδειγμα δύο ημέρες  την εβδομάδα χωρίς πρωινά meetings, ώστε να μπορείτε πράγματι να ξεκινήσετε αργά τη δουλειά σας και να μην ξεφεύγετε από τα ωράριά σας όλη την ώρα.

Πηγή: The Wall Street Journal

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα