Νέες δυνατότητες για την καριέρα φοιτητών διοίκησης επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την KPMG.

Parallaxi
νέες-δυνατότητες-για-την-καριέρα-φοιτ-310276
Parallaxi

Την τεχνολογία ως σύμμαχο και όχι ως απειλή για την καριέρα τους βλέπουν φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων σε κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού International Case Competition (KICC) που διεξάγει η KPMG.

Το σύνολο των φοιτητών αναμένει ότι η τεχνολογία θα έχει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στην καριέρα τους, με περισσότερους από το 50% να προσδοκούν ότι θα αλλάξει ριζικά την εργασία που κάνουν, ενώ κανένας τους δεν αναμένει να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Για την έρευνα ερωτήθηκαν 88 φοιτητές που προέρχονται από κορυφαία πανεπιστήμια 22 χωρών.

Στο πλαίσιο των επιφυλάξεων ότι η τεχνολογία ενδέχεται να περιορίσει ή και να εξαφανίσει εργασιακές ευκαιρίες, οι φοιτητές είναι πεπεισμένοι σε μεγάλο βαθμό ότι η τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την καριέρα τους.

Όταν ερωτήθηκαν να ξεχωρίσουν στο τι εκτιμούν πως θα έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στην καριέρα τους από τις νέες τεχνολογίες, περισσότεροι από το 35% αναμένουν ότι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παράγουν εργασία προστιθέμενης αξία ή με μεγαλύτερο αντίκτυπο, ενώ ένα ποσοστό 21% διαβλέπει ότι θα τους παρέχουν την ευκαιρία να εστιάσουν σε πιο ενδιαφέρουσες εργασίες και σχεδόν το 20% ανέφερε ότι θα τους επιτρέψουν να αναπτύσσουν διαρκώς τις δεξιότητες και ικανότητές τους.

Όταν ερωτήθηκαν ποιες είναι οι τρεις τεχνολογίες που θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην καριέρα τους τα επόμενα 10 χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (81%) προσδιόρισε την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το blockchain και η ρομποτική ήρθαν δεύτερα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 59% το κάθε ένα.

Περισσότεροι από το 50% δήλωσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα αναβαθμίσει το επίπεδο της ευθύνης για τους νέους απόφοιτους, ενώ σχεδόν το 25% πιστεύει ότι θα επεκτείνει τον αριθμό των εργασιακών ευκαιριών.

Οι φοιτητές επίσης αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κρίσιμες μη-τεχνικές δεξιότητες και αξίες οι οποίες θα είναι απαραίτητες στο χώρο εργασίας του μέλλοντος. Σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) κατέταξαν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στην κορυφή, με την ικανότητα μάθησης (49%) και τη δημιουργικότητα (39%) να έπονται.

Οι πιο σημαντικές αξίες, όπως τις κατατάσσουν οι φοιτητές, είναι η ηθική και δεοντολογία (58%), η υπευθυνότητα (52%) και η ακεραιότητα (41%).

Η Σιάνα Κυριάκου, Partner και COO της KPMG στην Ελλάδα με αφορμή την έρευνα αυτή σχολίασε σχετικά «Είναι αισιόδοξο πως οι φοιτητές των κορυφαίων πανεπιστήμιων, το μέλλον του επιχειρείν, διακρίνουν μια σειρά από ευκαιρίες που προσφέρουν η τεχνολογία και το digitization. Ακόμη πιο αισιόδοξο είναι πως οι δυνητικοί αυτοί ηγέτες έχουν υψηλές αξίες και τοποθετούν την ηθική και δεοντολογία, την υπευθυνότητα και την ακεραιότητα ως σημαντικά συστατικά στο χώρο εργασίας του αύριο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα