Νέες θεραπείες “μπροστά” για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Οι θεραπείες που κερδίζουν έδαφος.
«We care for every patient we learn from every patient» ήταν το κεντρικό σύνθημα του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που έγινε 31 Μαίου-04 Ιουνίου στο Σικάγο. «Που σημαίνει ότι εμείς φροντίζουμε όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση και ελπίδα στην ογκολογική φροντίδα και μαθαίνουμε από άλλους ανθρώπους, με την έννοια ότι κάθε εμπειρία φροντίδας και κάθε ασθενής που φροντίζεις είναι μία πηγή για γνώση, γιατί από την αρρώστια μαθαίνεις και παρακολουθώντας την βλέπεις πώς μπορείς να την χτυπήσεις και να κάνεις κάτι για αυτήν» εξηγεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου ο ογκολόγος – παθολόγος, επίκουρος καθηγητής ογκολογίας στο Northwestern University των Η.Π.Α. Ηλίας Αθανασιάδης.
Φαίνεται ότι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να αλλάξει την επιστήμη, γιατί πια η δυνατότητα να διαχειριζόμαστε μεγάλης ποσότητας δεδομένα αλλάζει τελείως το πώς η τεχνολογία αλλάζει την πληροφορία και τον τρόπο που φροντίζουμε τους ασθενείς μας, τονίζει ο γνωστός ογκολόγος.
Καλά αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Σύμφωνα με τον κύριο Αθανασιάδη η ανοσοθεραπεία σε κάποιους όγκους έχει πάρει ένδειξη. Το πιο σημαντικό νέο από το συνέδριο είναι ότι ωριμάζουν τα αποτελέσματα από συχνούς όγκους, όπως στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ωρίμασαν αποτελέσματα πενταετίας, εξαετίας, από το ξεκίνημα των μελετών. «Εκεί λοιπόν που είχαμε ένα 2% ασθενών με μεταστατικό καρκίνο εν ζωή στην πενταετία, πλέον έχουμε 10 και 15 και 20% εν ζωή. Που σημαίνει ότι οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, αν ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που κερδίζουν πολλά από την ανοσοθεραπεία, μπορεί να έχουν ουσιαστική ελπίδα ότι θα είναι καλά μετά από πολλά χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα παλιά ήταν μία πολύ δύσκολη αρρώστια και δεν τολμούσες να μιλήσεις για μακρά επιβίωση». Και το ερώτημα εύλογο αν κάτι τέτοιο είναι ενθαρρυντικό και για άλλους όγκους. «Πια δίνουμε ένδειξη για ανοσοθεραπεία όχι με βάση τη διάγνωση του πρωτοπαθούς όγκου, αλλά βάσει της βιολογικής του ιδιότητας».
Νέα βιολογική θεραπεία για το 7% των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας
Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, όπως λέει ο κ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε ότι για το περίπου 7% των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας, υπάρχει καινούργια θεραπεία προς έγκριση, η οποία παρατείνει πρακτικά τον έλεγχο της νόσου. Πρόκειται για κάποια βιολογικά φάρμακα που λέγονται αναστολείς της PARP (ένζυμο που διορθώνει τις βλάβες του DNA και δίδεται ως χάπι). Αυτά τα φάρμακα, όπως εξηγεί, απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν ή μεταλλαγμένο BRCA κληρονομούμενο, όπως οι γυναίκες που έχουν κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, ή επίκτητο.
Ελέγχεται ο καρκίνος των ωοθηκών ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο
Για τον καρκίνο των ωοθηκών σύμφωνα και με αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 έχουν αλλάξει πια πάρα πολλά, τονίζει ο κ. Αθανασιάδης. «Σε αυτή την περίπτωση ελέγχουμε όλες τις ασθενείς αν έχουν κληρονομούμενο BRCA και σε αυτές, που είναι περίπου το 20% που το έχουν, ή που έχουν επίκτητο, ήδη εφαρμόζουμε την ίδια θεραπεία (αναστολείς της PARP) και ήδη σε μελέτη φάνηκε ότι μετά από 4 χρόνια το 50% παρέμεινε με πλήρη έλεγχο της νόσου, για προχωρημένα στάδια τρία ή τέσσερα. Η συγκεκριμένη βιολογική θεραπεία έχει ένδειξη και για κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, και αναμένουμε αντίστοιχα αποτελέσματα και στον προστάτη».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ