Οι 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αγοράσεις κάτι
Μερικές φορές είμαστε λίγο πιο επιφανειακά πλάσματα από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε.
Είτε θέλουμε να ξοδεύουμε λιγότερο είτε να μαζέψουμε χρήματα για κάποιο σκοπό πάντα υπάρχει λόγος να ρωτάμε τον ευατό μας γιατί αγοράζουμε κάτι. Αυτά που αγοράζουμε δείχνουν που βρισκόμαστε στη ζωή, ποιοι είναι οι στόχοι μας και ποιο είναι το προσωπικό μας στυλ. Για παράδειγμα αν κάποιος αγοράζει είδη σπιτιού σημαίνει πως ζει μόνος του ή είναι οικονομικά ανεξάρτητος, αν κάποιος αγοράζει κοστούμια ίσως δουλεύει σε κάποια μεγάλη εταιρία κλπ…
Είναι όμως μεγάλης σημασίας οι παρακάτω ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε όλοι στον εαυτό μας πριν αγοράσουμε κάτι. Στη σημερινή εποχή του fast fashion και του next day delivery της amazon, έχουμε συνιθίσει να ψωνίσουμε αλλόγιστα και με τη νοοτροπία “5€ δεν είναι τίποτα” ή “είναι σε προσφορά, ευκαιρία!”.
Κάθε φορά που μπαίνουμε στον πειρασμό να ψωνίσουμε κάτι, πρέπει να απαντήσουμε ειλικρινά στις παρακάτων ερωτήσεις για να αποφασίσουμε αν όντως χρειαζόμαστε το αντικείμενο:
#1: Για ποιό λόγο;
Είναι το πιο έυκολο να μπούμε σε ένα μαγαζί για βόλτα, να εντοπίσουμε κάτι με πολύ χαμηλή τιμή και χωρίς πολλή σκέψη να το αγοράσουμε. Ένα μικρό διακοσμητικό, μία πετσέτα, ένα στυλό, οτιδήποτε. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας “Πώς ταιριάζει αυτό στη ζωή μου;”. Σίγουρα θα έχεις άλλα 10 ίδιου τύπου πράγματα στο σπίτι που θα αγόρασες στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση. Εάν για παράδειγμα χάλασε κάτι και χρειάζεται αντικατάσταση, προχώρα με την αγορά. Προσπέρασε το ίδιο το προϊόν και ρώτα πως αυτό δουλεύει στη δική σου ζωή, με τα δικά σου πράγματα.
#2: Έχω ήδη κάτι παρόμοιο;
Όλοι έχουμε κάτι που μας αρέσει πολύ, αλληλογραφία, κούπες, παλέτες σκιών, γραβάτες, κολώνιες. Οπότε πριν ψωνίσουμε κάτι ρωτάμε πόσα ίδια σαν αυτό έχω στο σπίτι. Θα βρεθούν δικαιολογίες όπως είναι διαφορετικό χρώμα, άρωμα, σχέδιο. Αλλά δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά.
#3: Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιήσω;
Μπορεί να βρούμε κάτι που να μας αρέσει πολύ, αλλά θα χρειαστεί να αναλογιστούμε πόσες φορές θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα ένα όμορφο μακρύ φόρεμα με παγιέτες, πόσες φορές μέσα στο χρόνο μπορεί να φορεθεί; Ή κάτι εποχιακό, κάτι με πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Πολλές φορές αγοράζουμε κάτι γιατί μας κάνει να νιώθουμε μέρος κάποιου “lifestyle” που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε. Μπορεί να αγοράσουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε πως θα κάνουμε τα καλύτερα πάρτι όπως ένα σέικερ με ποτήρια κλπ, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουμε ποτέ πάρτι στο σπίτι μας, και το σετ αυτό θα μείνει αχρησιμοποίητο.
#4: Γιατί αυτό;
Γιατί κολλήσαμε στο συγκεκριμένο προϊόν; Είναι κάτι που θέλουμε εμείς ή κάτι που είδαμε κάπου ή μας έπεισε κάποια διαγήμιση πως χρειαζόμαστε; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για κάτι φθηνότερο ή πιο πρακτικό; Μερικές φορές είμαστε λίγο πιο επιφανειακά πλάσματα από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε.
#5: Που θα το βάλω;
Τα σπίτι μας είναι γεμάτα με πράγματα. Όποιος έχει χρειαστεί να μαζέψει όλο το σπίτι του για να μετακομίσει θα ξέρει πόση σαβούρα μπορεί να μαζευτεί σε ένα σπίτι. Με αυτή την ερώτηση μπορούμε να ελαττώσουμε αυτή τη σαβούρα και να γεμίσουμε το σπίτι μας με πράγματα που όντως χρειαζόμαστε και μας αρέσουν. Επίσης εάν υπάρχουν πολλά πράγματα σε ένα σπίτι φτάνουμε στο σημείο να μη χρησιμοποιούμε τα μισά επειδή δεν τα βλέπουμε.
#6: Είσαι σίγουρη;
Ένας τελευταίος έλεγχος μετά από όλες αυτές τις ερωτήσεις, για να σιγουρευτούμε πως δε ξοδεύουμε χρήματα άσκοπα!