Οι 7 Παγκόσμιες Τάσεις του 2020 για το Μάρκετινγκ
Επτά βασικές τάσεις τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις στο προσεχές διάστημα.
Επτά βασικές τάσεις τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις στο προσεχές διάστημα, ώστε να αναπτύξουν το κοινωνικό και ανθρώπινο αποτύπωμά τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο, εντόπισε η Deloitte, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με περισσότερους από 80 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte, οι επτά παγκόσμιες βασικές τάσεις για το Marketing το 2020, που τοποθετούν τους ανθρώπους στο επίκεντρο, είναι οι εξής:
– Αναδεικνύοντας την ανθρώπινη εμπειρία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικός μοχλός βελτίωσης των επιπτώσεων που ενδέχεται να φέρνουν οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ψηφιακές τεχνολογίες, είναι η εστίαση στον ανθρώπινο παράγοντα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθούν τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ της ευκολίας που παρέχουν σε όλους τους ανθρώπους οι ψηφιακές τεχνολογίες και της ανάγκης δημιουργίας εμπειριών. Σύμφωνα με τη Deloitte, δημιουργείται ένα «χρέος εμπειριών» από τις εταιρείες. Για να μπορούν να αποπληρώσουν αυτό το χρέος, οι εταιρείες και τα οικοσυστήματά τους θα πρέπει να εστιάσουν στην μεγιστοποίηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να καθοδηγήσουν τους πελάτες τους, το ανθρώπινο δυναμικό και τους εταίρους τους σε έναν κοινό σκοπό.
– Η ύπαρξη σκοπού είναι ζωτικής σημασίας.
Όπως έχει αποδειχθεί, οι εταιρείες με παγιωμένο σκοπό σημειώνουν υψηλότερη απόδοση από τις υπόλοιπες της αγοράς σε ποσοστό 5-7%, ετησίως. Οι εταιρείες που έχουν ενσωματώσει το σκοπό και το κίνητρο στον τρόπο διακυβέρνησής τους έχουν ξεπεράσει τους ανταγωνιστές τους και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε όλους.
– Ενίσχυση της συμμετοχής των καταναλωτών.
Με βάση τη μελέτη της Deloitte, με τίτλο «Καθοδηγώντας την αφοσίωση στο εμπορικό σήμα με συναίσθημα», σχεδόν το 75% των καταναλωτών απάντησε πως αναμένει αμφίδρομες σχέσεις με τους οργανισμούς που συνεργάζεται. Η αυξημένη αλληλεπίδραση με τους πελάτες μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αναπτύξει ισχυρότερη σχέση με το εμπορικό σήμα.
– Μηδενίζετε ή κατακτάτε την εμπιστοσύνη;
Η εμπιστοσύνη είναι ένας πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται με τα εμπορικά σήματα. Όπως έδειξε και η έρευνα της Sprout Social, σχεδόν 9 στους 10 Αμερικανούς (86%) πιστεύουν ότι η επιχειρηματική διαφάνεια είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, ενώ 7 στους 10 (73%) θα αγοράσουν προϊόντα που υπόσχονται πλήρη διαφάνεια.
– Η σύνθεση ως νέο επιχειρηματικό μείγμα.
Πλέον, τα παραδοσιακά όρια τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς η συγχώνευση ανόμοιων ειδών επιχειρήσεων αποτελεί νέα τάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μάρκες να αποτελούν πλέον μέρη μεγαλύτερων οικοσυστημάτων. Πολλές κορυφαίες εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους να ισχυροποιηθούν στα νέα διευρυμένα οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούνται από πληθώρα νέων ανταγωνιστών.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η λύση επιβίωσης σε αυτά τα νέα μοντέλα είναι η εξεύρεση λύσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών. Νέες επιχειρηματικές περιοχές αποτελούν πρόσφορο έδαφος, για να αναπτυχθούν οι βιομηχανίες και να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες των πελατών τους, να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες και συνέργειες, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αξίας για τους καταναλωτές.
– Διευρυμένη προσαρμοστικότητα σε όλα τα τμήματα του οργανισμού.
Σύμφωνα με τη Deloitte, «οι ευέλικτοι τρόποι εργασίας και οι τεχνολογίες που μπορούν να “δουν” και να προβλέψουν τον πραγματικό αντίκτυπο των στρατηγικών που υλοποιούνται είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που διαφοροποιούν τις κορυφαίες εταιρείες. Αποκτούν, με αυτόν τον τρόπο, μερίδιο στη συζήτηση και την αναγνωρισμένη κουλτούρα. Για να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις, οφείλουν να κινηθούν από την αντίδραση στην πρόληψη, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η αναδιάρθρωση των λειτουργιών του marketing, η πλήρης αξιοποίηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων και η δημιουργία εξατομικευμένων και πιο ανθρώπινων εμπειριών. Ουσιαστικά, ως προσαρμοστικότητα νοείται η αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας και απόκρισης, δομής και εσωτερικών δυνατοτήτων και η δημιουργία και συνεργασία ομάδων από διαφορετικά τμήματα».
– Δίνοντας αξία στο σημαντικότερο συστατικό μίας εταιρείας: Το ταλέντο.
Πηγή: ΑΠΕ