Οι άνθρωποι που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη
"Άκουσα για την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων και την έκταση της γης που καταλαμβάνουν και δεν μου άρεσε. Δεν καταλάβαινα γιατί το χρειαζόμασταν", λέει.
Τίποτα δεν έπεισε τη Sabine Zetteler για την αξία της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Διάβασα πρόσφατα μια πραγματικά σπουδαία φράση που έλεγε κάτι παρόμοιο με το “γιατί να μπω στον κόπο να διαβάσω κάτι που κάποιος δεν θα μπορούσε να μπει στον κόπο να γράψει” και αυτή είναι μια τόσο ισχυρή δήλωση που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις απόψεις μου».
Η κ. Zetteler διευθύνει το δικό της γραφείο επικοινωνίας με έδρα το Λονδίνο, με περίπου 10 άτομα προσωπικό, κάποια με πλήρη απασχόληση, κάποια με μερική απασχόληση.
“Ποιο είναι το νόημα να στέλνουμε κάτι που δεν γράψαμε εμείς, να διαβάζουμε μια εφημερίδα γραμμένη από bots, να ακούμε ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη ή εγώ να βγάζω λίγα περισσότερα χρήματα απολύοντας τον διαχειριστή μου που έχει τέσσερα παιδιά;
«Πού είναι η χαρά, η αγάπη ή η φιλοδοξία βελτίωσης ακόμη και μόνο για μένα ως ιδρυτή σε αυτό;». Δεν σημαίνει τίποτα για μένα”, λέει.
Η κ. Zetteler συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αντιστέκονται στην εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ξεκίνησε πραγματικά με το λανσάρισμα του ChatGPT στα τέλη του 2022.
Από τότε η υπηρεσία, και πολλοί ανταγωνιστές της έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς. Η ChatGPT συγκεντρώνει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού Semrush.
Αλλά η εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας και, αφού εκπαιδευτούν, η διατήρησή τους σε λειτουργία είναι επίσης ενεργοβόρα.
Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από το AI, μια έκθεση της Goldman Sachs εκτιμά ότι ένα ερώτημα ChatGPT χρησιμοποιεί σχεδόν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα ερώτημα αναζήτησης στο Google.
Αυτό κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα.
Για τη Florence Achery, ιδιοκτήτρια του Yoga Retreats & More, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι ένας λόγος για τον οποίο ορκίζεται να μείνει μακριά από την ΑΙ.
«Η αρχική μου αντίδραση ήταν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι άψυχη και έρχεται σε αντίθεση με την επιχείρησή μου, η οποία έχει να κάνει με την ανθρώπινη επαφή», λέει η Achery, με έδρα το Λονδίνο.
“Ωστόσο, διαπίστωσα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν τρομερές με όλη την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος το γνωρίζει αυτό”.
Ενώ η κ. Zetteler παραδέχεται ότι σέβεται την τεχνητή νοημοσύνη για όλο το κοινωνικό καλό που μπορεί να επιτύχει, λέει ότι ανησυχεί για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία.
“Χαίρομαι που υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη για τους τυφλούς, αν μπορούν να έχουν άρθρα μεταφρασμένα από την τεχνητή νοημοσύνη και οτιδήποτε είναι πραγματικά ωφέλιμο. Αλλά γενικά, δεν νομίζω ότι θα μας ωφελήσει μακροπρόθεσμα”.
Ανησυχεί μήπως αυτό έχει αντίκτυπο στην επιχείρησή της, ειδικά αν οι ανταγωνιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη;
“Όπως όλα, θα μπορούσα να εξοικονομήσω χρήματα στέλνοντας το πρακτορείο μας στο Μιλάνο με πτήσεις της EasyJet αντί για το τρένο.
«Ήδη τα περιθώρια κέρδους μου φαίνονται ανεπιτυχή, αν έτσι μετράτε την επιτυχία, αλλά τι θα λέγατε αν μετράτε την επιτυχία με το πόσο συμβάλλετε στην κοινωνία και πόσο καλά κοιμάστε;»
Η Sierra Hansen, η οποία ζει στο Σιάτλ και εργάζεται σε δημόσιες υποθέσεις, αρνείται επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη. Για εκείνη, ανησυχεί ότι η χρήση της ΤΝ βλάπτει την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα.
“Ο εγκέφαλός μας είναι αυτό που βοηθάει να οργανώσουμε πώς θα είναι οι μέρες μας, όχι να πάω στον AI Copilot και να του ζητήσω να του πει πώς να διαχειριστεί το πρόγραμμά μου.
“Η δουλειά μας ως άνθρωπος είναι να εφαρμόζουμε δεξιότητες κριτικής σκέψης, και αν τροφοδοτείτε απλές εργασίες στο ChatGPT τότε δεν λύνετε μόνοι σας. Αυτό κάνει τη σκέψη για εσάς. Αν θέλω να ακούσω μουσική, δεν χρειάζομαι την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει το τέλειο punk rock άλμπουμ για μένα”.
Όμως δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να επιλέξουν την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Jackie Adams (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), η οποία εργάζεται στο ψηφιακό μάρκετινγκ, αντιστάθηκε αρχικά στην τεχνητή νοημοσύνη για περιβαλλοντικούς λόγους και επειδή θεωρούσε ότι η χρήση της ήταν τεμπέλικη.
“Άκουσα για την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων και την έκταση της γης που καταλαμβάνουν και δεν μου άρεσε. Δεν καταλάβαινα γιατί το χρειαζόμασταν”, λέει.
Τώρα, λέει, δεν βλέπει πλέον την αξιοποίηση της ΤΝ ως τεμπελιά.
«Μπορεί να αναβαθμίσει τη δουλειά μου και να κάνει κάποια πράγματα καλύτερα», προσθέτοντας ότι τη χρησιμοποιεί για να βελτιώσει τη συγγραφική δουλειά και για την επεξεργασία φωτογραφιών.
Η στιγμή για να εξαιρεθεί κανείς από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη περάσει, λέει ο James Brusseau, καθηγητής φιλοσοφίας που ειδικεύεται στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης.
“Αν θέλετε να μάθετε γιατί λαμβάνεται μια απόφαση, θα χρειαστούμε ανθρώπους. Αν δεν μας ενδιαφέρει αυτό, τότε μάλλον θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη”, λέει.
“Έτσι, θα έχουμε ανθρώπινους δικαστές για ποινικές υποθέσεις και ανθρώπινους γιατρούς για να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να κάνει μεταμόσχευση. Αλλά, η πρόγνωση του καιρού θα εξαφανιστεί σύντομα, όπως και η αναισθησιολογία”, λέει ο καθηγητής Brusseau.
Η κ. Adam έχει αποδεχθεί τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία της, αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται απελπισμένη για την αυξανόμενη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης.
“Ακόμα και όταν κάνετε μια αναζήτηση στο Google περιλαμβάνει μια επισκόπηση της ΤΝ, ενώ ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν μια περίληψη με τα βασικά στοιχεία, Έτσι τώρα αισθάνεται σχεδόν σαν να μην έχουμε κανέναν έλεγχο. Πώς μπορώ να τα απενεργοποιήσω όλα αυτά; Είναι μια χιονοστιβάδα”.
Πηγή: ΒΒC