Οι εφαρμογές γνωριμιών προσπαθούν να προσελκύσουν την Gen Z
Η Gen Z έχει κουραστεί να σκρολάρει και να συνομιλεί - Ποιες εναλλακτικές στρατηγικές χρησιμοποιούν;
Οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών αναπτύσσουν μια νέα στρατηγική, η οποία απευθύνεται κυρίως στην Gen Z. Τους νέους δηλαδή, ηλικίας έως 18-24 ετών, που παρουσιάζουν μια «κόπωση» αναφορικά με τα ραντεβού. Ίσως να είναι ακόμη μία προσπάθεια μάρκετινγκ.
Υποστηρίζουν ότι θέλουν να τους απομακρύνουν από τις οθόνες και τα τσατ, και να τους βγάλουν έξω από το σπίτι. Και για να το κάνουν αυτό, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αναπτύσσουν τακτικές όπως τα «διπλά ραντεβού» και περισσότερα βήματα ασφαλείας, πριν οι ενδιαφερόμενοι συναντηθούν.
Το Tinder, για παράδειγμα, ουσιαστικά η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα γνωρισμιών, πήρε παράδειγμα από νέες εφαρμογές, όπως το Doubble και το Fourplay. Και πλέον δίνει τη δυνατότητα για διπλά ραντεβού. Δηλαδή, δύο άτομα που ταιριάζουν, φέρνουν στην πρώτη συνάντηση και έναν φίλο ή μια φίλη. Η πλατφόρμα Breeze, όπου οι χρήστες δεν συνομιλούν μέσω μηνυμάτων αλλά απλώς κανονίζουν μια ώρα και έναν τόπο συνάντησης, έχει δει τους μηνιαίους ενεργούς χρήστες του να διπλασιάζονται σε περισσότερους από 200.000 τους τελευταίους 12 μήνες.
Πλήγμα από την πανδημία
Σύμφωνα με τον Σπένσερ Ράσκοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας Match Group, στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι οι νεότεροι χρήστες. Και ενώ δηλώνουν ότι θέλουν να τους βοηθήσουν να γνωρίσουν κόσμο, πίσω από την πρωτοβουλία κρύβεται και μια άλλη, οικονομικής φύσης, πραγματικότητα. Όλες αυτές οι πλατφόρμες, δυσκολεύονται να ανακάμψουν μετά την πανδημία.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Ράσκοφ είπε ότι η Gen Z «επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να βγαίνεις ραντεβού. Είτε βοηθάει φίλους να βγαίνουν ραντεβού μαζί είτε εισάγει πιο έξυπνες λειτουργίες ασφαλείας». Έτσι, και οι πλατφόρμες «επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία πιο αυθεντικών, χαμηλής πίεσης τρόπων σύνδεσης».
Η νέα λειτουργία διπλού ραντεβού του Tinder, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, είναι ήδη δημοφιλής στους νεότερους χρήστες – με το 90% όσων τη χρησιμοποιούν να είναι κάτω των 29 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο Ράσκοφ επισήμανε ότι η εταιρεία βάζει «τολμηρά στοιχήματα με νέα προϊόντα» για να συνδεθεί με τη γενιά.
«Πλατωνικές γνωριμίες» και τεχνητή νοημοσύνη
Για να προσελκύσουν την Gen Z, οι εταιρείες γνωριμιών κυκλοφορούν νέα «προϊόντα», όπως η εύρεση πλατωνικών φίλων, βελτιώνουν τα μέτρα προστασίας, κατασκευάζουν βοηθούς chatbot με τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος, να δώσουν λύσεις και να βελτιώσουν τις αλληλεπιδράσεις.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των χρηστών της Gen Ζ στις εφαρμογές γνωριμιών. Τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών αποτελούν πλέον το 21% των χρηστών του Tinder, από 17% πριν από τρία χρόνια. Οι χρήστες του Hinge σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν αυξηθεί από 14% σε 17%.
Από την πλευρά του, ο Έι-Τζέι Μπάλανς, επικεφαλής προϊόντων στην εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους, Grindr, υποστηρίζει ότι οι χρήστες της Gen Ζ επιθυμούν «εξατομίκευση, ασφάλεια και αυθεντικότητα». Στο πλαίσιο αυτό, η Grindr σχεδιάζει να θέσει σε πλήρη λειτουργία το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης «wingman» έως το 2027. Αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία για να αξιολογεί την καταλληλότητα των χρηστών πριν αλληλεπιδράσουν με βάση προηγούμενες συνομιλίες.
Γνωριμίες σε πολλά βήματα
Στο Hinge, η εφαρμογή έχει επιδιώξει να «απο-παιχνιδοποιήσει» τη διαδικασία των γνωριμιών. Και αναγκάζει τους χρήστες να ακολουθήσουν περισσότερα βήματα πριν κάνουν μια επιλογή γνωριμίας. Η εταιρεία λέει ότι αυτή η αλλαγή, στον ένα χρόνο περίπου εφαρμογής της, έχει βελτιώσει την ανταπόκριση στο τσατ κατά 20%.
Επιπλέον, οι μηνιαίοι χρήστες της πλατφόρμας εκτοξεύθηκαν από 9,5 εκατομμύρια το 2023 σε πάνω από 11 εκατομμύρια το 2025. Και οι χρήστες της Gen Ζ αυξήθηκαν κατά 17% την ίδια περίοδο, φτάνοντας περίπου το 56% του συνολικού κοινού του.
Τι κουράζει την Gen Z
Οι νεότεροι χρήστες, σύμφωνα με έρευνες, έχουν κουραστεί να χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών για την αντιληπτή τάση τους να προσελκύουν άτομα που αναζητούν βραχυπρόθεσμες γνωρισμίες, αντί για μακροπρόθεσμες σχέσεις. Επίσης, πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει ανησυχίες για τη λήψη ανεπιθύμητου υλικού και βίαιων απειλών κατά τη χρήση των υπηρεσιών.
Απώλεια «πελατών»
Η πραγματικότητα πάντως έχει και οικονομικά χαρακτηριστικώ. Οι μετοχές των Match και Bumble έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο από 80% από τα υψηλά του 2021. Περισσότερο δημοφιλείς εφαρμογές του κλάδου καταγράφουν μείωση στον μηνιαίο αριθμό χρηστών.
Η επικεφαλής της Bumble, Whitney Wolfe Herd, δήλωσε στους υπαλλήλους ότι «ανησυχεί» ότι η εταιρεία μπορεί να μην υπάρχει του χρόνου, εάν δεν γίνουν περικοπές κόστους. Και προειδοποίησε ότι οι εφαρμογές γνωριμιών μοιάζει σαν «να ανήκουν στο παρελθόν».
Η Breeze, επίσης, τον Ιούλιο, ανακοίνωσε ότι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν τις αναζητήσεις τους με βάση την πρόθεση γνωριμιών, τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, καθώς και το αν επιθυμούν παιδιά.
Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Μαρκο φαν ντερ Φούντε, «ο τυπικός χρήστης της Breeze είναι κάποιος που έχει τελειώσει με τις εφαρμογές γνωριμιών. Κάποιος που έχει κουραστεί να κάνει σκρολ σαρώνει και να συνομιλεί».
Πηγή: in.gr