Οι κούκλες της φυλακής

Οι γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω.

Parallaxi
οι-κούκλες-της-φυλακής-264827
Parallaxi

Σε ένα μικρό εργαστήρι χειροτεχνίας μετατρέπεται μια αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας εδώ και 14 χρόνια, με περίπου 20 έγκλειστες να πιάνουν βελόνα και κλωστή για να έχουν έτοιμες τις χειροποίητες κούκλες τους για τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Όλες οι δημιουργίες, κεντήματα, πλεκτά, κούκλες, ζωάκια προορίζονται για την έκθεση που γίνεται κάθε Χριστούγεννα στο «Επισκεπτήριο» στο Μεταξουργείο.

Με μεράκι, υπομονή φαντασία δημιουργικότητα και μέσα σε γιορτινό χαρούμενο κλίμα οι κρατούμενες των φυλακών Θήβας δίνουν ζωή στις κλωστές, στις χάντρες, στα κουμπιά. Κάθε μέρα κάνουν μια μικρή «απόδραση» από την πραγματικότητα δημιουργώντας τις δικές τους χειροποίητες κούκλες και κάθε δεύτερη Τρίτη περιμένουν να συναντήσουν την Εύα Χειλαδάκη, την υπεύθυνη του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Άρσις».

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Χειλαδάκη, «από το 2001 μέχρι και σήμερα επισκέπτομαι φυλακισμένες γυναίκες και τους πηγαίνω κλωστές, ρετάλια, κομμάτια υφάσματα. Και πάντοτε με εκπλήττουν με την δημιουργικότητά τους και την όρεξη που έχουν, με τις ιδέες τους».

Κάθε χρόνο οι γυναίκες που δείχνουν ενδιαφέρον και παρακολουθούν τα μαθήματα του εργαστηρίου αυξάνονται. «Όλες επιθυμούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα, να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους μέσα στη φυλακή. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε όλες τις κρατούμενες. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής και μόλις αποφυλακίζεται μια γυναίκα αμέσως παίρνει την θέση της κάποια άλλη κρατούμενη που μπορεί να περιμένει ακόμη κι έναν χρόνο» λέει χαρακτηριστικά η κ. Χειλαδάκη.

Τι γίνεται όμως κάθε φορά που συγκεντρώνονται οι κρατούμενες που παρακολουθούν το μάθημα χειροποίητης κούκλας;

«Εμείς το μόνο τις δείχνουμε είναι κάποια τεχνική ή πατρόν. Τα υπόλοιπα τα σκέφτονται οι ίδιες και μάλιστα κάνουν πρακτική ακόμη κι όταν τελειώνει το μάθημα. Όλα αυτά τα χρόνια οι γυναίκες αυτές μας περιμένουν πώς και πώς να τους πάμε υλικά για να μπορούν είτε να πλέξουν, είτε να ράψουν. Από την πιο μικρή που είναι 16 ετών μέχρι και την πιο μεγάλη που είναι 85 χρόνων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χειλαδάκη και προσθέτει:

«Κάποιες μάλιστα φτιάχνουν και ιδιαίτερα κοσμήματα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να πουλήσουν ό,τι έχουν δημιουργήσει με τα χέρια τους για να κερδίσουν ένα εισόδημα όσο μικρό κι αν είναι».

Η κ. Χειλαδάκη εξηγεί ότι τα υλικά που προσφέρονται είτε προέρχονται από παλιά ρούχα και υφάσματα που κόβονται και δίνονται τα κομμάτια, είτε αγοράζονται με χρήματα του προγράμματος της «Άρσις».

«Είναι μεγάλο κίνητρο να μπορούν να ελπίζουν αυτές οι γυναίκες ότι μπορούν να βγάλουν κάποια χρήματα για τα έξοδά τους. Κι ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία και με καινούργιους επισκέπτες πάντα να μας έρχονται και να αγοράζουν τις χειροποίητες κούκλες. Η τιμή τους μάλιστα είναι προσιτή για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει. Βέβαια, εξαρτάται πάντα από τη δουλειά και το τι έχει η κάθε κούκλα».

Η έκθεση με τις χειροποίητες κούκλες των γυναικών από τις φυλακές Θήβας φιλοξενείται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στην οδό Δεληγιώργη 33, στο Μεταξουργείο κι η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων κατατίθενται στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα