Οι μεγάλες αλλαγές της πανδημίας
Τρεις αλλαγές που δεν φανταζόταν κανείς πριν ένα μήνα
- Η δύση του Airbnb
Αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος. Χιλιάδες καταλύματα σε όλο τον κόσμο, που παραμένουν εντελώς άδεια εδώ και δυο μήνες λόγω απουσίας επισκεπτών αλλάζουν γρήγορα και εντυπωσιακά κατεύθυνση. Γίνονται επιπλωμένα σπίτια προς ενοικίαση.
Η αλλαγή είναι πραγματικά εντυπωσιακή αφού ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο είχαν αποσύρει από την αγορά ακινήτων τα ακίνητα τους και τα είχαν κατευθύνει μόνο στο χώρο του τουρισμού, δημιουργώντας σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου σοβαρό πρόβλημα στέγασης.
Τώρα μεσιτικά γραφεία καλούνται να νοικιάσουν αυτά τα σπίτια σε κατοίκους των πόλεων, με άγνωστο όμως ορίζοντα, αφού σε περίπτωση επιστροφής του τουρισμού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα απογίνουν αυτά τα ακίνητα.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει εντονότατα παράπονα προς την πλατφόρμα γιατί δεν τους προστάτευσε. Η ίδια η Airbnb ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για να βοηθήσει τους οικοδεσπότες της με αποζημιώσεις.
2. Η ανάσα στο περιβάλλον
Η πρώτη παρατήρηση έγινε πριν δυο μήνες στην Κίνα: η οικονομική επιβράδυνση λόγω κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εκπομπή ρύπων που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή κατά 25%. Παρόμοιες παρατηρήσεις έγιναν και αλλού. Στην Ινδία οι κάτοικοι άρχισαν να βλέπουν από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ξανά μετά από δεκαετίες τα Ιμαλάϊα. Άγρια ζώα άρχισαν να επιστρέφουν σε κέντρα πόλεων από όπου είχαν εξοριστεί, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξαιρετικά επιβαρυμένα αστικά κέντρα άρχισε να υποχωρεί αισθητά λόγω της απουσίας των αυτοκινήτων. Το ίδιο συνέβη με τον θόρυβο.
3. Η εξοικείωση με την τεχνολογία
Η ανάγκη για διεκπεραίωση εκατοντάδων διαφορετικών εργασιών από απόσταση ανάγκασε φορείς, οργανισμούς, κυβερνήσεις, εταιρίες, που δεν το είχαν κάνει να προχωρήσουν ραγδαία τον εκσυχρονισμό και την τεχνολογική βελτίωση των υπηρεσιών τους. Ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να δεν το είχαν ήδη κάνει να βάλουν την τεχνολογία με κάθε τρόπο στην καθημερινότητα τους. Είτε για την τηλε-εργασία, τις κοινωνικές συνανταστροφές, τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, την κάλυψη των αναγκών τους. Οι εταιρίες που βασίζονται σε παροχή ηλεκτρονικών ευκολιών ή και τεχνολογίας είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα σε ένα μήνα.