Life

Οι μελλοντικοί Iατροί του ΑΠΘ μάχιμοι στην πόλη τους

Εδώ και έξι χρόνια συνεχόμενα, μία από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες της πόλης, αφιερώνει εκατοντάδες ώρες από τον χρόνο της για έναν σκοπό κοινωνικής προσφοράς απέναντι σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
οι-μελλοντικοί-iατροί-του-απθ-μάχιμοι-σ-264581
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Τις ημέρες του Δεκέμβρη που διανύουμε, που οι γιορτές πλησιάζουν όλο και ταχύτερα, και η πόλη μπαίνει σε ρυθμούς στολισμού, καταναλωτισμού και εκδηλώσεων, υπάρχει μια άλλη πτυχή της περιόδου που ίσως θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, να αναδεικνύεται όπως της αρμόζει και να δίνει το παράδειγμα, καθώς εκφράζει το αληθινό πνεύμα των ημερών, αυτό της προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη.

Εδώ και έξι χρόνια συνεχόμενα, μία από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες της πόλης αφιερώνει τέτοια περίοδο, κι όχι μόνο, εκατοντάδες ώρες από τον χρόνο της για έναν σκοπό κοινωνικής προσφοράς απέναντι σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν μιλάμε παρά για τους δεκάδες νέους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φέτος, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, στελεχώνουν και παρέχουν βοήθεια στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου.

Στην δράση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Γιατροί Κατέχουν τα Ηνία-Νίκη 2017», συμμετέχουν φέτος πάνω από 40 φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, οι οποίοι προσφέρουν υποστηρικτικό έργο στους εθελοντές γιατρούς του Πολυϊατρείου, βελτιώνοντας παράλληλα τις δικές τους ιατρικές γνώσεις και ικανότητες. Στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου άλλωστε εξετάζονται καθημερινά εκατοντάδες άποροι και ανασφάλιστοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και πρόσφυγες. Οι φοιτητές εκεί, έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν δίπλα σε έμπειρους κλινικούς γιατρούς, σε ειδικότητες όπως η Παθολογία, η Χειρουργική, η Παιδιατρική, η Καρδιολογία και η Γυναικολογία μεταξύ άλλων. Κι αυτά με αναφορά μόνο στο πρακτικό κομμάτι αυτών που αποκομμίζουν, πέραν της σημαντικής προσφοράς στον συνάνθρωπο που έχουν την ευκαιρία να παρέχουν.

Η δράση πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), με έδρα το ΑΠΘ, και θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2017, με τη συμπλήρωση συνολικά 220 ωρών εθελοντικής προσφοράς. Ο κ. Χρήστος Μήτας, Προπτυχιακός φοιτητής Ιατρικής ΑΠΘ και Γραμματέας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, μίλησε για την δράση των ημερών, αλλά και για το ευρύτερο έργο της Εταιρείας στην πόλη μας.

Όπως αναφέρει, “Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ), ιδρυθείσα το 1993 αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση στον τομέα των Επιστημών Υγείας πανελλαδικά, με πάνω από 3.000 εγγεγραμμένα μέλη και 7 Παραρτήματα στις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Έχει ως στόχο την επιστημονική ενεργοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και την παραγωγή ιατρικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου έχοντας ως κύριο άξονα τον εθελοντισμό. Ειδικά, το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης με το σύγχρονα διαμορφωμένο οργανόγραμμά του και τον εντυπωσιακό φοιτητικό ζήλο που έχει επιδείξει τα τελευταία έτη, υλοποιεί ανελλιπώς κάθε χρόνο δράσεις κοινωνικής ενημέρωσης και ιατρικής εκπαίδευσης.

“Πίσω από τις δράσεις του Παραρτήματός μας βρίσκονται τα 1000 και πλέον ενεργά μέλη μας. Οι φοιτητές, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τον εθελοντισμό, φέρνουν εις πέρας την διοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων, προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και ιατροκοινωνικών ημερίδων. Η φιλοσοφία της Εταιρείας βασίζεται στην ιδέα παραγωγής δράσεων «από φοιτητές για φοιτητές». Έτσι, κάποιες από τις βασικές δράσεις που πραγματοποιούμε ετησίως είναι το πρόγραμμα ΝΙΚΗ (Νέοι Ιατροί Κατέχουν τα Ηνία) στο οποίο φοιτητές ιατρικής συνδράμουν στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, το πρόγραμμα ΕΚΥΒΕ (Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδας) στο οποίο φοιτητές ιατρικής συμβάλλουν εθελοντικά σε ΚΥ της Β.Ελλάδας κατά τους θερινούς μήνες προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στοχεύοντας, με αυτό το τρόπο, σε τομείς εκπαίδευσης και προσφοράς. Επιπλέον, το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σεμινάριο προσομοίωσης επειγόντων περιστατικών ABCS3 (Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students) πραγματοποιείται από το Παράρτημά μας τα τελευταία 4 χρόνια και βασίζεται σε προγράμματα ενίσχυσης της ιατρικής εκπαίδευσης του εξωτερικού. Αυτές οι δράσεις είναι ουσιαστικά ο κορμός του Παραρτήματός μας με πολλές άλλες διαρκώς να τις πλαισιώνουν.”

Πως προέκυψε όμως η εθελοντική δράση των φοιτητών στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου που τρέχει για έκτη χρονιά; “Αναλογιζόμενοι τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Κοινωνικού Πολυιατρείου και αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο της οργάνωσης απευθυνθήκαμε στην διευθύντρια, κα Γκαρανέ, η οποία με χαρά αγκάλιασε την πρωτοβουλία και μας υποδέχτηκε στον χώρο του Πολυϊατρείου. Εκεί εξετάζονται καθημερινώς εκατοντάδες άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας καθώς και πρόσφυγες με το πρόσφατο προσφυγικό κύμα. Οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και κοινωνικοψυχολογική στήριξη στις ευπαθείς ομάδες.” σημειώνει ο κ. Μήτας.

“Έκτοτε, η δράση ΝΙΚΗ πραγματοποιείται κάθε χρόνο με όλο και μεγαλύτερο ζήλο από πλευράς των φοιτητών και αυτό είναι κάτι το οποίο σημειώνεται από το γεγονός ότι πάντα οι αιτήσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα υπερτερούν αριθμητικά των διαθέσιμων θέσεων! Οι συμφοιτητές μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, κάτι το οποίο αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος. Ο σκοπός του είναι διπλός. Από την μία πλευρά οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με πλήθος ειδικοτήτων όπως η Παθολογία, η Χειρουργική, η Καρδιολογία κά, που πιθανώς τους ενδιαφέρουν, δίπλα σε έμπειρους εθελοντές κλινικούς ιατρούς. Διδάσκονται πολλά μέσω της κλινικής πράξης και βελτιώνουν τις δεξιότητές τους. Από την άλλη, σημαντικότερο, αποτελεί το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπειρία και το αίσθημα του εθελοντισμού, ενημερώνονται για το έργο των Γιατρών του Κόσμου ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι συμπολίτες μας. Οι φοιτητές ρίχνονται στην μάχιμη ιατρική σε έναν χώρο διαφορετικό της πανεπιστημικής κλινικής και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και πέραν του προγράμματος την εθελοντική προσφορά στο Πολυϊατρείο.” υπογραμμίζει.

Πώς είναι μία τυπική ημέρα ενός φοιτητή εθελοντή; “Κάθε φοιτητής προσέρχεται συγκεκριμένες ώρες και μέρες στο πολυιατρείο ανάλογα με τη δήλωση προτίμησης που έχει κάνει κατά την συμπλήρωση της φόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ο ρόλος του φοιτητή είναι επικουρικός και αντιστοιχεί ένας για κάθε εθελοντή ιατρό του πολυιατρείου. Σε συνεργασία με αυτόν έχει τη δυνατότητα λήψης ιστορικού καθώς και ζωτικών σημείων από τον ασθενή (μέτρηση αρτηριακής πίεσης,σφύξεων, τιμή σακχάρου αίματος κά) καθώς και διενέργεια κλινικών πράξεων όπως ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων αλλά και λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Το βασικότερο όμως, έχει την ευκαιρία συζήτησης των περιστατικών με τον ιατρό και ταυτόχρονα της άμεσης επαφής με πραγματικά περιστατικά.”

“Με όπλο του την ποδιά και το στηθοσκόπιο υποδέχεται διαρκώς πλήθος ασθενών μαζί με τον ιατρό του πολυϊατρείου. Έρχεται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες λειτουργώντας στο πεδίο της «μάχιμης» ιατρικής και αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική όψη της επιστήμης. Αυτό που εισπράτουν καθημερινώς οι εθελοντές από τους ανθρώπους είναι ένα πλατύ χαμόγελο που πραγματικά είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.”

Όπως σημειώνει ο κ. Μήτας, “Οι δυσκολίες είναι πολλές, η διάθεση όμως για προσφορά μεγάλη. Πολλές φορές εντοπίζονται προβλήματα επικοινωνίας εξαιτίας της διαφορετικής γλώσσας (ειδικά με το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα) μέχρι και προβλήματα ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού προσέλευσης ανθρώπων. Οι διερμηνείς όμως από τη μία και το ανθρώπινο πείσμα από την άλλη έρχονται να υπερπηδήσουν κάθε πιθανό εμπόδιο. Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο.”

Φιλοδοξούμε στο τέλος της δράσης να έχουμε συμβάλλει ώστε να εξετασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το έργο των Γιατρών του Κόσμου είναι αξιέπαινο και ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να διαρκέσει στο χρόνο δίνοντας στους ανθρώπους πρόσβαση σε στοιχειώδη πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Η ΕΕΦΙΕ και το φοιτητικό δυναμικό που διαθέτει είναι παρόντες στηρίζοντας τέτοιες πρωτοβουλίες.”

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι φοιτητές της Ιατρικής; “Η εμπέδωση αξιών όπως της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού είναι θεμελιώδους σημασίας στην σημερινή εποχή. Η διατήρηση αυτών των αξιών καθώς και η έμπρακτη εφαρμογή τους αποτελεί πρωτεύον σκοπό για την Εταιρεία μας και τα μέλη της. Οφείλουμε, ιδίως ως φοιτητές ιατρικής, να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και στην κουλτούρα μας την φιλοσοφία της ομάδας και όχι της μονάδας. Άλλωστε, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να αποδείξουμε ότι μέσω της συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ευχαριστούμε όλους τους φοιτητές που στήριξαν και στηρίζουν το πρόγραμμα και ευχαριστούμε τους Γιατρούς του Κόσμου που με χαρά μας υποδέχονται στην οικογένεια τους κάθε χρόνο.”

*Τι δράσεις τρέχει στο άμεσο μέλλον η Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη;

Αυτήν την περίοδο από το παράρτημά τρέχουν αρκετές δράσεις. Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό πραγματοποιείται σειρά μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών σε φοιτητές των μικρότερων ετών, ενώ σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος πραγματοποιείται εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων (ETPOD). Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να διοργανώνεται μια ενημερωτική εκδήλωση έχοντας ως αφορμή ένα ιατρικό θέμα, ανοιχτή προς όλους του πολίτες της πόλης. Έτσι και φέτος, στις 14 Δεκεμβρίου στις 17:00 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα λάβει χώρα η ημερίδα με τίτλο «The Miracle of Life». Στο σύμπαν, η πορεία της ζωής μελετάται μέσω των αστέρων. Στη γη, ξεκινάει από τη δημιουργία του εμβρύου, ενώ συνεχίζεται με την ενηλικίωση και την απόκτηση σεξουαλικής και πνευματικής ταυτότητας. Είναι τυχαία όλη αυτή πορεία της δημιουργίας ή είναι ένας ευφυής σχεδιασμός; Ποιες οι διαφοροποιήσεις στον ανθρώπινο οργανισμό αν ξεπερνούσε τα όρια της στρατόσφαιρας και κατοικούσε μόνιμα στο διάστημα; Πώς οι επιστήμες της Ηθολογίας, της Εξελικτικής Ψυχολογίας και της Κοινωνιοβιολογίας διευρύνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για το εξελικτικό μοντέλο της ζωικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς, που είχε πρώτος προτείνει ο Δαρβίνος; Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που θα αναλυθούν διεξοδικά από εξειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες. Η ομάδα σας περιμένει να την γνωρίσετε!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα