Οι νέοι της Θεσσαλονίκης αγκαλιάζουν τα θερινά σινεμά της πόλης
Το κλίμα από την επαναλειτουργία των θερινών σινεμά, οι ταινίες που ξεχωρίζουν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.
Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που άνοιξαν τα θερινά σινεμά στην Ελλάδα, και δεν το ‘χω συνειδητοποιήσει καλά καλά, μιας και ακόμα -δυστυχώς- δεν πρόλαβα να πάω και να (ξανά-)ζήσω την αγαπημένη εμπειρία του καλοκαιριού.
Ωστόσο, κάποιοι έχουν ήδη παρακολουθήσει μια ταινία κάτω από τα άστρα, με τον Γιάννη Ζαφειρίου, ιδιοκτήτη του θερινού σινεμά Ελληνίς, να μιλάει στην Parallaxi για τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας των ανοιχτών χώρων προβολής ταινιών.
“Για την ώρα έρχεται κυρίως νέος κόσμος. Έχουμε μια στροφή στις ηλικίες 18-35, έρχονται πολλοί φοιτητές. Οι πιο μεγάλοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα τόσο πολύ.
Αυτό που είδαμε από την αρχή ήταν ότι ο κόσμος αγκάλιασε κατευθείαν το θερινό σινεμά και πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα υπήρχε μεγάλη προσέλευση. Μάλιστα, υπήρχε μεγάλη προσέλευση σε όλο αυτό το διάστημα, από τις 21 Μαΐου που ανοίξαμε, αν εξαιρέσεις μια βδομάδα που ο καιρός δεν ήταν καλός. Βέβαια, αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο, γιατί γενικά ήταν μια κρύα εβδομάδα.
Γενικώς, υπάρχει μια τάση πολύ καλή. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο, φαίνεται ότι του έλειψε το σινεμά όλο αυτό το διάστημα”
Ευχάριστα και αισιόδοξα λοιπόν δείχνουν όλα μέχρι στιγμής, αν και μετά από τόσους μήνες lockdown, δε θα μου έκανε και τόση εντύπωση αν άκουγα το αντίθετο. Ωστόσο, συνεχίζοντας την κουβέντα μας, μια ακόμη έκπληξη με περίμενε, όταν άκουσα πώς μέχρι στιγμής οι αριθμοί των επισκεπτών στα θερινά σινεμά, είναι υψηλότεροι, ακόμη και από τις περιόδους που άνοιγαν νωρίτερα.
Βέβαια, φέτος, είναι μια καλή χρονιά για τα θερινά σινεμά και λόγω ταινιών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις ταινίες ταινίες: εμπορικές, ελληνικές, φεστιβαλικές και ευρωπαϊκές… Και σχεδόν όλες είναι καλές!
“Όλες οι ταινίες πάνε καλά για την ώρα: το Πρόστιμο, τα Μήλα, ο Ράφτης, ο Σολ (το παιδικό), αλλά και η Κρουέλα.. Όλα πάνε καλά, φαίνεται ότι ο κόσμος τις αποδέχεται αυτές τις ταινίες. Γενικά, η πρώτη μας αίσθηση είναι πολύ ευχάριστη, μακάρι να συνεχιστεί.
Ελπίζουμε να μην είναι μόνο μια πρώτη αντίδραση. Είναι σημαντικό να μη βγάζουμε συμπεράσματα από την πρώτη στιγμή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.. Ίσως μετά από κανένα μήνα έχουμε καλύτερη εικόνα, όταν ίσως καταλαγιάσει λίγο ο ενθουσιασμός του κόσμου.”
Τα θερινά σινεμά, είναι μια πολύ ολοκληρωμένη εμπειρία. Συνδυάζουν μια νοσταλγική διάθεση, με κάτι το πιο μοντέρνο. Βλέπεις την ταινία, ενώ παράλληλα μπορείς να πιείς μια μπύρα ή ένα κοκτέιλ, και στην εποχή του κορονοϊού νιώθεις περισσότερη ασφάλεια εκεί, όπως και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Όμως, λόγω των περιοριστικών μέτρων, προκύπτουν κάποια λειτουργικά θέματα.
“Υπάρχει ένα ζήτημα με τις προβολές, γιατί απ’ τη στιγμή που 00:30 αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, αν μια ταινία διαρκεί πάνω από 90-100 λεπτά -δεν είναι και λίγες αυτές οι ταινίες- δε μπορεί να υπάρξει δεύτερη προβολή. Στην Ελλάδα είναι μεγάλη η μέρα αυτή την εποχή, νυχτώνει αργά. Οπότε πολύ δύσκολα θα χωρέσουν δύο ταινίες μαζί.”
Οι προηγούμενοι μήνες δεν ήταν ένα πλήγμα που θα ξεπεραστεί έτσι απλά… Ο πολιτισμός και το σινεμά, είναι από τους κλάδους στη χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, η ζημιά είναι τεράστια. Ήδη, οι αίθουσες των σινεμά μετράνε περίπου 16 μήνες κλειστές, ενώ τα πάγια έξοδα τρέχουν. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί πολύ, εκτός από τους ιδιοκτήτες, αφού τόσο καιρό είναι σε αναστολή. Τουλάχιστον, πλέον άνοιξαν τα θερινά σινεμά. Έρχεται όμως το ηλεκτρονικό εισιτήριο να αποτελέσει ένα ακόμα εμπόδιο στη λειτουργία τους;
“Τα εισιτήρια είναι ηλεκτρονικά, αλλά μπορεί να κόψει κανείς κανονικά και από το ταμείο. Δε σημαίνει ότι είναι μόνο ηλεκτρονικό το εισιτήριο, είναι σημαντικό να το διευκρινίσουμε αυτό, γιατί υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι είναι απαραίτητο να προαγοράσει. Σίγουρα η ηλεκτρονική αγορά είναι ωφέλιμη, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.”
Παράλληλα, όπως και σε όλους τους χώρους υπάρχουν μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια όλων.
“Πρέπει να λειτουργούμε με 75% πληρότητα, όμως εμείς φροντίζουμε να κρατάμε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που είναι υποχρεωτικές. Ειδικά εμείς, οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στους χώρους πολιτισμού, οφείλουμε να φερθούμε πολιτισμένα, αλλά και να προστατεύουμε όσο μπορούμε τους θεατές. Γι’ αυτό , εμείς φροντίζουμε οι περισσότεροι χώροι να έχουν το 55-60 % της πληρότητας τους. Έχουμε πληγεί πολύ σοβαρά, οπότε θέλουμε πρώτα απ’ όλα ο κόσμος να νιώθει ασφάλεια, ώστε να έρχεται.
Μέσα μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, και τα κάνουμε φυσικά. Έξω όμως, είναι αλλιώς. Εννοείται πως έχουμε βάλει τα απαραίτητα σημάδια και ότι άλλο χρειάζεται, όμως πρέπει και ο καθένας να τα ακολουθεί. Γενικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία, όμως όταν κάποια άτομα δε θέλουν να φορέσουν μάσκες ή δεν υπακούν σε κάποια πράγματα ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και αναγκαζόμαστε να κάνουμε παρατηρήσεις. Είναι σημαντικό όλοι μας να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς. Γιατί ο πολιτισμός μας χρειάζεται όλους ασφαλείς.”
Πώς θα πάνε τα πράγματα από εδώ και στο εξής;
“Είμαι αισιόδοξο άτομο. Ο χειμώνας δε θα είναι εύκολος, σίγουρα. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει όλη αυτή η κατάσταση να μας κάνει πιο σοφούς. Τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα, γιατί είχαμε χρόνο να σκεφτούμε κάποια πράγματα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε όλους τους χώρους. Γενικά, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που προσφέρουμε στον κόσμο.
Ο Κινηματογράφος αποδεικνύεται ότι είναι ανάγκη του κόσμου, παρόλο που ίσως προ πανδημίας δε θα το σκεφτόμασταν τόσο. Σε όλους έλειψε πολύ. Βέβαια, όλοι βλέπουμε ταινίες σπίτι είτε σε πλατφόρμες, είτε στην τηλεόραση, όμως αλλιώς είναι στην αίθουσα που θα ακούσεις ένα γέλιο και από πίσω ή έναν αναστεναγμό από δεξιά-αριστερά και θα σε προβληματίσει.. Δεν είναι το ίδιο το σπίτι και το σινεμά. Υπάρχει μια κοινωνικότητα στον κινηματογράφο, θα πεις δυο κουβέντες με έναν άνθρωπο για την ταινία που είδες, θα μοιραστείς μια εμπειρία.. Είναι αλλιώς, όπως και να το κάνουμε. Όπως λέμε, φαγητό έχουμε και στο σπίτι μας, όμως θα πάμε σε εστιατόριο, γιατί είναι αλλιώς το έξω. Το ίδιο είναι και για το σινεμά.”