«Οι πολλοί καφέδες κάνουν κακό» – Μελέτη καταρρίπτει το μύθο
Τα οφέλη της κατανάλωσης δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα
Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με την αποφυγή του καφέ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο European Journal of Preventive Cardiology, ένα περιοδικό της ESC.
Τα ευρήματα αφορούσαν τις αλεσμένες, τις στιγμιαίες και τις χωρίς καφεΐνη ποικιλίες.
Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφόρων παρασκευασμάτων καφέ στην υγεία και την επιβίωση της καρδιάς.
Η μελέτη
Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων (UK Biobank), η οποία προσέλκυσε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος περιελάμβανε τη στεφανιαία νόσο, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη περιελάμβανε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η διάμεση ηλικία ήταν 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε να μάθει πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφέ φίλτρου) ή καφεϊνούχο καφέ.
Στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, που αποτελούνταν από καμία, λιγότερο από μία, μία, δύο έως τρεις, τέσσερις έως πέντε και περισσότερες από πέντε κούπες την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) άτομα που δεν έπιναν καφέ και αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.
Όσοι έπιναν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν πίνουν ως προς την επίπτωση των αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του θανάτου.
12,5 χρόνια μελέτη
Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκησε 12,5 χρόνια.
Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου και μείωση καρδιαγγειακής νόσου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Ο καθηγητής Κίστλερ δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αντιθέτως μπορεί να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια για την καρδιά».