Okuda San Miguel: Ο Ισπανός καλλιτέχνης που μεταμορφώνει τον κόσμο με τις πολύχρωμες δημιουργίες του
Έντονες χρωματικές αντιθέσεις, γεωμετρικά σχήματα και ιδιόμορφα πλάσματα συνθέτουν το εικαστικό μοτίβο του καλλιτέχνη
Η ισπανική κουλτούρα έχει λατρευτεί και εξυμνηθεί διεθνώς. Ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και διαφόρων ειδών καλλιτέχνες έχουν γράψει αμέτρητες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Μία βόλτα σε μία ισπανική πόλη, θα σε κάνει να αντιληφθείς την πολυχρωμία και την μπαρόκ διάθεση που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.
Ένας διεθνούς φήμης σύγχρονος καλλιτέχνης που έχει αγαπηθεί για τα πολύχρωμα γεωμετρικά σχέδια, είναι ο Okuda San Miguel. Ο Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης διαθέτει μία μοναδική και ιδιάζουσα αισθητική, στην οποία πρωταγωνιστές είναι ζώα, κρανία, αγιογραφίες και ασυνήθιστες ανθρώπινες μορφές.
Ο Okuda San Miguel έγινε πρώτη φορά γνωστός για τη ζωγραφική του στον ναό Kaos στη Asturia. Μια παλιά εκκλησία μετατράπηκε σε «Μέκκα» για τους λάτρεις του skate και της σύγχρονης τέχνης. Με τίτλο “Kaos Temple”, ο καλλιτέχνης ήθελε να διατηρήσει την αίσθηση της πνευματικότητας του κτηρίου, δημιουργώντας έναν κόσμο γεμάτο ζωή, χρώμα και ευτυχία.
Εμπνευσμένο από το παλαιότερο έργο του «Kaos Star», αυτός ο μαγικός και δελεαστικός χώρος- πίστα για τους skaters, αντιπροσωπεύει μια δημιουργική έκφραση πολιτιστικής ζωντάνιας.
Οι τοιχογραφίες του εντοπίζονται σε κτίρια, σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ινδία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, το Περού, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, τον Καναδά, το Μαρόκο, την Ουκρανία και φυσικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ισπανία.
Τα καλλιτεχνικά του έργα του διακρίνονται κυρίως για τις γεωμετρικές κατασκευές και την ζωηρή πολυχρωμία. Οι κριτικοί τέχνης κατηγοριοποιούν το ύφος του ως ποπ σουρεαλισμό με μια σαφή επίδραση από την αστική τέχνη του δρόμου, παρότι χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις.
Αποσκοπεί να στρέψει την προσοχή του κοινού στις αντιφάσεις που βρίσκει ο ίδιος στον υπαρξισμό, στο νόημα της ζωής και στην ψευδή ελευθερία του καπιταλισμού. Αλλά και στη σύγκρουση μεταξύ του νεωτερικού στοιχείου και των παραδοσιακών ριζών που διαθέτει ένας άνθρωπος. Αντλεί εικαστική έμπνευση από την ποπ αρτ κουλτούρα και ιδιαίτερα από τον κινηματογράφο, τη μόδα και συγχρόνως από το φως και τα χρώματα που του αποπνέουν ξένοι πολιτισμοί.
Με μία πιο προσεκτική ματιά, γίνονται φανερές στις τοιχογραφίες του, οι αναφορές σε σπουδαίους κλασσικούς πίνακες, όπως τον Κήπο των απολαύσεων του El Bosco ή τη Mona Lisa του Leonardo da Vinci. Ως κύριες πηγές επιρροής, ο ίδιος επισημαίνει τους René Magritte, Max Ernst, Yayoi Kusama, Takashi Murakami και Hieronymus Bosch.
Το κατάστημα της Desigual στη Herald Square, Νέα Υόρκη
Η εταιρεία ρούχων Desigual άνοιξε ξανά, το χειμώνα του 2019, το ανακαινισμένο κατάστημά της στη Herald Square, της Νέας Υόρκης, με μια πελώρια τοιχογραφία στην πρόσοψή του. Ένα αφιέρωμα στην πολυπολιτισμικότητα, την τέχνη και το χρώμα στη μητρόπολη του κόσμου. Στον τοίχο του κτηρίου υπάρχει μία φιγούρα που κρατά τη «Βίβλο» της τέχνης του δρόμου, το Art Subway Art των Henry Chalfant και Martha Cooper. Αλλά αυτή η φιγούρα δεν στέκεται μόνη της, καθώς την πλαισιώνει ένας κόσμος με γλωσσικά σύμβολα της γλώσσας Χίντι και των Αραβικών, ζωντανά χρώματα και υβριδικά, φανταστικά πλάσματα που βασίστηκαν σε ζώα και διάφορα φυσικά στοιχεία της πόλης. Πρόκειται, δηλαδή για μια ιστορία για την ποικιλομορφία και την τέχνη του δρόμου, όπως εξήγησε ο δημιουργός.
Το «Φωτεινό παλάτι» στο Aielli της Ιταλίας
Ο Okuda San Miguel είχε εμφανιστεί το 2019, για την τρίτη έκδοση του Borgo Universo culture Festival, στην ιταλική πόλη Aielli. Το μεσαιωνικό αυτό μέρος του έδωσε έμπνευση για το επόμενο του εγχείρημα και αποφάσισε να εργαστεί σε ολόκληρο το τείχος ενός κτηρίου. Η τοιχογραφία του έφερε τον τίτλο «Φωτεινό παλάτι».
O φάρος στην Καλαβρία της Ισπανίας
Τέλος, ο Ισπανός καλλιτέχνης ολοκλήρωσε πρόσφατα, τον πολύχρωμο μετασχηματισμό του Faro de Ajo, με τίτλο «άπειρη Καλαβρία». Το συγκεκριμένο έργο του αντικατοπτρίζει τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της πόλης καταγωγής του, της Καλαβρίας. Από το άνοιγμα προς το ευρύ κοινό, στο τέλος Αυγούστου, ο φάρος με την πλέον ανανεωμένη του εικόνα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.
Τώρα, ο πύργος αποτελεί τον πρώτο φάρο σε ισπανική ακτή, ο οποίος έπειτα από καλλιτεχνική παρέμβαση, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον αρχικό του σκοπό, δηλαδή την καθοδήγηση των πλοίων. Το θέμα της τοιχογραφίας αποτελεί έναν ύμνο στον φυσικό πλούτο της περιοχής, παρουσιάζοντας την τοπική πανίδα, ενώ με τα ποικίλα γεωμετρικά σχήματα αποτυπώνεται η πολιτιστική ποικιλομορφία της σύγχρονης Καλαβρίας.
Δείτε ορισμένα από τα έργα του:
«Inka-pedencia» στη Λίμα, Περού.
«Ancestral retro mirage» στη Γιακούτσκ, Ρωσία
«Flags of freedom» στη Μόσχα, Ρωσία
«Equilibri Universal» στη Βαλένθια, Ισπανία
«Rainbow embassy» στην Αρκάνσας, ΗΠΑ
«Bienal La Habana» στην Αβάνα, Κούβα
***Με πληροφορίες από okudasanmiguel.com