Old Enough: Διχάζει το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix
Γονείς στέλνουν τα δίχρονα παιδιά τους μόνα τους στον έξω κόσμο.
Αν μπεις στο Netflix υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου εμφανίσει στα προτεινόμενα ένα περίεργο ανατρεπτικό ιαπωνικό ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από το ιστορικό προβολών σου. Κυκλοφορεί με πολύχρωμα γράμματα με φυσαλίδες, χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο και ο τίτλος του είναι Old Enough.
Μπορεί στην Ελλάδα ακόμα να μην έχει προβληθεί αρκετά, αλλά πολλοί είναι οι χρήστες άλλων χωρών που το συζητούν για το περιεχόμενο του
Όμως αναρωτιέσαι τι μπορεί να σημαίνει το Old Enough;
Στην πραγματικότητα είναι η εξαιρετικά δημοφιλής ιαπωνική εκπομπή Hajimete no Otsukai (Η πρώτη μου αποστολή). Ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο νήπια βγαίνουν στον έξω κόσμο εντελώς μόνα τους, για να πάνε για ψώνια ή για να μετακινηθούν στα ΜΜΜ. Στην Ιαπωνία, το συγκεκριμένο project προβάλλεται εδώ και 30 χρόνια, με δύο τρίωρες εκπομπές που μεταδίδονται κάθε χρόνο. Όταν προβάλλεται, το 1/5 όλων των Ιαπώνων συντονίζεται. Στην ουσία πρόκειται για ένα αληθινό φαινόμενο.
Η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο επεισοδίων μπορεί να εξηγηθεί από την τεράστια προετοιμασία που απαιτούν τα γυρίσματα. Οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό παραγωγής πρώτα ελέγχουν τους επικίνδυνους δρόμους και τα «ύποπτα άτομα». Τα παιδιά επιλέγονται μετά από μία εξονυχιστική διαδικασία. Τα συνεργεία με τις κάμερες και η ομάδα ασφαλείας είναι κρυμμένοι και όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς είναι ενήμεροι για να μην τρομάξουν και καλέσουν την αστυνομία στην θέα ενός τετράχρονου παιδιού, το οποίο περιφέρεται άσκοπα στους δρόμους.
Τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στην εκπομπή είναι ηλικίας μεταξύ 2 και 6 χρόνων και στόχος είναι να τους ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία. Είναι γεγονός πως όλα τα παιδιά όταν ξεκινούν για πρώτη φορά φοβούνται πάρα πολύ. Δικαίως, γιατί το να περπατήσεις ένα μίλι μέχρι ένα κατάστημα μπορεί να είναι μία τρομακτική εμπειρία για ένα μικρό παιδί. Ωστόσο στο τέλος νιώθουν πολύ υπερήφανα για τον εαυτό τους. Τα παιδιά αισθάνονται πως έζησαν μία περιπέτεια και δεν είχαν καμία βοήθεια.
Αυτό είναι το Old Enough. Όμως είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί η επιλογή του Netflix να τοποθετήσει το συγκεκριμένο project στην κορυφή της αρχικής σελίδας πολλών χρηστών. Η άφιξη του Old Enough χαιρετίστηκε με ένα σωρό δελτία τύπου από τον ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό Nippon, χαιρετίζοντας τη συνεργασία με το Netflix για 30 εκπομπές του. Το αν σε αυτές τις εκπομπές – συμπεριλαμβανομένων των Death Note, Your Turn to Kill και Life’s Punchline – θα δοθεί η ίδια προσοχή μένει να φανεί.
Η πρώτη σεζόν διαθέσιμη στο Netflix
Το Netflix πρόβαλλε την πρώτη σεζόν της εκπομπής για πρώτη φορά φέτος, αλλά το περιεχόμενο γυρίστηκε το 2013. Κάθε επεισόδιο διαρκεί από 8 έως 20 λεπτά και εστιάζει σέ ένα παιδί.
Στο πρώτο επεισόδιο, ο Hiroki, ένα αξιολάτρευτο 2χρονο, στέλνεται σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ. Η μαμά του τον στέλνει στην αποστολή με ένα χαρτονόμισμα 1.000 γιεν στην τσέπη. Του λέει να αγοράσει μερικά κέικ ψαριών, κάρυ και λουλούδια. Τα καταφέρνει και αισθάνεται υπερηφάνεια για τις πράξεις του.
Οι περιπέτειες των παιδιών στο «Old Enough» σχεδιάζονται προσεκτικά και εγκρίνονται από τις οικογένειές τους πολύ εκ των προτέρων. Αν κάτι πάει στραβά, η κάμερα και τα συνεργεία ασφαλείας είναι εκπαιδευμένα και επεμβαίνουν.
Διχασμός για το αν είναι τελικά καλό
Δύο ειδικοί σε θέματα γονέων που μίλησαν στο Insider για τις απόψεις τους για το “Old Enough” είχαν διαφορετικές γνώμες για την εκπομπή.
Η Lenore Skenazy, πρόεδρος του Let Grow, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της παιδικής ηλικίας, είπε ότι στηρίζει τη σειρά.
«Είναι ωραίο να ανοίγεις την τηλεόραση και να βλέπεις μια εκπομπή όπου τα παιδιά κάνουν δουλειές και είναι χαρούμενα και επιτυχημένα», είπε «Δεν είναι άλλη μια σεζόν του «Νόμος και Τάξη» όπου τα απαγάγουν όταν είναι έξω».
Ακόμα περιέγραψε την κουλτούρα του γονέα στην Ιαπωνία ως πιο χαλαρή από ό,τι στις ΗΠΑ.
«Στην Αμερική, βλέπουμε μόνο τα παιδιά να κινδυνεύουν», είπε. «Αν κάποιος έβλεπε ένα 5χρονο, 4χρονο — και σίγουρα περισσότερο ένα 2χρονο — να περπατάει μόνο του στο πάρκο, θα πάθαινε καρδιακή προσβολή και θα καλούσε την αστυνομία».
Επίσης είπε ότι πιστεύει ότι ο ενστερνισμός της ελευθερίας και της εμπιστοσύνης είναι υγιής τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά.
Από την άλλη, η Tanith Carey, συγγραφέας βιβλίων για την ανατροφή των παιδιών, είπε στο Insider ότι είχε επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.
«Υποστηρίζω σε γενικές γραμμές την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να κάνουν περισσότερα για τον εαυτό τους», είπε. «Όταν τα παιδιά αισθάνονται αυτοπεποίθηση, χτίζεται και η αυτοεκτίμηση τους». Και πρόσθεσε: «Αλλά — και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο «αλλά» — οι εργασίες που τους ζητούν οι ενήλικες πρέπει να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή τους».
Η Carey επέκρινε επίσης την αντιμετώπιση των θεμάτων της σειράς. «Είναι λάθος να κάνεις τα μικρά παιδιά διασκεδαστικές φιγούρες και να γελούν μαζί τους ζητώντας τους να κάνουν εργασίες για τις οποίες δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα», είπε.
Δεν είναι σαφές εάν η σειρά θα αποδειχθεί τόσο δημοφιλής στις ΗΠΑ όσο στην Ιαπωνία, αλλά οι τολμηρές περιπέτειες των παιδιών αναμφίβολα θα ενθουσιάσουν ορισμένους θεατές και θα τρομοκρατήσουν άλλους.
Με πληροφορίες από Guardian / Insider
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ