The Olympians: Ένα νέο συγκρότημα στην Αμερική παίρνει το όνομα των θρυλικών Θεσσαλονικιών!
Ένα νέο συγκρότημα της Αμερικής, μετά από ένα ταξίδι στην χώρα μας, εμπνέεται από την Ελληνική μυθολογία και παίρνει ένα όνομα που εμείς οι Θεσσαλονικείς γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε ήδη πριν 50 χρόνια.
Ένα νέο συγκρότημα της Αμερικής, μετά από ένα ταξίδι στην χώρα μας, εμπνέεται από την Ελληνική μυθολογία και παίρνει ένα όνομα που εμείς οι Θεσσαλονικείς γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε ήδη πριν 50 χρόνια, δίνοντάς μας μια καλή αφορμή να θυμηθούμε το μουσικό παρελθόν της πόλης!
Ο λόγος για τους «Ολύμπιανς», το συγκρότημα που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965, από τους Άλκη Κακαλιάγκο (πιάνο-hammond organ), Πασχάλη Αρβανιτίδη (τραγούδι-μπάσο), Βαγγέλη «Σπόρο» Κουτσοτόλη (σαξόφωνο), Κούλη Καλογιαννίδη (κιθάρα) και Δημήτρη «Τζακ» Λαζαρίδη (τύμπανα) ενώ ένα πέρασμα από το συγκρότημα έκανε και ο Γιώργος Πεντζίκης!
Πρόκειται για το συγκρότηµα από τη Θεσσαλονίκη που έπαιζε στo night-club «Χαβάη» της Κρήνης και στα µπιτς πάρτι της Περαίας και καθήλωσε το ελληνικό κοινό τραγουδώντας το «Συγγνώµη», το «Σχολείο», το «Κορίτσι του Μάη» και δεκάδες τραγούδια που σιγοτραγουδάμε ακόμα και σήµερα.
Η τότε νεολαία αγκάλιασε και στήριξε με την αγάπη της το συγκρότημα από την πρώτη στιγμή. Ο Γιώργος Κοντόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός τους ηχογραφεί με μαγνητόφωνο σε μουσικό πρωινό στη «Χαβάη» και τους παρουσιάζει σε εκπομπή του στη “Φωνή της Αμερικής”, ενώ την ίδια ηχογράφηση με ζωντανή συνέντευξη Ολύμπιανς βγάζει στον αέρα ο ‘Αλκης Στέας σε εκπομπή του στο ραδιόφωνο. Αυτήν και ακούει ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη της Δισκογραφικής εταιρείας “Ελλαδίσκ” Γιάννης Σωκρατίδης, ο οποίος ενθουσιάζεται και ανοίγει τον δρόμο για να ηχογραφηθούν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1965, με παραγωγό τον Γ. Ράλλη, ο “Τρόπος” και το “Συμπόσιο” με αποτέλεσμα την επιτυχία και αναγνώριση σ’ όλη την Ελλάδα.
Η καθαρή και ειλικρινής άρθρωση του Πασχάλη σε μελωδίες με ελληνικό στίχο, σε μουσική με “ευρωπαϊκό άκουσμα” σε σύγχρονους μοντέρνους χορευτικούς ρυθμούς ήταν και η αιτία για την πρωτοφανή επιτυχία των «Ολύμπιανς». Μάλιστα, ενώ τα τότε μοντέρνα συγκροτήματα σνόμπαραν τον ελληνικό στίχο, μετά τους «Ολύμπιανς» όλα τα νεανικά ροκ συγκροτήματα άρχισαν να ηχογραφούν την μουσική τους πάνω σε ελληνικό στίχο.
Η δημοτικότητα του γκρουπ ανεβαίνει στα ύψη, αν και σταδιακά, αιτίες όπως η στρατιωτική θητεία, οι σπουδές και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις απομάκρυναν κάποια από τα ιδρυτικά μέλη από το συγκρότημα. Γι αυτό πολλοί καλοί μουσικοί που εν συνεχεία διέπρεψαν στο μουσικό στερέωμα πέρασαν από τους “Ολύμπιανς” όπως οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Νίκος Παπάζογλου και Γιάννης Καρατζόγλου, Παντελής Δεληγιαννίδης, Γιώργος Ζηκογιάννης, Νίκος Αρχοντής, Αντώνης Θεοδωρόπουλος, Πάνος Λεμονίδης, Νέστωρας Δάνας, Βαγγέλης Κιτσικόπουλος, και Ρούλης Πυρίλης.
Το 1972 έχουν απομείνει από τα ιδρυτικά μέλη μόνο ο Πασχάλης Αρβανιτίδης και ο ‘Αλκης Κακαλιάγκος και καθώς τα μουσικά πράγματα της εποχής δεν ευνοούν την ύπαρξη συγκροτημάτων, η μπάντα διαλύεται. Οι «Ολύμπιανς» αφήνουν όμως ιστορία σαν το μοναδικό Ελληνικό μουσικό γκρουπ που τιμήθηκε με χρυσό και πλατινένιο δίσκο για τις 50.000 και 100.000 αντίστοιχα πωλήσεις LP δίσκου τους.
Τώρα, μετά από 52 χρόνια από την πρωτοσύσταση του θρυλικού δικού μας συγκροτήματος, ένα νέο συγκρότημα ιδρύεται στην Αμερική, παίρνοντας το ίδιο όνομα. Μπορεί να μην πατάει στην παράδοση των Θεσσαλονικιών μουσικών, όμως ακούει κι αυτό στο όνομα Olympians και πηγή έμπνευσης για τον τίτλο αλλά και τα μουσικά του κομμάτια δεν είναι άλλη από την Ελλάδα και η μυθολογία της.
Για τους Αμερικάνους Olympians όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδρυτής μουσικός τους, Toby Pazner, δεξιοτέχνης στο πιάνο και το βιμπράφωνο, ήταν σε περιοδεία στα νησιά της Ελλάδας και είχε συνέχεια επισκέψεις στα όνειρά του από έναν περίεργο αγγελιοφόρο, οδηγώντας σε ένα όραμα να πει τις ιστορίες των Ολύμπιων θεών μέσα από την μουσική. Όντας σε μια μοναδική θέση στο επίκνετρο της οικογένειας της δισκογραφικής Daptone στο Μπρούκλιν της Νεάς Υόρκης, ο μουσικός έχτισε από το τίποτα ένα στούντιο ηχογράφησης στο σπίτι του και έφεε κοντά κάποιους από τους πιο κορυφαίους μουσικούς της soul στον κόσμο για να τον βοηθήσουν να δώσει πνοή στο άλμπουμ του.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα δραματικό, κινηματογραφικό σχεδόν, ταξίδι στα όρια της ορχηστρικής soul μουσικής, με πινελιές από έγχοδρα, άρπες και κόρνα. Το ομότιτλο άλμπουμ της «ξένης» εκδοχής των Olympians αποτελείται από έντεκα μοναδικά μουσικά κομμάτια όλα εμπνευσμένα και φέροντας τίτλους από θεούς και πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας, όπως χαρακτηριστικά τα «Apollo’s Mood», «Pluto’s Lament» και «Europa And The Bull», και αναμένεται να είναι το ορχηστρικό διαμάντι της χρονιάς.
Ένα όνομα, δύο συγκροτήματα, δύο διαφορετικά είδη μουσικής, κάτω από την ίδια ταμπέλα, αφορμή για να γυρίσουμε στο μουσικό παρελθόν της πόλης.
Πηγή υλικού για Ολύμπιανς: kakaliagos.gr